Miluju burgery. Miluju ten pocit když ho pevně obejmu rukama. Miluju ten čas, kdy se většinou celá zašpiním a po konci úspěšné mise si za zvuku mlaskání oblížu každý prst zvlášť.

Bohužel nabídka bezmasých burgerů je stále omezená, i když je pravda, blýská se na lepší časy. Nicméně nedám dopustit na takový domácí, nejlépe na grilu opečený. A zatímco pečení cukroví je v plném proudu, já do trouby strkám hranolky k hambergeru.

Tentokrát jsem ho uplácala ze sóji, která má super strukturu a dá se dochutit do senzační podoby!

5 věcí bez kterých se neobejde žádný vege hamburger

#burger

Bezmasý hamburger může mít nespočet variant – od luštěninových přes, zeleninové. Častým problémem při přípravě směsi na burgery, je struktura, proto většinou rozmixuji ⅓ směsi a promíchám se zbytkem, tak abych ponechala rustikální kousky. Pokud zrovna nemám po ruce mixér, sáhnu vždy po luštěninové verzi, kde si hravě vystačím se šťouchadlem na brambory nebo vidličkou.

Když vařím, nemám v úmyslu maso nahrazovat, ale vytvořit jídlo, které potěší tělo i duši, takže obměňuju suroviny i podle nálady.

Původ hamburgeru

Celosvětově proslulá bašta do ruky (běda jestli ho jíte příborem…) se zrodila v německém městě Hamburg, jak již samotný název napovídá. Ovšem dodnes se vedou o místě a datu vynálezu spory – zejména mezi Američany.

No a co s připraveným hamburgerem? Po uplácání kýženého tvaru, je nejlepší hamburgery na chvíli strčit do ledničky – budou lépe držet. No a je už na vás jestli zvolíte úpravu pečením v troubě nebo klasiku smažením na pánvi či na grilu.

#houska

Poslední neodmyslitelnou součástí hamburgeru je houska. Ještě se mi nepodařilo najít 100% recept na domácí bulky, ze kterého bych se posadila na zadek. Většinou mi těsto dostatečně nenakyne a housky jsou pak moc syté a hamburger strašně vysoký. Takže až narazím na ten nejlepší, s radostí ho budu šířit. Do té doby budu zkoušet štěstí dál.

Nicméně ne vždy je nutné housky pracně dopředu připravovat. V obchodech se dají sehnat i čerstvě upečené nebo často sáhnu po jiném oblíbeném pečivu, třeba takové čerstvé kaiserce.

#dresink

Dalším bodem je dresink, který hraje velice důležitou roli. Variant jsou stovky, ale většinou stejně skončím u klasiky – po domácku uvařený kečup nebo BBQ omáčka. Pokud mám chuť na pikantní variantu sáhnu po sójové majonéze smíchanou se Srirachou, a když mám chuť na něco svěžího používám zakysanou smetanu s bylinkovým pestem (v rostlinné variantě sáhnu po bylinkovém hummusu) nebo senzační guacamole.

#zelenina

Při kousnutí do hamburgeru to musí křupat. Neměla by tedy chybět sezónní zelenina – v létě salát a rajče, na podzim třeba zelí a mrkev, v zimě kysané zelí, nakládaná okurka a na jaře klíčky, jarní cibulka, ředkvičky… Prostě cokoliv máte rádi, nebo máte zrovna po ruce.

TIP! Většinou mi zbyde nakrájená čerstvá zelenina, kterou lze použít na přípravu salátu a tu opečenou do omáčky na těstoviny.

#hranolky

Dle mého názoru jsou burger a hranolky nerozlučná dvojka. Oblíbila jsem si pečenou variantu v troubě v kombinaci klasické brambory a sladké, nebo sezónní dýně. Brambory neloupu, pouze očistím, smíchám s kořením (kurkumou, římským kmínem, nebo třeba směsi koření…), solí, olejem, rozložím na plech, tak aby se nedotýkaly (tím pádem se opečou rovnoměrně že všech stran) a peču je v troubě na 220°C cca 15 – 25 minut (záleží na velikosti hranolek) nejlépe na režim horkovzduch.

Suroviny

na cca 2 burgery / příprava 30 minut

na sójový burger

  • 1 ½ hrnku sójového granulátu
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 menší najemno nakrájená cibule
  • 3 stroužky nasekaného česneku
  • 1 lžíce BBQ omáčky
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 lžíce drceného římského kmínu
  • 1 lžíce práškové hořčice
  • olej na smažení
  • sůl a pepř

na dýňové hranolky

  • dýně typu hokaido
  • olivový olej
  • kurkuma
  • hrubá sůl
  • pepř

na podávání

  • oblíbená/sezónní zelenina, klíčky
  • kyselá okurka nebo nakládané zelí/kimchy
  • sójanéza
  • BBQ omáčka nebo kečup
Postup
  1. Nejprve si připravíme dýňové hranolky – omytou neloupanou dýni nakrájíme na tlusté hranolky a v míse (pomocí talíře, kterým ji přiklopíme a protřepeme) důkladně promícháme s olejem a kurkumou. Hranolky rozložíme na plech s pečícím papírem, opepříme, osolíme a pečeme v předem vyhřáté troubě na 220 °C, pokud možno na režim horkovzduch dozlatova (cca 15 minut).
  2. Mezitím, co se nám pečou dýňové hranolky, si připravíme burgery. Sójový granulát smícháme se sójovou omáčkou a zalijeme vroucí vodou v poměru 1:1 a necháme přiklopené 10 minut nabobtnat.
  3. Nabobtnanou sóju scedíme a vymačkáme co nejvíc tekutiny. ⅓ sóji rozmixujeme dohladka s troškou nakrájené cibule a česnekem a smícháme se zbytkem surovin (cibule, česnek, BBQ omáčka, uzená paprika, římský kmín, prášková hořčice). Dochutíme solí, pepřem a vytvarujeme kýžený tvar burgeru.
  4. Vytvarovaný burger pečeme potřený olejem na grilu, v troubě, či osmažíme na pánvi.
  5. Podáváme v housce se zeleninou, dresinkem a dýňovými hranolky.

TIP! Do základu lze přidat v troubě krátce opečené, předem uvařené fazole. Jednoduše je pomačkejte k sóje. Burger bude mít ještě lepší chuť a více bílkovin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *