Už máte po podzimní sklizni plné zuby dýně? Já tedy osobně už docela jo. Z poslední zatoulané dýně ve sklepě jsem se tedy rozhodla uvařit nové, chuťově odlišné dva recepty ve stylu hokus pokus. A světe div se, ono se to docela povedlo.

Jako první recept jsem uvařila „teplý“ salát s dresinkem z vlašských ořechů, a jelikož mi zbyl kuskus a cizrna v lednici z předchozího jídla, rozhodla jsem se pouze dokoupit senzační hlívu a uvařit následující lehký, zdravý oběd.

V receptu hraje prim kořeněné pyré z pečené dýně a zeleniny. O svěžest se pak postará pomerančová šťáva a lehká příloha skládající se z předem uvařeného kuskusu a cizrny. Pak už jen stačí osmažit nebo upéct hlívu zostřenou dávkou česneku a je hotovo.

Suroviny

na cca 2 porce / příprava 30 minut

kuskus

  • ½ hrnku kuskusu
  • ½ hrnku uvařené cizrny
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • ½ lžičky kari
  • sůl

dýňové pyré

  • ½ hokaido dýně
  • ½ cibule
  • 2 brambory
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička mletého koriandru
  • snítek rozmarýnu
  • 1 plátek citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • šťáva ze 2 pomerančů
  • sůl

pečená hlíva

  • 1 miska hlívy
  • 1 stroužek česneku
  • ½ lžičky celého kmínu
  • olivový olej
  • sůl a pepř

na podávání

  • rukola
Postup
  1. Vydlabanou dýni pokrájíme, cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky, brambory také oloupeme a nakrájíme na kostky. Všechnu zeleninu promícháme s olejem celým česnekem, kari, koriandrem, rozmarýnem, citronem a solí. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C cca 15 – 20 minut.
  2. Mezitím si uvaříme kuskus – smícháme s kari kořením, solí a zalijeme 1:1 vroucí vodou, přiklopíme a necháme nabobtnat. Uvařený kuskus smícháme s nasekanou petrželkou a uvařenou cizrnou.
  3. Jakmile upečeme zeleninu, vložíme pokrájenou hlívu, kterou jsme smíchali s prolisovaným česnekem, kmínem, olivovým olejem, solí a pepřem. Pečeme cca 15 minut.
  4. Mezitím si doděláme dýňové pyré – všechny ingredience rozmixujeme společně se sójovou omáčkou, a pomerančovou šťávou na hladký krém. Dochutíme sójovou omáčkou.
  5. Kuskus servírujeme s dýňovým pyré, ozdobené rukolou a pečenou hlívou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *