Červená čočka je u nás opomíjená luštěnina, což je veliká škoda. Tato zázračná surovina pochází z Turecka, ale netrvalo dlouho a rozšířila se do zbytku Asie, a posléze si získala oblibu i v Evropě.
Proč zrovna červená čočka?
Červená čočka je bohatým zdrojem bílkovin a železa, proto je velice oblíbená mezi vegetariány, a zároveň rovnoměrné uvolňování glukózy do krve ocení diabetici. Dále obsahuje spoustu selenu, zinku, fosforu a vitamínu B6. Červená čočka zároveň rychle zasytí, a proto je skvělým doplňkem dietní stravy.
Nevýhodou luštěnin je nadýmání, které většinou způsobuje slupka. Látky v ní obsažené se později štěpí na škroby a ty v žaludku začnou kvasit. Jelikož červená čočka slupku nemá, tak se z ní stává jediná luštěnina, která nenadýmá. Velkou výhodou červené čočky je i její rychlá příprava. Ostatní luštěniny je potřeba namočit, ale červenou čočku uvaříme za pár minut bez předchozího namáčení.
Tajemství přípravy
V Asii se červená čočka vaří velmi často na různé způsoby s kořením jako kari, kurkuma nebo římský kmín. Spolu s rozmixovanými jáhly, z ní lze připravit zdravou pomazánku. Dobrá je i s těstovinami, s pohankou nebo jako zahušťovadlo do gulášů. Lze ji použít i jako přílohu k masu či vejci.
Další zajímavá kombinace je z červené čočky a bulguru – speciálně upravené tvrdé pšenice, kterou připravíte na způsob rizota. Děti si můžou na červené čočce pochutnat i na sladko – s kari, smetanou a rozmixovaným banánem a muži si zase libují v červené čočce s chilli papričkami, česnekem, cibulí a rajským protlakem.
A právě v Turecku jsem se s touto zázračnou luštěninou setkala poprvé, a to v podobě kirmizi mercimek çorbasi – polévka z červené čočky (recept naleznete v duhové kuchařce v sekci mrkev). Ihned jsme propadla jejímu kouzlu a začala s ní experimentovat v kuchyni. Jedním takovým experimentem se stal i raw salát z červené čočky. Jelikož není nutné červenou čočku tepelně upravovat, lze z ní vykouzlit i nespočet raw receptů.
Pojďme si tedy uvařit jeden z prvních receptů z této báječné luštěniny.
Suroviny
pro 2 – 4 osoby / příprava cca 20 minut + 2 hodiny na naložení
- 1 hrnek červené čočky
- 1/2 zelené papriky
- 1 rajče
- 1 nakládaná okurka
- 1/2 červené cibule
na dresink
- 1/2 hrníčku bílého jogurtu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citrónové šťávy
- hrst čerstvé máty
- 1 lžička čerstvě mletého římského kmínu
- sůl a pepř
na servírování
- pár lístků máty
- olivy
Postup
- Nejprve je potřeba čočku alespoň na 2 hodiny namočit, aby nám změkla, a nemuseli jsme ji dále tepelně upravovat.
- Jakmile nám čočka nabobtná a změkne, nakrájíme si zeleninu – papriku a rajčata nakrájíme na kostky, okurku a cibuli najemno.
- Na přípravu dresinku v míse našleháme hořčici s olivovým olejem, poté přidáme zbytek surovin – jogurt, nasekanou mátu, římský kmín, citrónovou šťávu a podle chuti osolíme a opepříme.
- Poté čočku smícháme s nakrájenou zeleninou, dresinkem a důkladně promícháme.
- Hotový salát servírujeme ozdobený mátou a olivami. Podáváme jako přílohu nebo jako hlavní jídlo.