Mungo je jedna z nejvděčnějších luštěnin. Hodí se jak na klíčení, tak i na přípravu palačinek, či tradičních luštěninových kaší. A kvůli jeho hráškové chuti ho často spořádám jen tak samotné, nebo v salátu.
Jedno z mých nejoblíbenějších jídel z munga je právě indický voňavý dhal. S vařením v dodávce jsem navíc přišla na jednoduchý, super rychlý recept bez smažení na oleji. Ovšem neobejdete se bez mixéru, jelikož mungo dusím v rozmixované kořeněné zeleninové omáčce.
Další do série luštěninových kaší je tu – jednoduše všechno přidejte do hrnce a přiklopené s občasným promícháním nechte provonět kořením. Dhal je nejlepší s opečenými plackami nebo rýží basmati.
Suroviny
na 2 – 4 porce / příprava 5 minut + 1 hodina vaření
- 4 hrnky naklíčeného munga
- 1 konzerva nakrájených rajčat
- 1 větší cibule pokrájená na kusy
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce pokrájeného zázvoru
- 1 hrnek kokosového mléka
- 1 lžíce koření garam masala
- 1 lžíce kurkumy
- ½ lžíce mletého římského kmínu
- 1 lžíce hořčičných semínek
- ½ hrnku posekaného koriandru i se stonky
- 1 lžíce tamarindové pasty nebo 3 lžíce citronové šťávy
- hrstka rozinek
- 1 lžíce hořčičných semínek
- ½ lžíce koriandrových semínek
- 2 bobkové listy
- 1 sušená chili paprička
- sůl podle chuti
na podávání
- koriandr
- rýže nebo placky
Postup
- Rozmixujeme si rajčata s kokosovým mlékem, cibulí, česnekem, zázvorem, kořením garam masala, kurkumou, římským kmínem, čerstvým koriandrem a tamarindovou pastou.
- Směs přelijeme do hrnce, přidáme mungo, rozinky a zbytek koření – koriandrová a hořčičná semínka, bobkový list, chilli papričku a sůl. Necháme dusit na mírném plameni cca 1 hodinu.
- Podáváme s rýží nebo opečenými plackami posypané koriandrem.
Tenhle recept je super chutny a jeste lepsi na pripravu! Moc za nej dekuju 🙂