Flatbread, neboli chlebová placka, má velmi všestranné využití. Dnes jsem se rozhodla o přípravu pizzy trochu jinak. V prvé řadě je nutné si připravit základní těsto a poté lze během pár minut uvařit senzační večeři nebo odpolední svačinu.

Inspiraci jsem tentokrát čerpala v daleké Guatemale, kde jsem strávila měsíc cestováním a učením španělštiny na místní škole. Jako odměnu za další zvládnutou hodinu a nově nabytá španělská slovíčka, jsme se Standou chodili na zasloužený drink s rumem a k tomu vždy něco dobrého do ruky.

Tenkrát jsme zabloudili do tamní vegetariánské restaurace u jezera San Pedro, kde jsem se poprvé setkala s přípravou flatbread placky jako pizzy. Nejedná se sice o typické guatemalské jídlo, ale i přesto jsem se do něj ihned zamilovala, a zapřísáhla se, že jakmile budu mít po ruce pořádnou kuchyň, vyzkouším si vytvořit vlastní verzi. Už to sice bude skoro jeden rok, ale svému slibu jsem dostála.

V podstatě se jedná o pizzu s tím rozdílem, že jednotlivé suroviny se kladou až na upečenou placku a běžně se již dále nezapékají. Recept jsem si ale pozměnila a vylepšila o další zapečení se základem, tedy pestem a zeleninou, která krásně zvláční a dodá kontrast čerstvé a křupavé zelenině.

Stejně jako jsou desítky druhů klasické pizzy, i flatbread může mít mnoho obměn, nebojte se tedy improvizovat!

Suroviny

na 4 pizzy / příprava 15 minut + 5 minut pečení

  • 4 hotové placky flatbread
  • 4 lžíce bazalkového pesta
  • 1 balení uzeného tempehu
  • paprika dle chutě (červená, žlutá)
  • ½ červené cibule
  • 1 menší cuketa
  • sladká paprika
  • olivový olej

na podávání

  • rukola
  • ½ avokáda
  • 4 pokrájená sušená rajčata
  • hrstka cherry rajčátek
  • avokádový nebo olivový olej
  • hrstka nasekaných vlašských ořechů
  • čerstvě namletý pepř a sůl
Postup
  1. Nejprve si předehřejeme troubu na 250°C.
  2. Mezitím si připravíme všechny ostatní ingredience – tempeh obalíme v paprice a minutku z každé strany osmažíme. Papriku, cuketu a cibuli nakrájíme na tenké plátky.
  3. Předem připravený flatbread (trochu ho zvlhčíme vodou), natřeme lžící pesta a poklademe plátky cukety, papriky a cibule. Pečeme na pečícím papíře cca 5 minut.
  4. Upečený flatbrad podáváme ozdobený rukolou, osmaženým tempehem, sušenými rajčaty, avokádem, cherry rajčátky, vlašskými ořechy a pokapaný avokádovým olejem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *