Kdo by neznal tradiční arabský veganský karbanátek, falafel. Zabalením do arabského chleba a přidáním čerstvé zeleniny a pikantních sosů, vzniká jedno z mých nejoblíbenějších jídel do ruky.
Původ falafelu
Falafel je jedním z nejchutnějších pokrmů Středního východu. Najdete ho v Libanonu i v Izraeli. Jedná se o kuličky z rozdrcené cizrny, nebo zelených fazolí fava, ochucených koriandrem, římským kmínem a česnekem, krátce osmažených na oleji.
Falafel se často podává v pita/arabském chlebu, nebo se balí do placek nazývaných taboon. Pro zdravější verzi zapomeňte na smažení v oleji a kuličky jednoduše upečte v troubě, na chuti to trochu ubere, vyváží to ale pocit, že jste pro své zdraví udělali maximum.
Základ falafelu jsem v podstatě nechala stejný, akorát jsem přidala quinou a rajčatový protlak, který někdy nahrazuji sušenými rajčaty.
TIP! Falafel lze servírovat s jogurtovým dresinkem či s veganským dresinkem z hummusu.
Quinou nezapomeňte uvařit podle návodu, poté stačí všechno smíchat, vytvořit libovolné bochánky, upéct a podávat na křupavé zelenině se svěžím jogurtovým dresinkem. Jedná se o ideální jídlo mezi partu přátel, nebo jako “zobačka” na party – mísu jednoduše postavíte na stůl k ostatním pochutinám a každý si vytvoří vlastní falafel wrap.
Suroviny
na cca 12 porcí falafelu / příprava 20 minut + 20 minut pečení
- 1 hrnek uvařené quinoi
- 1 hrnek uvařené cizrny
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce mletého římského kmínu
- 2 lžíce nasekaného koriandru (i se stonkem)
- 1 lžička nadrcených koriandrových semínek
- 2 lžíce protlaku
- chilli podle chuti
- sůl, pepř
jogurtový dresink
- ½ hrnku (kokosového) jogurtu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce kopru
- sůl, pepř
nebo veganský dresink z hummusu
- ½ hrnku hummusu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička kopru
- 1 lžička tahini pasty
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- sůl
- voda
na podávání
- libovolný mix salátu
- hrstka nakrouhaného červeného zelí
- cherry rajčátka
- hummus
- jarní cibulka nebo červená cibule
- arabský chléb
Postup
- Nejprve si rozpálíme troubu na 200°C.
- Nyní si připravíme směs na falafel. V míse rozmixujeme cizrnu dohladka a poté přidáme ostatní suroviny – quinou, prolisovaný česnek, římský kmín, čerstvý koriandr, semínka koriandru, protlak, sůl, pepř a chilli. Zamícháme a pouze zlehka pomixujeme, tak abychom zachovali strukturu quinoi. Dochutíme, vytvarujeme placičky a na pečícím papíře pečeme z každé strany cca 10 minut.
- Mezitím, co se nám peče falafel, si připravíme dresink – jednoduše všechny ingredience smícháme, v případě veganského, naředíme vodou dle potřeby a dochutíme citronovou šťávou a solí.
- Dále si připravíme salát na podávání. Do mísy vložíme mix salátu, červené zelí, cherry rajčátka a promícháme s troškou olivového oleje a jablečným octem.
- Upečený falafel podáváme na připraveném salátu s dresinkem, ozdobené cibulí, hummusem a arabským chlebem.