Miluji české jaro, během kterého všechno kvete a nádherně voní. Období, kdy se příroda probouzí a moje tělo si říká o svěží lehkou stravu. Nejraději v tomto období vařím z kopřiv, pampelišek, libečku či pažitky. Vlastně ze všeho čerstvého zeleného, co najdu u mých nebo Standových rodičů na zahradě.
Bylinky mám vždy natrhané raději do zásoby v ledničce, a poté je jednoduše přidávám skoro do všeho – pomazánek, omelet, polévek, ale i do hlavních jídel.
Suroviny
na 4 – 6 porcí / příprava 20 minut
- 2 mrkve
- 1 velká brambora nakrájená na kostky
- ½ hrníčku na kostky nakrájeného celeru
- 1/3 pórku
- 1 hrst kopřiv
- 1 hrst libečku
- 1 hrst pampelišek
- 1 hrst pažitky a petrželky
- 1 hrst pohanky
- 1 lžíce másla + lžíce olivového oleje
- zeleninový bujón
- sůl, pepř
Postup
- Ve středním hrnci na oleji a másle zpěníme nahrubo nastrouhanou mrkev, poté přidáme podélně rozkrojený a nakrájený pórek. Za stálého míchání smažíme další minutu.
- Poté zalijeme vodou cca do 2/3 hrnce a přidáme brambory, celer, pohanku, bujón, osolíme a opepříme. Přivedeme k bodu varu a necháme probublávat.
- Jakmile nám začne měknout pohanka, přisypeme nasekané bylinky – libeček, kopřivu, pampelišku, pažitku a petrželku (část si dáme stranou na podávání).
- Polévku vaříme do změknutí pohanky. Dochutíme a podáváme posypané nasekanými bylinkami.
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.