Červené zelí se v Česku prodává téměř celoročně a stojí pár korun. Ve špajzce, nebo v naší dodávce navíc vydrží dlouho čerstvé a dají se z něho připravovat křupavé saláty, hřejivé polévky nebo pečená kořeněná příloha. Miluju jeho sytě fialovou barvu, která vypadá na talíři božsky. To je ale pouze vrchol ledovce. Dále to jsou i tělu prospěšné látky a jeho rychlá příprava, díky kterým se v poslední době stalo jedním z mých nejpoužívanější druhů zeleniny. Nicméně s přicházejícím létem ho pomalu ale jistě nahrazuje jiná sezónní, je tedy načase konečně nahodit starší „podzimně“ naladěný recept.

Čerstvě koupené zelí většinou používám na svěží saláty a jakmile začne vadnout zpracuju ho tepelně. Nedávno jsem vyzkoušela jeho pečenou podobu a je to taky bašta. Na přípravu se dá použít jakékoliv oblíbené koření smíchané s olejem. V dnešním receptu jsem použila garam masalu, jelikož jsem v ledničce měla již předem naložené tofu v podobné směsi koření. Chutě se tak příjemně propojily.

Jako přílohu jsem zvolila uvařené kroupy smíchané s jogurtem a bylinkami – senzační, rychlá a zdravá příloha nejenom k pečenému zelí a tofu.

Suroviny

na 2 porce / příprava cca 40 minut

  • naložené tofu
  • 2 hrnky uvařených krup
  • 3 lžíce jogurtu
  • 1 lžíce bylinkového pesta
  • čerstvá zelenina na podávání
  • sůl a pepř

na pečené zelí

  • červené zelí
  • olivový olej
  • koření (garam masala, kari, mix bylinek…)
  • sůl a pepř
  • citronová šťáva
Postup
  1. Zelí si nakrájíme i s košťálem, aby drželo pohromadě, v misce si smícháme oblíbené koření s olivovým olejem a potřeme tím zelí z obou stran. Zelí a tofu pečeme společně na 220 °C z obou stran dozlatova cca 20 minut.
  2. Mezitím si připravíme kroupy, které smícháme s jogurtem, pestem a dochutíme solí a pepřem. Také si připravíme zeleninu na podávání – já jsem smíchala mrkev s kadeřávkem a dochutila citrónovou šťávou, solí a pepřem.
  3. Upečené zelí pokapeme citrónovou šťávou a podáváme s tofu na lůžku bylinkových krup se salátem.

663 thoughts on “Nakládané tofu s pečeným červeným zelím a krémovými kroupy”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *