Miluju saláty, obzvlášť ty sezonní. Ve špajzu mi zbyla poslední dýně, která čekala jak na smilování, až na ní přijde řada, a tak po tradiční přípravě dýňové polévky jsem dala dohromady další dva recepty z této sytě oranžové zeleniny – dnešní salát a dýňové pyré s hlívou.
Hlavním prvkem salátu je tedy přirozeně dýně, kterou jsem smíchala a upekla s voňavým kořením a posléze doplnila o cizrnu, rukolu a dresink z vlašských ořechů, který dodá salátu zajímavý nádech. Dresink se dá klidně připravit do zásoby a své uplatnění pak najde při přípravě dalších jídel jako například super mís.
Salát vždy servíruji s právě uvařenou cizrnou a pečenou dýní, takže se vlastně jedná o teplý salát, což možná nezní tak vábně jak to opravdu chutná. Ovšem salát je skvělý i klasicky za studena.
Suroviny
na 1 misku cca 2 porce / příprava 30 minut
- 1 hrnek vařené cizrny
- hrst rukoly
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- 1 lžička jablečného octa
- ¼ červené cibule
- olivový olej
- sůl a pepř
na pečenou dýni
- ½ menší dýně hokaido
- 1 lžička mletých koriandrových semínek
- ½ lžičky sladké papriky
- 2 lžíce olivového oleje
- špetka skořice
- sůl a pepř
dresink z vlašských ořechů
- ¼ hrnku vlašských ořechů
- ½ lžičky dijonské hořčice
- 1 lžička mletých koriandrových semínek
- 1 lžíce jablečného octa
- 4 lžíce olivového (avokádového) oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 4 lžíce pomerančové šťávy
- sůl a pepř
- voda
Postup
- Vydlabanou dýni nakrájíme na kostky a smícháme s olejem, koriandrem, paprikou, skořicí, solí a pepřem. Pečeme cca 10 – 15 minut v předem vyhřáté troubě na 200 °C.
- Mezitím, co se nám peče dýně, si připravíme dresink. Jednoduše všechny ingredience rozmixujeme na hladký krém.
- Cizrnu smícháme s pomerančovou šťávou, octem, rukolou, najemno nakrájenou cibulí, olejem, solí a pepřem. Nakonec smícháme s pečenou dýní.
- Salát rovnou servírujeme, pokapaný či smíchaný s dresinkem z vlašských ořechů.