Už máte po podzimní sklizni plné zuby dýně? Já tedy osobně už docela jo. Z poslední zatoulané dýně ve sklepě jsem se tedy rozhodla uvařit nové, chuťově odlišné dva recepty ve stylu hokus pokus. A světe div se, ono se to docela povedlo.
Jako první recept jsem uvařila „teplý“ salát s dresinkem z vlašských ořechů, a jelikož mi zbyl kuskus a cizrna v lednici z předchozího jídla, rozhodla jsem se pouze dokoupit senzační hlívu a uvařit následující lehký, zdravý oběd.
V receptu hraje prim kořeněné pyré z pečené dýně a zeleniny. O svěžest se pak postará pomerančová šťáva a lehká příloha skládající se z předem uvařeného kuskusu a cizrny. Pak už jen stačí osmažit nebo upéct hlívu zostřenou dávkou česneku a je hotovo.
Suroviny
na cca 2 porce / příprava 30 minut
kuskus
- ½ hrnku kuskusu
- ½ hrnku uvařené cizrny
- 1 lžíce nasekané petrželky
- ½ lžičky kari
- sůl
dýňové pyré
- ½ hokaido dýně
- ½ cibule
- 2 brambory
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička kari koření
- 1 lžička mletého koriandru
- snítek rozmarýnu
- 1 plátek citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- šťáva ze 2 pomerančů
- sůl
pečená hlíva
- 1 miska hlívy
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky celého kmínu
- olivový olej
- sůl a pepř
na podávání
- rukola
Postup
- Vydlabanou dýni pokrájíme, cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky, brambory také oloupeme a nakrájíme na kostky. Všechnu zeleninu promícháme s olejem celým česnekem, kari, koriandrem, rozmarýnem, citronem a solí. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C cca 15 – 20 minut.
- Mezitím si uvaříme kuskus – smícháme s kari kořením, solí a zalijeme 1:1 vroucí vodou, přiklopíme a necháme nabobtnat. Uvařený kuskus smícháme s nasekanou petrželkou a uvařenou cizrnou.
- Jakmile upečeme zeleninu, vložíme pokrájenou hlívu, kterou jsme smíchali s prolisovaným česnekem, kmínem, olivovým olejem, solí a pepřem. Pečeme cca 15 minut.
- Mezitím si doděláme dýňové pyré – všechny ingredience rozmixujeme společně se sójovou omáčkou, a pomerančovou šťávou na hladký krém. Dochutíme sójovou omáčkou.
- Kuskus servírujeme s dýňovým pyré, ozdobené rukolou a pečenou hlívou.
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!