Pokud bych psala recept v angličtině, jednoznačně by se jmenoval super bowl, tedy tzv. super mísa, jelikož se jedná o spojení super potravin, oblíbených ingrediencí a dresinku. A to vše v jedné míse. Pojmenování salát by se na následující recept prostě nehodilo.
Možná podle obrázku vypadá jídlo složitě, ale pravda je taková, že většinu ingrediencí jsem měla již hotovou – v podstatě zbytky z předešlého oběda a večeře. Tím bych pouze chtěla podotknout, že si můžete upravit recept, dle dostupných surovin ve vaší ledničce.
Mě osobně zbyla cuketa z přípravy zeleninových nudliček, červené zelí ze salátu s pečeným falafelem, batát z batátové polévky či quinoa od přípravy středoamerického salátu. Všechno jsem tedy naservírovala s čerstvou zeleninou, kterou jsem našla v ledničce, a přidala dresink z vlašských ořechů. Ovšem použít lze libovolnou zálivku či salát servírovat s hummusem.
Recept může mít tedy hned několik obměn, například ho lze servírovat jako vegetariánský s vařeným vejcem nebo masový s nakrájenou uzeninou. To již nechám čistě na vás.
Suroviny
na 1 pořádnou mísu / příprava cca 30 minut
pečená zelenina
- ½ cukety nakrájená na plátky
- ½ batátu nakrájeného na plátky
- 1 hrnek nakrouhaného červeného zelí
- kokosový nebo olivový olej
- ½ lžičky kari koření
- sůl
dresink z vlašských ořechů
- ¼ hrnku vlašských ořechů
- ½ lžičky dijonské hořčice
- 1 lžička mletých koriandrových semínek
- 1 lžíce jablečného octa
- 4 lžíce olivového (avokádového) oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 4 lžíce pomerančové šťávy + extra na rozředění
- sůl a pepř
- voda
salát
- mix salátu
- ředkvičky
- avokádo
- cherry rajčátka
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
na podávání
- křupavá cizrna
- nachos
- uvařená quinoa
- mungo klíčky
- zelenina dle chuti
Postup
- Troubu si rozpálíme na 200°C na režim horkovzduch.
- Nakrájenou cuketu a batát smícháme s olejem, solí a kari kořením, stejně tak i v misce zvlášť zelí. V rozpálené troubě pečeme nejprve cca 15 minut cuketu a batát, poté přidáme zelí a pečeme další 2 minuty.
- Mezitím, co se nám peče zelenina, si připravíme dresink. Všechny ingredience rozmixujeme na hladký krém a podle kýžené konzistence, naředíme pomerančovou šťávou.
- Dále si připravíme základní salát. V misce smícháme mix salátu s pokrájenou zeleninou, olejem, octem a solí.
- Připravený salát dle fantazie podáváme s pečenou zeleninou, dresinkem, quinou, nachos, pečenou cizrnou, klíčky, ředkvičkou, rajčátky a avokádem.