Letos jsem konečně stihla trochu více experimentovat s dýní, a tak vznikla řada nových, sytě oranžových receptů. Sice jsem vynechala její dlabání, ale za to jsem ji spořádali kila.

Recepty z dýně

Nejspíš posledním letošním receptem jsem se vrátila „ke kořenům“, a to k polévce. Tentokrát jsem ale dýní upekla se zeleninou, co dům dal a doplnila o bulgur. Nakonec jsem rozmixovala pouze část polévky a do půl hodiny jsem servírovala s rostlinou smetanou a semínky. Hotová mňamka…

Přeju hezký, dýněmi rozsvícený Halloween.

Suroviny

na 4 – 5 porcí / příprava 30 minut

  • ½ dýně
  • miska nakrájené zeleniny co je po ruce (cibule, česnek, chilli paprička, mrkev, brambora, žampiony, řapíkatý celer…)
  • 1 lžíce kurkumy
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 1 lžíce koření garam masala
  • ½ lžíce uzené papriky
  • 2 hrstky bulguru
  • 1 litr vývaru nebo zeleninový bujón
  • šťáva z jednoho pomeranče (cca ½ hrnku)
  • sůl a a pepř
  • olej (kokosový, olivový…)

na podávání

  • semínka
  • nasekaná petrželka
  • rostlinná smetana

TIP! Do vývaru pro silnější chuť přidejte rozmixované sušené houby nebo miso pastu.

Postup
  1. V míse smícháme pokrájenou dýni a zeleninu na zhruba stejně velké kusy s olejem a kořením. Pečeme dozlatova v předem vyhřáté troubě na 220 °C (cca 15 – 20 minut).
  2. Mezitím si připravíme vývar – v hrnci ho zahřejeme, přidáme bulgur a uvaříme do změknutí.
  3. Do vývaru přidáme upečenou dýni a zeleninu (pár kousků nechávám na ozdobení) a část polévky v hrnci rozmixujeme. Dochutíme pomerančovou šťávou a solí.
  4. Podáváme ozdobené semínky, pečenou zeleninou, petrželkou a smetanou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *