Kořeněné chuti studených nudlových salátů jsem naprosto propadla během našeho cestovaní po Vietnamu. Pokaždé se jednalo o dokonalou kombinaci křupavé zeleniny, svěžích bylinek a zajímavého dresinku. A tak jsem během uplynulých let zkoušela vlastní kombinace. Jednoznačně mojí nejoblíbenější jsou saláty s arašídovým máslem – to buď používám na přípravu marinády na tofu, nebo na kořeněný krémový dresink.

TIP! Marináda na tofu báječně funguje i jako nevšední krémový dresink na salát nebo jako sos k letním závitkům!

Ovšem často se stává že jsem líná nebo nemám čas na vyváření. V takové situaci se vždy hodí již předem naložené tofu, které jednoduše opeču a přidám do misky s nudlemi, dostupnou čerstvou zeleninou a kořeněným arašídovým dresinkem. Hotová mňamka do pár minut!

V době karantény se však člověk nemá na co vymlouvat, a tak jsem si s tofu po dlouhé době hezky prohrála a připravila nám tuto svěží dobrotu.

Suroviny

na cca 2 misky / příprava do 30 minut + nakládání tofu

na tofu

  • 1 kostka vymačkaného tofu
  • 2 poctivé lžíce arašídového másla
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička chilli omáčky
  • ½ lžičky uzené papriky
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • 1 lžíce šťávy ze zázvoru
  • 1 lžička medu nebo javorového sirupu
  • olej na smažení

na salát

  • nudle
  • zelenina nakrájená pomocí škrabky (mrkev, okurka…)
  • čerstvé bylinky (koriandr, máta…)
  • klíčky, jarní cibulka
  • opražené arašídy
  • sezamová semínka

na dresink

  • 4 lžíce sojové omáčky,
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce zázvorové šťávy
  • 1 utřený stroužek česneku
  • chilli vločky podle chuti

TIP! Zázvorovou šťávu nejsnadněji získáme nastrouháním. Vymačkanou dužinu, pak lze použít na okořenění čaje.

Postup
  1. Vymačkané tofu si nakrájíme na libovolné kousky, které dozlatova upečeme v troubě na 220 °C nebo osmažíme ze všech stran na trošce oleje.
  2. V zavařovací skleničce si smícháme suroviny na marinádu (arašídové máslo, rýžový ocet, sójovou omáčku, chilli omáčku, uzenou papriku, česnek, zázvor, med) a opatrně promícháme s tofu. Naložené tofu lze použít ihned, stejně tak ho nechat uležet přes noc, chuť bude poté o to intenzivnější.
  3. Marinované tofu opečeme dozaltova v troubě nebo na pánvi.
  4. Mezitím, co si připravujeme tofu, si uvaříme nudle (osobně je vždy zaliji vroucí vodou a nechám cca 10 minut nabobtnat doměkka), “naškrábeme” a nakrájíme zeleninu a připravíme dresink – jednoduše smícháme všechny ingredience dohromady.
  5. Opečené tofu podáváme na lůžku nudlí, zeleniny, bylinek,posypané semínky, jarní cibulkou, arašídy a klíčky, polité hotovým dresinkem.

guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Martas
Martas
3. června 2020 09:03

Teda! Luxus. Salatum s nudlema a arasidovym maslem jsem taky propadnul. Lixus, sladko paliva chut. Indoneske tradicni gado gado jsi zkusila? Nebo na snidani oni nradi peczel, podobne gadu gadu. Vse vegetarianske, based on peanut buttriku.