Jídla z trouby, to my můžem! Ona je vlastně trouba taková magická skříňka, ze které vycházejí samé dobroty, ať ty slané nebo sladké (pokud na ně nezapomenete a neproměníte kuchyň v udírnu). Mnohdy se přistihnu jak do ní koukám jako na televizi, s tím rozdílem, že tady se odehrávají samé božské věci! Takže když se poštěstí a k nějaké se jednou za čas příchomejtnu, jede non-stop!

Po posledním receptu z květáku v podobě pečených kousků v BBQ omáčce, jsem s ním začala více experimentovat a konečně zkusila pečený květákový „steak“ – tak je na internetu pojmenovaný nakrájený a pečený flák květáku. A právě u tohoto druhého názvu i zůstanu. Je to bašta, ale zaryté masožravce tím rozhodně neuspokojíte…

Důležité je krájení květáku u košťálu, aby držel pohromadě. Záleží na velikosti, ale většinou se z jedné hlavy dají připravit 2 – 4 porce. Odstraňte nejprve zelené listy a květák jednoduše rozkrojte přesně na půl. Z každé strany pak odkrojte i s košťálem tolik fláků, kolik bude možné – šíře by měla být cca 1-2 cm. Zbytek květáku pak lze použít třeba na květákové pyré, pečené růžičky, nebo třeba polévku.

Takto nakrájený květák pak stačí potřít kořením smíchaným s olejem a upéct, nebo ogrilovat dozlatova.

Jako přílohu jsem zvolila hummus, ale tentokrát z bílých fazolí a grilované papriky a pro více živin a rozmanitost pokrmu jsem přidala čočku a čerstvou zeleninu.

Suroviny

na 2 porce / příprava cca 40 minut

  • 1 květák
  • ½ lžičky od každého z následujícího koření – římský kmín, uzená paprika, kurkuma (nebo mix jiného oblíbeného)
  • olivový olej
  • sůl a pepř

na fazolový hummus

  • 1 konzerva bílých fazolí
  • 1 pečená červená paprika
  • 2 sušená rajčata
  • 1 lžička římského kmínu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • olivový olej
  • sůl a pepř

na čočku

  • 1 hrnek uvařené čočky
  • 1 lžíce nasekaných kaparů
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř

na podávání

  • bylinkové pesto (koriandrové, bazalkové, z medvědího česneku, petrželky…)
  • citrón
  • olivový olej
  • ořechy
Postup
  1. Troubu si předehřejeme na 220 °C.
  2. Do rozpálené trouby dáme péct papriku, dokud nezačne černat, oloupeme a rozmixujeme s ostatními surovinami na fazolový hummus (fazole, sušená rajčata, římský kmín, citronová šťáva, sůl, pepř a olivový olej podle potřeby) dohladka.
  3. Mezitím si hlavu květáku nařežeme na květákové fláky (návod viz výše) a potřeme kořením smíchaným s olivovým olejem, které pečeme v troubě cca 20 minut dozlatova.
  4. Dále si připravíme čočku – uvařenou čočku smícháme s nasekanými kapary, citronovou šťávou, solí a pepřem.
  5. Upečený květák podáváme na fazolovém hummusu, s čočkou a bylinkovým pestem.

680 thoughts on “Pečený květákový „flák“ podávaný s hummusem z bílých fazolí a pečené papriky”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *