Teprve na sadech si člověk uvědomí, jak velké množství ovoce se zbytečně vyhazuje – buď je moc měkké, poškozené nebo neodpovídá požadovanému tvaru. Všechny takové kusy jsou odepsané ke zkáze. A právě v tu chvíli přicházíme my a naše bezedné kapsy, které si pěchujeme po okraj. Naštěstí s tím místní farmáři nemají sebemenší problém, a tak se během pár dní naše dodávka naplnila až po okraj. Ono je vlastně na první pohled možné všechny sběrače rozpoznat – kiwi zdobí celou dodávku včetně předního skla.

Kiwi jsme sbírali dohromady 4 týdny. Většinou jsem sáhla pouze po tyčovém mixéru a připravovala smoothie, nebo ho spořádala jen tak samotné. Novozélandské kiwi je neuvěřitelně slaďoučké a lahodné, takže není potřeba nic dalšího přidávat – vždy ho jednoduše rozmixuju s trochou vody a svačina nabitá vitamínem C je na světě. Ale až ke konci naší brigády, jsem vymyslela několik dalších variací, jak kiwi zpracovat.

Pár tipů jak na kiwi
  • Kiwi je senzační samo o sobě, ale stejně tak ho lze přidávat do spousty jídel a osvěžit tak jídelníček. Báječně se hodí do ranního müsli, na přípravu smoothie, lze ho přidat do salátů či limonády nebo i do nejrůznějších alkoholických drinků.
  • Při vaření, ztrácí kiwi svoji svěží zelenou barvu, měkne a přichází o spoustu vitamínů. Proto je nejvhodnější ho konzumovat syrové, nebo ho přidávat až na úplný konec.
  • Zelené kiwi obsahuje enzym zvaný actinidin, který štěpí protein a podporuje trávení. Proto je skvělým pomocníkem na změkčení masa a ovocem, které vám pomůže strávit těžké jídlo.
  • I když se to možná nezdá, slupka kiwi je jedlá, o čemž svědčí i styl jakým ho jedí místní – jako u nás jablka. Zejména to žluté.
  • Kiwi je nejlepší uchovávat v pokojové teplotě mimo sluneční paprsky – přímé slunce mu nedělá dobře.

Sezóna se překulila do druhé poloviny a opět se začíná sbírat kiwi zelené (to už ale bez nás). Je ta pravá chvíle ztenčit nahromaděné zásoby. Chtěla jsem v prvé řadě vymyslet nějaké rychlé a levné recepty pro všechny sběrače, a jelikož žádnému z nás nechybí v dodávce toustový chleba a víno, odrazila jsem se právě od těchto ingrediencí. Snadná příprava, dostupné suroviny a zlaté kiwi – to jsou hlavní hesla následujících receptů.

Kiwi sangria

Popíjení sangrie mám nadosmrti spojené se slunečnými dny v Barceloně. Návštěvu tamních památek jsme vždy prokládali posezením s tímto osvěžujícím nápojem a většinou to zakousli nějakým tapas. A jelikož je Barcelona posetá stovkami takových míst, rozhodně jsme nebyli o žízni.

Po tvrdé práci, zasloužená odměna. Proto jsem se rozhodla na jednu z mnohých grilovaček připravit zélandskou verzi sangrie a přinést si tak kousek slunečné Evropy i k nám.

Pravá sangrie se připravuje z vína oslazeného cukrovým roztokem, džusem a nesmí chybět hromada ovoce. To se ale na Zélandu podstatně prodraží, proto jsem recept trošku upravila a připravila z místních zdrojů.

Zélandské víno je opravdová topka a zdejší vinaři se mohou pochlubit lahodným vínem, které by byl hřích dále jakkoliv míchat. K přípravě sangrie bohatě postačí láhev ze spodního regálu, nebo starý dobrý „krabiňon“ (krabicové víno).

Suroviny na bílou sangrii

příprava 5 minut + 15 minut odležení

  • 1 láhev bílého vína
  • 2 kiwi + na ozdobu
  • 1 plechovka ovocného salátu
  • 250 ml sodovky
  • led na podávání
Postup
  1. Ve džbánu nebo míse smícháme víno s nakrájeným kiwi a plechovkou ovoce i s cukrovým roztokem. Necháme alespoň 15 minut odležet, pokud možno v chladu.
  2. Před podáváním smícháme se sodovkou, ledem a podáváme ozdobené plátkem kiwi.
Suroviny na červenou sangrii

příprava 5 minut + 15 minut odležení

  • 1 láhev červeného vína
  • 2 kiwi + na ozdobu
  • 1 pomeranč
  • led na podávání
Postup
  1. Ve džbánu nebo míse smícháme víno s nakrájeným kiwi a pomerančovou šťávou. Necháme alespoň 15 minut odležet, pokud možno v chladu.
  2. Před podáváním smícháme s ledem a podáváme ozdobené plátkem kiwi.

Snídaňové vločky s kiwi

Většinou o tom, co si dáme ke snídani, rozhodne práce. A právě během rána před prací, kdy se hodí každá minuta navíc, obvykle připravuji rychlé a výživné vločky s ovocem, které mám zrovna po ruce – v tomto případě je to samozřejmě kiwi.

Život v dodávce mě naučil již spoustu nových věcí, třeba i to, že se dá úplně v pohodě vařit bez ledničky. Tu většinou zapínáme pouze na vychlazení piva. Ale přeci jen jsou i nějaké suroviny, které si kvůli tomu nekupujeme, třeba jako kravské mléko. To jsem nahradila sójovým nebo ořechovým, které stojí téměř stejně a vydrží daleko déle bez nutnosti zapínat ledničku. Navíc mi zachutnalo natolik, že už si na živočišné ani nevzpomenu.

Snídaňové vločky mají mnoho obměn a v podstatě záleží na tom, co zrovna mám v dodávce. Dokonce i když nemám vločky hodím do mléka nabobtnat třeba chia semínka, když nemám mléko zaleju vločky horkou vodou, nebo džusem. Jediné, co mi v misce nikdy nesmí chybět jsou ořechy, sušené a čerstvé ovoce!

Suroviny

na 2 porce / příprava 15 minut

  • 4 oloupané, nakrájené kiwi
  • 1 plecháček jemných (bezlepkových) ovesných vloček
  • ½ plecháčku cornflaků
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • 4 lžíce ořechů (mandle, vlašské…)
  • 2 pořádné hrsti rozinek
  • sójové nebo ořechové mléko
  • skořice
Postup
  1. Všechny ingredience si rozdělíme na půl do misek a zalijeme mlékem (cornflaky a část kiwi dávám až úplně navrch).
  2. Posypeme skořicí a podáváme.

Opečený toast s kiwi pastou

Toast je bezesporu nejrychlejší a nejdostupnější svačina (mnohdy i snídaně, oběd a večeře) pro mnoho backpackerů. A není divu proč – je to levné a zvládne ho připravit opravdu každý. Mě osobně na toastu nejvíce baví fakt, že se dá připravit na tolik různých způsobů, že mě nadosmrti neomrzí.

Nejnovější kombinaci jsem našla až na druhé straně světa a to s kiwi, kombinace, která by mě v Čechách ani ve snu nenapadla. Je známo, že se ovoce skvěle snoubí s chutí sýrů, a dokonce i to chlupaté!

Suroviny

na 2 tousty / příprava 10 minut

  • 2 plátky (bezlepkového) toustového chleba
  • 2 kiwi + na ozdobu
  • kousek sýru (gouda, čedar…)
  • pomazánkové máslo
  • opražená slunečnicová semínka
  • sůl a pepř
Postup
  1. Toustový chléb opečeme z obou stran na sucho na pánvi.
  2. V misce si vidličkou rozmačkáme oloupané kiwi, sýr nakrájíme na plátky.
  3. Opečený toast namažeme pomazánkovým máslem, poklademe rozmačkaným kiwi a ozdobíme plátky sýru, kiwi a posypeme opraženými slunečnicovými semínky. Nakonec lehce opepříme a posolíme.

Sladký ranní toast

I když je slaná varianta toastu moje oblíbenější, někdy ráda udělám výjimku a pochutnám si i na sladké verzi. Obzvlášť když obsahuje ořechy a voňavou skořici.

Ořechová másla i to arašídové jsou báječným pomocníkem v kuchyni a lze je použít i jako chutnou a zdravou potěrku na toast (Američané by vám o tom mohli vyprávět své). Popravdě, když jsem poprvé ochutnala arašídové máslo, propadla jsem mu natolik, že mi stačila lžíce a ke konci filmu jsem vyhazovala prázdnou sklenici. Nyní ho používám především na přípravu nejrůznějších omáček, a když mě honí mlsná, dají se z něho vykouzlit senzační dezerty. A nebo právě jednoduchý sladký toast s ovocem.

Suroviny

na 4 toasty / příprava 10 minut

  • 4 plátky (bezlepkového) toastového chleba
  • 2 kiwi + na ozdobu
  • 1 banán
  • arašídové máslo
  • 2 špetky skořice
  • rozinky, arašídy a kokos na ozdobení
Postup
  1. Toustový chléb opečeme z obou stran na sucho na pánvi.
  2. V misce si vidličkou rozmačkáme oloupané kiwi s banánem a smícháme se skořicí.
  3. Opečený toast namažeme arašídovým máslem a poklademe rozmačkaným kiwi.
  4. Podáváme ozdobené plátkem kiwi a posypané arašídy, kokosem a rozinkami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *