Čínské knedlíčky jsem poprvé připravila během mého experimentování do Duhové kuchařky, a od té doby je miluju! Mojí teorii jsem spojila až před pár měsíci s praxí v zaprášených čínských bistrech v Šanghaji, kde jsem nepřicházela z údivu v kolika možných variantách lze knedlíčky připravit.
Při stříhání videa z našeho dobrodružství jsme neustále slintali nad záběry s jídlem (a že jich je ve videu požehnaně), takže jsem se rozhodla po delší době znovu experimentovat s knedlíčky a využít tak posbírané chutě a vůně z naší cesty.
Tradice knedlíčků
Jestli se o nás říká, že jsme knedlíkový národ, tak Čína je knedlíkové království. Jedná se o národní bohatství, které je i úzce spjato s čínskými tradicemi, zejména s oslavami Čínského nového roku.
Kromě radosti z chutného jídla je samotný proces celé přípravy důležitou rodinnou událostí, které se při oslavách účastní celá rodina. Dodnes, v některých oblastech země, musí snacha připravit knedlíčky, aby mohla být považována za součást rodiny.
Knedlíčky symbolizují bohatství a dlouhověkost, možná proto na ně narazíte doslova na každém kroku.
Tajemství přípravy
Čínské knedlíčky se připravují z jednoduchého těsta (mouka, voda, sůl) a jsou plněny různými náplněmi, nejčastěji z mletého vepřového masa.
Tepelná úprava knedlíčků má hned několik variant – knedlíčky Shui Jiao vařené ve vodě, knedlíčky Zheng Jiao uvařené na páře nebo moje nejoblíbenější Guo Tie, které jsou připravovány kombinací smažení a páry.
Na knedlíčky jsme si se Standou vytvořili závislost a díky nejrůznějším možný naplním, nás nikdy nepřestanou nudit. Knedlíčky lze spořádat jen tak samotné s omáčkou (mix sójové omáčky, rýžového octa a sezamového oleje v poměru 2:1:1 smíchaného s nasekanou chilli papričkou a utřeným česnekem) nebo je použít právě jako součást polévky.
Vymačkané tofu od přebytečné vody, jsem naložila na několik dní do směsi z čínského koření, sójové omáčky, sezamového oleje a utřeného česneku. Další tipy na přípravu najdete v článku zde.
TIP! Nevařené knedlíčky se dají zamrazit, čímž si připravíte super rychlou baštu na horší časy.
Suroviny
na 2 porce / příprava 40 minut
na polévku
- ¾ litru vody/vývaru (nebo 1 zeleninový bujón)
- 1 vrchovatá lžíce miso pasty
- sójová omáčka cca 2-3 lžíce
- 4 kusy kardamomu
- špetka skořice
- kousek nasekaného kořene zázvoru
- sušená chilli paprička
- 1 lžička koriandrových semínek
na cca 15 knedlíčků
- 300 g mouky
- 180 – 210 ml studené vody
- 2 špetky soli
- naložená kostka tofu (viz tip výše)
- 1 lžíce nasekaného zázvoru
- 2 stroužky nasekaného česneku
- 4 nasekané žampiony
- kousek nasekané mrkve
- 2 hrnky nakrájeného zelí
- sezamový olej
- sójová omáčka
na podávání
- hrášek
- fazole
- pak choi
- čerstvé bylinky (koriandr, máta…)
- sezam
- chilli omáčka
Postup na polévku
Nejprve začneme přípravou polévky – všechny ingredience smícháme dohromady v hrnci a necháme vařit.
Postup na knedlíčky
1. Příprava směsi
Mezitím, co se nám vaří polévka, si připravíme knedlíčky. Nejprve začneme směsí. Na sezamovém oleji si na mírném plameni osmažíme zázvor, česnek a žampiony, poté přidáme nadrobené naložené tofu a prosmažíme. Nakonec přidáme mrkev, zelí a podle chuti sójovou omáčku. Smažíme dalších cca 5 – 10 minut dokud nám nezměkne mrkev.
2. Příprava těsta
Nyní si připravíme těsto na knedlíčky. V míse si lžíci smícháme mouku se solí a postupně přiléváme vodu. Poté lžíci vyměníme za ruce a hněteme, dokud nedostaneme hladké, pružné těsto.
3. Plnění a balení knedlíčků
Nyní přichází pracnější část receptu a to plnění knedlíčků. Z těsta o velikosti vlašského ořechu vyválíme kulatou tenkou placku. Doprostřed dáme lžíci připravené směsi a vytvarujeme knedlíčky následujícím způsobem – nejprve přimáčkneme okraje uprostřed a postupujeme směrem ke krajům tak, že tvoříme malé záhyby a celý knedlíček pak vypadá jako vějíř. S přibývajícím časem a ubývající trpělivostí se znaky vějíře vytrácejí. Hlavní však je, aby byly okraje spojené pevně (způsobů balení je nespočet, doporučuju kouknout na YouTube). Knedlíčky odkládáme na pomoučenou plochu – mají velkou tendenci se lepit.
4. Vaření knedlíčků
Do středně rozehřáté pánve dáme lžíci sezamového oleje, poskládáme knedlíčky po celé ploše pánve a prosmažíme dozlatova. Potom přilijeme horkou vodu tak, aby sahala do cca ⅓ tloušťky knedlíčků, a přikryjeme poklicí. Necháme 3 – 4 minuty vařit. Následně odklopíme poklici a necháme zbylou vodu vyvařit (poslední krok záleží na velikosti pánve a knedlíčků, je možné, že budou hotové o něco dříve).
5. Servírování
Před podáváním dáme do polévky na minutku povařit hrášek a fazole, nalijeme do velké mísy a podáváme s pak choi, bylinkami, výhonky a opečenými knedlíčky.