Hodně dlouho jsem bojovala s přípravou domácí tortilly. Přeci jde jen o placku z mouky a vody, říkala jsme si. Nicméně upéct vláčnou, měkkou tortillu bez chemických pomocníků, jako v případě těch kupovaných, není zrovna lehký úkol.

Fakta o tortille

V Mexiku se peče tortilla převážně z kukuřičné mouky a zmiňována je již v mayských legendách. Pro Evropu tento tradiční chléb/placku objevili až španělští dobyvatelé, během cest po arabských zemích.

Zápis do Guinnessovy knihy rekordů za největší tortillu na světě si v roce 2010 vysloužila mexická metropole, která uvařila tortillu dlouhou obdivuhodných 70 metrů.

Upečené tortilly lze sice skladovat, ale nejlépe se s nimi pracuje za čerstva. Tortilly vždy skladujte v uzavíratelné nádobě, nebo v igelitovém sáčku, ne-li však déle, něž několik dní. Pokud budete tortilly znovu rozpékat, pokapejte je vodou, aby byly po upečení vláčnější.

Pokud máte tortillu, máte možnost si udělat nespočet mexických, španělských ale i tucet dalších pokrmů. Pro mě tortilla symbolizuje jakýsi kulinářský prvek, do kterého zbožňuju balit jídlo (i když někdy mi padá všude okolo).

Suroviny

na 16 tortill / příprava cca 60 minut

  • 3 hrníčky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  •  1 hrníček teplé vody
  • 1/3 hrníčku oleje
Postup
  1. Nejprve smícháme suché suroviny – mouku, sůl a prášek do pečiva.
  2. Přidáme zbytek surovin – olej a vodu a pořádně hněteme, alespoň 5 minut. Můžeme použít hnětač.
  3. Těsto rozdělíme na 16 stejných dílků (dílků lze udělat libovolný počet podle vámi tížené velikosti). Každý z nich stlačíme dlaní na silnější placku a necháme na pomoučněné lince, přikryté čistou utěrkou 15 minut odpočívat.
  4. Tortilly vyválíme a postupně pečeme na suché pánvi na mírném plamenu. Jakmile se začnou vytvářet bubliny tortilla je upečená (cca 1 minuta).
  5. Hotové tortilly rovnou vkládáme do uzavíratelné dózy nebo obalu, aby zůstaly vláčné a dobře se nám s nimi později pracovalo. V pokojové teplotě tortilly vydrží 24 hodin a až 1 týden v lednici, popřípadě je lze i zamrazit.

775 thoughts on “Domácí tortilla”

  1. Greetings! Quick question that’s completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when browsing from my iphone 4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to resolve this problem. If you have any recommendations, please share. Cheers!

  2. Thanks for another informative web site. Where else could I get that kind of info written in such a perfect way? I’ve a project that I am just now working on, and I have been on the look out for such information.

  3. Im not sure the place you are getting your info, however great topic. I needs to spend some time finding out more or figuring out more. Thank you for wonderful information I was in search of this information for my mission.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *