Následující recept má nádech Asie, takže nesmí chybět sojová omáčka a chilli. Ovšem recept jsem nakombinovala s méně tradiční přílohou, tedy květákovou rýží, a na samotnou přípravu použila sezamový olej – jedná se sice o dražší ingredienci, ale jeho plná sezamová chuť stojí za každou utracenou korunu. Tímto vás nechci přemlouvat k jeho koupi, na přípravu lze použít i běžný olej, ale ošidíte tak následující jídlo o zajímavou příchuť.

V Asii, zejména ve Vietnamu, jsem se také naučila používat arašídy, nejenom jako zobání k televizi, ale jako dokonalou přísadu do omáček a sosů. Takovéto recepty se neobejdou bez arašídového másla. To si můžete jednoduše připravit sami doma, anebo ještě jednodušeji koupit již hotové v jakémkoliv supermarketu. Uplatnění pak najde třeba i při přípravě smoothie!

Jak jsem již nakousla na začátku, zvolila jsem trochu netradiční přílohu, a to květákovou rýži. S rýží to vlastně nemá nic společného, v podstatě se jedná o nahrubo nastrouhaný květák, dušený s česnekem a sójovou omáčkou. Rychlá příloha, která ozvláštní jídlo.

Poslední složkou receptu je zelenina. Osobně mám nejraději zelí pak choi, které občas mívají v Lidlu (v zahraničí téměř běžně kdekoliv). Často se ale musím spokojit se zeleninou jako je například brokolice.

Suroviny

na 2 porce / příprava cca 40 minut + 30 minut nakládání

  • 1 balení tofu
  • pak choi nebo kousek brokolice
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • květáková rýže
  • 1 malý květák
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sójové omáčky

arašídový sos

  • 1 lžíce arašídového másla
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce třinového cukru
  • 1 lžíce harisy
  • 1 lžíce limetkové šťávy

na podávání

  • jarní cibulka
  • limetka
  • chilli omáčka
Postup
  1. Troubu si rozpálíme na 200°C.
  2. Tofu vcelku zabalíme do čisté utěrky a zatížíme na cca 5 minut, tím z tofu odstraníme přebytečnou vodu.
  3. Mezitím si připravíme sos – všechny ingredience rozmixujeme dohladka.
  4. Vysušené tofu nakrájíme na kostky a dáme péct na 25 minut do předem vyhřáté trouby.
  5. Mezitím, co se nám peče tofu, si připravíme květákovou rýži – jednoduše květák nahrubo nastrouháme, smícháme s prolisovaným česnekem, sójovou omáčkou a na mírném plamenu pod pokličkou podusíme cca 10 minut. Dochutíme a máme hotovo.
  6. Upečené tofu naložíme alespoň na 30 minut do připraveného sosu a poté upečeme na pečícím papíru v předem vyhřáté troubě na 200°C dozlatova – dokud nám nezačne cukr v sosu karamelizovat, cca 20 minut.
  7. Úplně nakonec si připravíme zeleninu (pak choi nebo brokolici), kterou jednoduše zprudka opečeme na sezamovém oleji, zacáknuté sójovou omáčkou.
  8. Upečené naložené tofu podáváme s brokolicí na květákové rýži ozdobené jarní cibulkou, chilli omáčkou a limetkou.

712 thoughts on “Pečené tofu v arašídovém sosu s květákovou rýží”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *