Exotické jídlo plné nových a zajímavých chutí v nevšední kombinaci. Tak nějak bych popsala následující recept. Recept obsahuje hned několik kroků, nenechte se ovšem odradit, samotná příprava nezabere déle než 30 minut.

Jak na to

  1. Prvním krokem je příprava kešu másla. Osobně jsem ještě nenašla obchod, kde by se dalo sehnat již hotové. Stejně jako v případě ostatních ořechových másel, i kešu nemá s potěrkou na chleba nic společného. V podstatě se jedná o rozmixované ořechy na hladký krém. Kešu ořechy nejprve namočte na 30 minut do vody a až poté rozmixujte.
  2. Dalším důležitým faktorem je nakládání tempehu. Zde platí jednoduché pravidlo, čím déle, tím lépe. Pokud máte naspěch, i jedna hodina udělá své, ale osobně doporučuji nechat tempeh uležet do druhého dne.
  3. Posledním aspektem je ingredience zvaná tamarind. V dnešní době se jedná již o vcelku známou surovinu, kterou seženete ve větších supermarketech, obchodech se zdravou výživou či v pražské Sapě. Pokud o tamarindu slyšíte poprvé, jedná se o exotické ovoce původem z Afriky, ovšem dnes se převážně pěstuje v jihovýchodní Asii. Tamarind navíc obsahuje základní vitaminy a stopové prvky podstatné pro správné fungování organismu, má vysoký obsah kyseliny vinné, která kromě toho, že dodává jídlu kyselou chuť, je také silným antioxidantem. Nezanedbatelný je i obsah minerálních látek jako železo, měď, draslík, vápník, selen a železo. Bohužel se často stává, že tamarind neseženu. V tomto případě ho vždy nahradím jablečným octem.

Nejraději servíruji nakládaný tempeh jako lehkou večeři sdílenou v okruhu rodiny či přátel.

Suroviny

na jednu pořádnou mísu cca 4 porce / příprava cca 30 minut + nakládání

tempeh

  • 1 balení uzeného tempehu
  • 1 čerstvá chilli paprička nebo chilli omáčka
  • 1 ½ lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce kešu másla
  • 1 lžička harissy
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce tamarindu nebo jablečného octa
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžíce javorového nebo agávového sirupu

salát

  • libovolný mix salátu
  • dvě hrsti čerstvého špenátu
  • 1 mrkev
  • ½ hrnku krouhaného červeného zelí
  • 1 mango

dresink

  • 3 lžíce arašídového másla
  • šťáva z jedné limetky
  • 1 lžíce javorového nebo agávového sirupu
  • 2 lžíce harisy
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa (může být i vinný)

na podávání

  • arašídy
  • čerstvý koriandr
  • pita chléb nebo tortilla
Postup
  1. Nejprve si naložíme tempeh, nejlépe do druhého dne, pokud ovšem máte naspěch, zhruba hodinka postačí. Všechny ingredience na tempeh, kromě samotného tempehu, si jednoduše rozmixujeme dohladka (chilli paprička, sezamový olej, kešu máslo, tamarindu, limetková šťáva a javorový sirup). Tempeh nakrájíme na trojúhelníčky, naložíme do připravené směsi a uložíme do ledničky.
  2. Jakmile bude tempeh naložený, předehřejeme si troubu na 200°C.
  3. Mezitím si připravíme arašídový dresink – všechny ingredience rozmixujeme dohladka. Pokud je dresink příliš hustý, neředíme trochou vody.
  4. Dále si připravíme salát. Do větší mísy vložíme mix salátu a špenát. Poté poklademe na plátky nakrájenou mrkví (pomocí škrabky), nakrouhaným zelím a na kostičky nakrájeným mangem.
  5. Naložený tempeh pečeme cca 20 minut.
  6. Připravený salát podáváme s pečeným tempehem, arašídovým dresinkem, ozdobený arašídy a čerstvým koriandrem.
  7. Servírujeme s pita chlebem nebo tortillou.

TIP! Tortillu předem opečeme na pánvi pokapané vodou, aby krásně zvláčněla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *