Flódni je tradiční židovský koláč, který pochází z Maďarska. Právě v Maďarsku a zejména v hlavním městě Budapešti, žije spousta židů, kteří si během několika dekád, vytvořili vlastní podobu maďarské kuchyně.
Flódni se peče vždy během vánočních svátků a je doslova nabitý chutěmi – skládá se z několika vrstev (ořechová, maková, povidlová a jablková), které jsou ovoněné skořicí a pomerančovou kůrou. Běžně se s tímto koláčem nesetkáte, což je obrovská škoda, ale pokud navštívíte adventní trhy v Budapešti, místní stánky se neobejdou bez této tradiční sladké bomby.
Na tento koláč jsme narazili čistě náhodou, když jsme se Standou brouzdali uličkami Budapešti, a měli v plánu už jít domů. V tom jsem uviděla nápis “tradiční maďarský koláč”, a jelikož jsem o něm do té doby neslyšela a všechno tradiční vždy musíme ochutnat, hnedka jsme si jeden na zkoušku koupili. Skončilo to tak, že jsme si šli každý pro svůj a dodnes tradičně, jednou za rok, tento koláč peču.
Na první pohled příprava koláče vypadá složitě, ale jak brzy zjistíte, jedná se o vcelku rychlý a hlavně báječný koláč. Flódni doporučuji péct během nějakých oslav, nebo když má dorazit návštěva, jelikož je hodně sytý a i když byste si chtěli dát kousků víc, jeden vás dozajista zasytí.
Suroviny
na jeden koláč / příprava cca 50 minut + 1 hodina pečení
těsto
- 300 g mouky
- 125 g másla
- 100 ml bílého vína
- 1 lžíce moučkového cukru
- špetka soli
- 2 žloutky
- 5 g čerstvého droždí
maková náplň
- 175 g mletého máku
- hrst nahrubo pokrájeného sušeného ovoce dle libosti (rozinky, meruňky, brusinky atd.)
- trocha strouhaného perníku
- 90 g cukru + 1 vanilkový cukr
- 90 ml vody
- pomerančová a citronová kůra
ořechová náplň
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 125 ml vody
- 80 g cukru nebo medu
- lžíce sušeného ovoce dle chuti (nahrubo pokrájené)
- citronová a pomerančová kůra
jablková náplň
- 400 g nastrouhaných jablek
- 80 g cukru
- 2 lžíce rozinek
- 1 lžíce nasekaných ořechů
- skořice
dále bude potřeba
- 1 sklenice povidel
- 1 rozšlehané vejce na potření koláče
Postup
- Nejprve si připravíme těsto – všechny ingredience smícháme dohromady a začneme hnít, dokud nevznikne vláčné, elastické a nelepivé těsto. Hotové těsto uložíme do igelitového sáčku do lednice.
- Na makovou náplň si v hrnci na mírném plamenu rozpustíme nejprve cukr a poté přidáme nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru. V míse si smícháme mák, strouhaný perník a pokrájené sušené ovoce. Přesypeme do hrnce s vodou a za stálého míchání necháme projít varem.
- Na přípravu ořechové náplně postupujeme stejně jako u makové.
- Jablkovou náplň připravíme jednoduše smícháním všech ingrediencí.
- Jakmile máme hotové náplně, vyjmeme těsto z ledničky. Z pečícího papíru si vystřihneme 2x průměr koláčové formy. Jeden položíme na dno formy a druhý si necháme na přípravu těsta.
- Vyválíme první část těsta a ořízneme ji na velikost připraveného pečícího papíru. Přendáme na dno koláčové formy a propícháme vidličkou. Poté namažeme ořechovou náplní a přikryjeme dalším vyváleným dílem těsta – to již nepropichujeme.
- Dále postupujeme stejným způsobem a vrstvy střídáme následovně – povidla, těsto, mák, těsto, jablka a nakonec těsto, které opět propícháme vidličkou. Jednotlivé vrstvy je důležité nanést rovnoměrně a řádně udusat, ať je výsledné rozdělení vrstev po rozkrojení koláče viditelné.
- Navrstvený koláč namažeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předem předehřáté troubě na 180 °C zhruba 50 minut – povrch koláče by měl pečením krásně zezlátnout.
- Flódni necháme alespoň několik hodin uležet v chladu a podáváme.
Mám v plánu to zkusit, jen nevím, jak mám splnit krok “začněte hnít”. Bude stačit, když si k obědu dám fazole s podmáslím? Nedáme tam raději to jedno písmenko navíc, aby dobře bylo? Hníst.