Miluji české jaro, během kterého všechno kvete a nádherně voní. Období, kdy se příroda probouzí a moje tělo si říká o svěží lehkou stravu. Nejraději v tomto období vařím z kopřiv, pampelišek, libečku či pažitky. Vlastně ze všeho čerstvého zeleného, co najdu u mých nebo Standových rodičů na zahradě.

Bylinky mám vždy natrhané raději do zásoby v ledničce, a poté je jednoduše přidávám skoro do všeho – pomazánek, omelet, polévek, ale i do hlavních jídel.

Suroviny

na 4 – 6 porcí / příprava 20 minut

  • 2 mrkve
  • 1 velká brambora nakrájená na kostky
  • ½ hrníčku na kostky nakrájeného celeru
  • 1/3 pórku
  • 1 hrst kopřiv
  • 1 hrst libečku
  • 1 hrst pampelišek
  • 1 hrst pažitky a petrželky
  • 1 hrst pohanky
  • 1 lžíce másla + lžíce olivového oleje
  • zeleninový bujón
  • sůl, pepř
Postup
  1. Ve středním hrnci na oleji a másle zpěníme nahrubo nastrouhanou mrkev, poté přidáme podélně rozkrojený a nakrájený pórek. Za stálého míchání smažíme další minutu.
  2. Poté zalijeme vodou cca do 2/3 hrnce a přidáme brambory, celer, pohanku, bujón, osolíme a opepříme. Přivedeme k bodu varu a necháme probublávat.
  3. Jakmile nám začne měknout pohanka, přisypeme nasekané bylinky – libeček, kopřivu, pampelišku, pažitku a petrželku (část si dáme stranou na podávání).
  4. Polévku vaříme do změknutí pohanky. Dochutíme a podáváme posypané nasekanými bylinkami.
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments