Flódni je tradiční židovský koláč, který pochází z Maďarska. Právě v Maďarsku a zejména v hlavním městě Budapešti, žije spousta židů, kteří si během několika dekád, vytvořili vlastní podobu maďarské kuchyně.

Flódni se peče vždy během vánočních svátků a je doslova nabitý chutěmi – skládá se z několika vrstev (ořechová, maková, povidlová a jablková), které jsou ovoněné skořicí a pomerančovou kůrou. Běžně se s tímto koláčem nesetkáte, což je obrovská škoda, ale pokud navštívíte adventní trhy v Budapešti, místní stánky se neobejdou bez této tradiční sladké bomby.

Na tento koláč jsme narazili čistě náhodou, když jsme se Standou brouzdali uličkami Budapešti, a měli v plánu už jít domů. V tom jsem uviděla nápis „tradiční maďarský koláč“, a jelikož jsem o něm do té doby neslyšela a všechno tradiční vždy musíme ochutnat, hnedka jsme si jeden na zkoušku koupili. Skončilo to tak, že jsme si šli každý pro svůj a dodnes tradičně, jednou za rok, tento koláč peču.

Na první pohled příprava koláče vypadá složitě, ale jak brzy zjistíte, jedná se o vcelku rychlý a hlavně báječný koláč. Flódni doporučuji péct během nějakých oslav, nebo když má dorazit návštěva, jelikož je hodně sytý a i když byste si chtěli dát kousků víc, jeden vás dozajista zasytí.

Suroviny

na jeden koláč / příprava cca 50 minut + 1 hodina pečení

těsto

  • 300 g mouky
  • 125 g másla
  • 100 ml bílého vína
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 5 g čerstvého droždí

maková náplň

  • 175 g mletého máku
  • hrst nahrubo pokrájeného sušeného ovoce dle libosti (rozinky, meruňky, brusinky atd.)
  • trocha strouhaného perníku
  • 90 g cukru + 1 vanilkový cukr
  • 90 ml vody
  • pomerančová a citronová kůra

ořechová náplň

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 125 ml vody
  • 80 g cukru nebo medu
  • lžíce sušeného ovoce dle chuti (nahrubo pokrájené)
  • citronová a pomerančová kůra

jablková náplň

  • 400 g nastrouhaných jablek
  • 80 g cukru
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 lžíce nasekaných ořechů
  • skořice

dále bude potřeba

  • 1 sklenice povidel
  • 1 rozšlehané vejce na potření koláče
Postup
  1. Nejprve si připravíme těsto – všechny ingredience smícháme dohromady a začneme hnít, dokud nevznikne vláčné, elastické a nelepivé těsto. Hotové těsto uložíme do igelitového sáčku do lednice.
  2. Na makovou náplň si v hrnci na mírném plamenu rozpustíme nejprve cukr a poté přidáme nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru. V míse si smícháme mák, strouhaný perník a pokrájené sušené ovoce. Přesypeme do hrnce s vodou a za stálého míchání necháme projít varem.
  3. Na přípravu ořechové náplně postupujeme stejně jako u makové.
  4. Jablkovou náplň připravíme jednoduše smícháním všech ingrediencí.
  5. Jakmile máme hotové náplně, vyjmeme těsto z ledničky. Z pečícího papíru si vystřihneme 2x průměr koláčové formy. Jeden položíme na dno formy a druhý si necháme na přípravu těsta.
  6. Vyválíme první část těsta a ořízneme ji na velikost připraveného pečícího papíru. Přendáme na dno koláčové formy a propícháme vidličkou. Poté namažeme ořechovou náplní a přikryjeme dalším vyváleným dílem těsta – to již nepropichujeme.
  7. Dále postupujeme stejným způsobem a vrstvy střídáme následovně – povidla, těsto, mák, těsto, jablka a nakonec těsto, které opět propícháme vidličkou. Jednotlivé vrstvy je důležité nanést rovnoměrně a řádně udusat, ať je výsledné rozdělení vrstev po rozkrojení koláče viditelné.
  8. Navrstvený koláč namažeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předem předehřáté troubě na 180 °C zhruba 50 minut – povrch koláče by měl pečením krásně zezlátnout.
  9. Flódni necháme alespoň několik hodin uležet v chladu a podáváme.

One thought on “Flódni – maďarský koláč”

  1. Mám v plánu to zkusit, jen nevím, jak mám splnit krok „začněte hnít“. Bude stačit, když si k obědu dám fazole s podmáslím? Nedáme tam raději to jedno písmenko navíc, aby dobře bylo? Hníst.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *