Miluju saláty, obzvlášť ty sezonní. Ve špajzu mi zbyla poslední dýně, která čekala jak na smilování, až na ní přijde řada, a tak po tradiční přípravě dýňové polévky jsem dala dohromady další dva recepty z této sytě oranžové zeleniny – dnešní salát a dýňové pyré s hlívou.

Hlavním prvkem salátu je tedy přirozeně dýně, kterou jsem smíchala a upekla s voňavým kořením a posléze doplnila o cizrnu, rukolu a dresink z vlašských ořechů, který dodá salátu zajímavý nádech. Dresink se dá klidně připravit do zásoby a své uplatnění pak najde při přípravě dalších jídel jako například super mís.

Salát vždy servíruji s právě uvařenou cizrnou a pečenou dýní, takže se vlastně jedná o teplý salát, což možná nezní tak vábně jak to opravdu chutná. Ovšem salát je skvělý i klasicky za studena.

Suroviny

na 1 misku cca 2 porce / příprava 30 minut

  • 1 hrnek vařené cizrny
  • hrst rukoly
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžička jablečného octa
  • ¼ červené cibule
  • olivový olej
  • sůl a pepř

na pečenou dýni

  • ½ menší dýně hokaido
  • 1 lžička mletých koriandrových semínek
  • ½ lžičky sladké papriky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka skořice
  • sůl a pepř

dresink z vlašských ořechů

  • ¼ hrnku vlašských ořechů
  • ½ lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžička mletých koriandrových semínek
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 4 lžíce olivového (avokádového) oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce pomerančové šťávy
  • sůl a pepř
  • voda
Postup
  1. Vydlabanou dýni nakrájíme na kostky a smícháme s olejem, koriandrem, paprikou, skořicí, solí a pepřem. Pečeme cca 10 – 15 minut v předem vyhřáté troubě na 200 °C.
  2. Mezitím, co se nám peče dýně, si připravíme dresink. Jednoduše všechny ingredience rozmixujeme na hladký krém.
  3. Cizrnu smícháme s pomerančovou šťávou, octem, rukolou, najemno nakrájenou cibulí, olejem, solí a pepřem. Nakonec smícháme s pečenou dýní.
  4. Salát rovnou servírujeme, pokapaný či smíchaný s dresinkem z vlašských ořechů.

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments