Letos jsem konečně stihla trochu více experimentovat s dýní, a tak vznikla řada nových, sytě oranžových receptů. Sice jsem vynechala její dlabání, ale za to jsem ji spořádali kila.
Recepty z dýně
- Dýňová polévka
- Teplý cizrnový salát s pečenou dýní a dresinkem z vlašských ořechů
- Kuskus s cizrnou, dýňovým pyré a pečenou hlívou
- Mac ‘n’ Pumpkin – kolínka s dýňovou omáčkou
- Dip z vlašských ořechů 4x jinak
- Žampionové ragů s dýňovým pyré
- Kaštanová polévka
- Cizrna na paprice s kadeřávkem
- Vydatná jednohrncovka s vůní bylinek
- Bezlepkové veganské koule s dýňovou omáčkou
Nejspíš posledním letošním receptem jsem se vrátila „ke kořenům“, a to k polévce. Tentokrát jsem ale dýní upekla se zeleninou, co dům dal a doplnila o bulgur. Nakonec jsem rozmixovala pouze část polévky a do půl hodiny jsem servírovala s rostlinou smetanou a semínky. Hotová mňamka…
Přeju hezký, dýněmi rozsvícený Halloween.
Suroviny
na 4 – 5 porcí / příprava 30 minut
- ½ dýně
- miska nakrájené zeleniny co je po ruce (cibule, česnek, chilli paprička, mrkev, brambora, žampiony, řapíkatý celer…)
- 1 lžíce kurkumy
- 1 lžíce římského kmínu
- 1 lžíce koření garam masala
- ½ lžíce uzené papriky
- 2 hrstky bulguru
- 1 litr vývaru nebo zeleninový bujón
- šťáva z jednoho pomeranče (cca ½ hrnku)
- sůl a a pepř
- olej (kokosový, olivový…)
na podávání
- semínka
- nasekaná petrželka
- rostlinná smetana
TIP! Do vývaru pro silnější chuť přidejte rozmixované sušené houby nebo miso pastu.
Postup
- V míse smícháme pokrájenou dýni a zeleninu na zhruba stejně velké kusy s olejem a kořením. Pečeme dozlatova v předem vyhřáté troubě na 220 °C (cca 15 – 20 minut).
- Mezitím si připravíme vývar – v hrnci ho zahřejeme, přidáme bulgur a uvaříme do změknutí.
- Do vývaru přidáme upečenou dýni a zeleninu (pár kousků nechávám na ozdobení) a část polévky v hrnci rozmixujeme. Dochutíme pomerančovou šťávou a solí.
- Podáváme ozdobené semínky, pečenou zeleninou, petrželkou a smetanou.