Tabbouleh je proslulý bylinkový salát, původem z Libanonu, který se připravuje prakticky všude na Blízkém východě. Ovšem popularitu sklízí po celém světě.

V hlavní roli bylinky

I když je tabbouleh exotický salát, všechny suroviny hravě seženete v bežném supermarketu. Jedná se o svěží a výrazný salát plný bylinek a zeleniny propojených do jedinečné chuťové kombinace. Hlavní roli hraje kuskus nebo bulgur, rajčata, petrželka, máta, citronová šťáva a olivový olej. Nicméně setkáte se s řadou nejrůznějších obměn. Například osobně přidávám rozinky, které skvěle vyváží kyselou chuť citrónu.

Poměr a kvalita surovin vytváří veškerý chuťový efekt, jelikož kromě soli se do salátů nepřidává žádné další koření. Poměr a čerstvost surovin tedy vykresluje jeho zvláštnost a svéráznost. Používejte tedy vždy kvalitní suroviny. Jedině tak se vám podaří vykouzlit pravý lahodný tabbouleh.

Kde tabbouleh uplatnit?

Tento lehký, na přípravu jednoduchý salát, obstojí v létě coby ideální doprovod ke grilování, ale i sám o sobě, například jako lehký oběd. Osobně mám nejraději kombinaci salátu s křupavým falafelem, jemným hummusem a domácím pita chlebem.

Ovšem uplatnění si najde i v řadě dalších receptů, například s lilkovým dipem (recept na lilkový dip s vlašskými ořechy zde a na turecký způsob zde) a opečeným arabským chlebem či tortillou. Mnohdy také sáhnu po variantě s jogurtem – upečený lilek jednoduše rozmixuji se stroužkem česneku, lžící řeckého jogurtu, 2 lžícemi citronové šťávy, 2 lžícemi olivového oleje, solí a pepřem.

Jak tabbouleh uchovávat?

Jelikož čerstvé suroviny dělají tento salát jedinečným, správně by se měl podávat za čerstva. Nicméně pokud vám salát zbyde do druhého dne, nic se neděje. O delší trvanlivost se postará citrón.

Suroviny

na 4 porce / příprava 20 minut + 90 minut uležení

  • ¾ hrnku kuskusu nebo drceného bulguru
  • ¾ hrnku (cca 2 – 3 rajčata) nakrájených rajčat na kostičky
  • ½  hrnku jemně nasekané petrželky
  • ½ hrnku jemně nasekané máty
  • ½ hrnku nasekané jarní cibulky
  • ¼ hrnku olivového oleje
  • hrstka rozinek
  • šťáva ze 2 citrónů
  • sůl na dochucení
Postup
  1. Kuskus / bulgur nasypeme do mísy, zalijeme citronovou šťávou a promícháme.
  2. Smícháme se zbytkem ingrediencí, kromě olivového oleje, a vložíme do lednice na cca 60 – 90 minut (bulgur/kuskus vstřebá šťávu a změkne).
  3. Dochutíme olivovým olejem, solí a podáváme dle libosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *