Mungo je jedna z nejvděčnějších luštěnin. Hodí se jak na klíčení, tak i na přípravu palačinek, či tradičních luštěninových kaší. A kvůli jeho hráškové chuti ho často spořádám jen tak samotné, nebo v salátu.

Jedno z mých nejoblíbenějších jídel z munga je právě indický voňavý dhal. S vařením v dodávce jsem navíc přišla na jednoduchý, super rychlý recept bez smažení na oleji. Ovšem neobejdete se bez mixéru, jelikož mungo dusím v rozmixované kořeněné zeleninové omáčce.

Další do série luštěninových kaší je tu – jednoduše všechno přidejte do hrnce a přiklopené s občasným promícháním nechte provonět kořením. Dhal je nejlepší s opečenými plackami nebo rýží basmati.

Suroviny

na 2 – 4 porce / příprava 5 minut + 1 hodina vaření

  • 4 hrnky naklíčeného munga
  • 1 konzerva nakrájených rajčat
  • 1 větší cibule pokrájená na kusy
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce pokrájeného zázvoru
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 1 lžíce koření garam masala
  • 1 lžíce kurkumy
  • ½ lžíce mletého římského kmínu
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • ½ hrnku posekaného koriandru i se stonky
  • 1 lžíce tamarindové pasty nebo 3 lžíce citronové šťávy
  • hrstka rozinek
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • ½ lžíce koriandrových semínek
  • 2 bobkové listy
  • 1 sušená chili paprička
  • sůl podle chuti

na podávání

  • koriandr
  • rýže nebo placky
Postup
  1. Rozmixujeme si rajčata s kokosovým mlékem, cibulí, česnekem, zázvorem, kořením garam masala, kurkumou, římským kmínem, čerstvým koriandrem a tamarindovou pastou.
  2. Směs přelijeme do hrnce, přidáme mungo, rozinky a zbytek koření – koriandrová a hořčičná semínka, bobkový list, chilli papričku a sůl. Necháme dusit na mírném plameni cca 1 hodinu.
  3. Podáváme s rýží nebo opečenými plackami posypané koriandrem.
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments