Flódni je tradiční židovský koláč, který pochází z Maďarska. Právě v Maďarsku a zejména v hlavním městě Budapešti, žije spousta židů, kteří si během několika dekád, vytvořili vlastní podobu maďarské kuchyně.

Flódni se peče vždy během vánočních svátků a je doslova nabitý chutěmi – skládá se z několika vrstev (ořechová, maková, povidlová a jablková), které jsou ovoněné skořicí a pomerančovou kůrou. Běžně se s tímto koláčem nesetkáte, což je obrovská škoda, ale pokud navštívíte adventní trhy v Budapešti, místní stánky se neobejdou bez této tradiční sladké bomby.

Na tento koláč jsme narazili čistě náhodou, když jsme se Standou brouzdali uličkami Budapešti, a měli v plánu už jít domů. V tom jsem uviděla nápis „tradiční maďarský koláč“, a jelikož jsem o něm do té doby neslyšela a všechno tradiční vždy musíme ochutnat, hnedka jsme si jeden na zkoušku koupili. Skončilo to tak, že jsme si šli každý pro svůj a dodnes tradičně, jednou za rok, tento koláč peču.

Na první pohled příprava koláče vypadá složitě, ale jak brzy zjistíte, jedná se o vcelku rychlý a hlavně báječný koláč. Flódni doporučuji péct během nějakých oslav, nebo když má dorazit návštěva, jelikož je hodně sytý a i když byste si chtěli dát kousků víc, jeden vás dozajista zasytí.

Suroviny

na jeden koláč / příprava cca 50 minut + 1 hodina pečení

těsto

  • 300 g mouky
  • 125 g másla
  • 100 ml bílého vína
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 5 g čerstvého droždí

maková náplň

  • 175 g mletého máku
  • hrst nahrubo pokrájeného sušeného ovoce dle libosti (rozinky, meruňky, brusinky atd.)
  • trocha strouhaného perníku
  • 90 g cukru + 1 vanilkový cukr
  • 90 ml vody
  • pomerančová a citronová kůra

ořechová náplň

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 125 ml vody
  • 80 g cukru nebo medu
  • lžíce sušeného ovoce dle chuti (nahrubo pokrájené)
  • citronová a pomerančová kůra

jablková náplň

  • 400 g nastrouhaných jablek
  • 80 g cukru
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 lžíce nasekaných ořechů
  • skořice

dále bude potřeba

  • 1 sklenice povidel
  • 1 rozšlehané vejce na potření koláče
Postup
  1. Nejprve si připravíme těsto – všechny ingredience smícháme dohromady a začneme hnít, dokud nevznikne vláčné, elastické a nelepivé těsto. Hotové těsto uložíme do igelitového sáčku do lednice.
  2. Na makovou náplň si v hrnci na mírném plamenu rozpustíme nejprve cukr a poté přidáme nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru. V míse si smícháme mák, strouhaný perník a pokrájené sušené ovoce. Přesypeme do hrnce s vodou a za stálého míchání necháme projít varem.
  3. Na přípravu ořechové náplně postupujeme stejně jako u makové.
  4. Jablkovou náplň připravíme jednoduše smícháním všech ingrediencí.
  5. Jakmile máme hotové náplně, vyjmeme těsto z ledničky. Z pečícího papíru si vystřihneme 2x průměr koláčové formy. Jeden položíme na dno formy a druhý si necháme na přípravu těsta.
  6. Vyválíme první část těsta a ořízneme ji na velikost připraveného pečícího papíru. Přendáme na dno koláčové formy a propícháme vidličkou. Poté namažeme ořechovou náplní a přikryjeme dalším vyváleným dílem těsta – to již nepropichujeme.
  7. Dále postupujeme stejným způsobem a vrstvy střídáme následovně – povidla, těsto, mák, těsto, jablka a nakonec těsto, které opět propícháme vidličkou. Jednotlivé vrstvy je důležité nanést rovnoměrně a řádně udusat, ať je výsledné rozdělení vrstev po rozkrojení koláče viditelné.
  8. Navrstvený koláč namažeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předem předehřáté troubě na 180 °C zhruba 50 minut – povrch koláče by měl pečením krásně zezlátnout.
  9. Flódni necháme alespoň několik hodin uležet v chladu a podáváme.

256 thoughts on “Flódni – maďarský koláč”

  1. Mám v plánu to zkusit, jen nevím, jak mám splnit krok „začněte hnít“. Bude stačit, když si k obědu dám fazole s podmáslím? Nedáme tam raději to jedno písmenko navíc, aby dobře bylo? Hníst.

  2. Recept mě zaujal mj. jednoduchostí podání. Chtěl bych ho jednou vyzkoušet.
    Jenom nevím, proč si necháváte nezajištěnou rubriku příspěvků, na které máte kromě mého samý spam. Je to škoda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *