Už se budu opakovat, ale následující recept vznikl opět čirou náhodou, kdy doma nebylo nic jiného než níže zmíněné suroviny. Jestli čtete moje články pravidelně, nejspíš jste sami zjistili, že vlastně na tomto konceptu je založená většina mých receptů.

Dnes je to recept téměř bez práce, tu za vás odvede tyčový mixér. Stačí všechno nakrájet, dát vařit, počkat, rozmixovat a servírovat.

Paradoxně právě servírování je ta nejtěžší část, jelikož musíte zvlášť opéct kořenovou zeleninu a tofu. Ale moje lenost se přesvědčila o tom, že následující pokrm chutná i bez opečené zeleniny a tofu skvěle.

Víceméně se jedná o polévku zahuštěnou červenou čočkou, úžasnou luštěninou, se kterou vždy rychle a efektivně uvaříte nespočet zajímavých receptů jako například Blesková polévka z červené čočky.

Dnes tedy přidávám nový recept s červenou čočkou a sezónní kořenovou zeleninou, takže se jedná o ideální jídlo během chladných podzimních a zimních měsíců.

Suroviny

na 4 porce / příprava cca 40 minut

  • 2 střední mrkve
  • 1 menší celer
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 1 hrnek červené čočky
  • kostka zeleninového bujónu
  • 2 lžíce kari koření
  • 2 špetky muškátového oříšku
  • 1 lžička kajenského pepře
  • lžíce kokosového oleje
  • sůl, pepř

na podávání

  • kousek celeru a mrkve
  • ½ balení marinovaného nebo uzeného tofu
  • lžíce kokosového oleje
  • hrstka petrželky
  • citrón
Postup
  1. Na kokosovém oleji si zpěníme najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a smažíme další 3 minutky.
  2. Poté přidáme koření (kari, muškátový oříšek, kajenský pepř, sůl a pepř) promícháme, zalijeme vodou, přidáme bujón, zamícháme a přiklopené přivedeme k varu. Poté plamen ztlumíme a vaříme do změknutí zeleniny.
  3. Uvařenou zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Dochutíme, přisypeme červenou čočku a dále na mírném plamenu vaříme do změknutí. Podle potřeby přilijeme vodu.
  4. Mezitím, co se nám vaří zeleninové pyré s čočkou si připravíme suroviny na podávání. Nejprve si na kokosovém oleji dozlatova osmažíme na plátky nakrájenou mrkev a celer (nejlépe pomocí škrabky). Dáme stranou a taktéž si osmažíme na cca centimetrové plátky nakrájené tofu z obou stran.
  5. Zeleninové pyré podáváme s měsíčkem citrónu, ozdobené zeleninou, tofu a petrželkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *