Kdo by neznal tradiční arabský veganský karbanátek, falafel. Zabalením do arabského chleba a přidáním čerstvé zeleniny a pikantních sosů, vzniká jedno z mých nejoblíbenějších jídel do ruky.

Původ falafelu

Falafel je jedním z nejchutnějších pokrmů Středního východu. Najdete ho v Libanonu i v Izraeli. Jedná se o kuličky z rozdrcené cizrny, nebo zelených fazolí fava, ochucených koriandrem, římským kmínem a česnekem, krátce osmažených na oleji.

Falafel se často podává v pita/arabském chlebu, nebo se balí do placek nazývaných taboon. Pro zdravější verzi zapomeňte na smažení v oleji a kuličky jednoduše upečte v troubě, na chuti to trochu ubere, vyváží to ale pocit, že jste pro své zdraví udělali maximum.

Základ falafelu jsem v podstatě nechala stejný, akorát jsem přidala quinou a rajčatový protlak, který někdy nahrazuji sušenými rajčaty.

TIP! Falafel lze servírovat s jogurtovým dresinkem či s veganským dresinkem z hummusu.

Quinou nezapomeňte uvařit podle návodu, poté stačí všechno smíchat, vytvořit libovolné bochánky, upéct a podávat na křupavé zelenině se svěžím jogurtovým dresinkem. Jedná se o ideální jídlo mezi partu přátel, nebo jako „zobačka“ na party – mísu jednoduše postavíte na stůl k ostatním pochutinám a každý si vytvoří vlastní falafel wrap.

Suroviny

na cca 12 porcí falafelu / příprava 20 minut + 20 minut pečení

  • 1 hrnek uvařené quinoi
  • 1 hrnek uvařené cizrny
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce mletého římského kmínu
  • 2 lžíce nasekaného koriandru (i se stonkem)
  • 1 lžička nadrcených koriandrových semínek
  • 2 lžíce protlaku
  • chilli podle chuti
  • sůl, pepř

jogurtový dresink

  • ½ hrnku (kokosového) jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce kopru
  • sůl, pepř

nebo veganský dresink z hummusu

  • ½ hrnku hummusu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička kopru
  • 1 lžička tahini pasty
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • sůl
  • voda

na podávání

  • libovolný mix salátu
  • hrstka nakrouhaného červeného zelí
  • cherry rajčátka
  • hummus
  • jarní cibulka nebo červená cibule
  • arabský chléb
Postup
  1. Nejprve si rozpálíme troubu na 200°C.
  2. Nyní si připravíme směs na falafel. V míse rozmixujeme cizrnu dohladka a poté přidáme ostatní suroviny – quinou, prolisovaný česnek, římský kmín, čerstvý koriandr, semínka koriandru, protlak, sůl, pepř a chilli. Zamícháme a pouze zlehka pomixujeme, tak abychom zachovali strukturu quinoi. Dochutíme, vytvarujeme placičky a na pečícím papíře pečeme z každé strany cca 10 minut.
  3. Mezitím, co se nám peče falafel, si připravíme dresink – jednoduše všechny ingredience smícháme, v případě veganského, naředíme vodou dle potřeby a dochutíme citronovou šťávou a solí.
  4. Dále si připravíme salát na podávání. Do mísy vložíme mix salátu, červené zelí, cherry rajčátka a promícháme s troškou olivového oleje a jablečným octem.
  5. Upečený falafel podáváme na připraveném salátu s dresinkem, ozdobené cibulí, hummusem a arabským chlebem.

69 thoughts on “Pečený falafel s quinou”

  1. hello there and thank you for your info – I have definitely picked up something new from right
    here. I did however expertise some technical issues using this site, since I experienced to reload the website lots of
    times previous to I could get it to load properly.
    I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish
    loading instances times will very frequently affect your placement
    in google and can damage your high-quality score if
    advertising and marketing with Adwords. Well I’m
    adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective interesting content.
    Ensure that you update this again soon.. Escape room lista

  2. Link exchange is nothing else but it is just placing the other person’s
    weblog link on your page at suitable place and other person will
    also do similar in support of you.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *