Už je tomu nějaký ten pátek, co jsem nahodila článek Dip z vlašských ořechů 4x jinak, a jelikož mám v oblibě míchat rozmanité chutě a barvy, připravila jsem další do série, tentokrát pomazánku s luštěninovým základem na tři různé způsoby.

Aby vše barevně a chuťově ladilo, vybrala jsem jako základní suroviny cizrnu s pečenou paprikou, černou čočku ochucenou kari a bílé fazole ovoněné rozmarýnem a pečeným česnekem.

K přípravě pomazánek budete potřebovat mixér, chvilku času a báječná, živinami nabitá svačina je na světě.

K servírování používám semínkový (osobně přezdívaný šroťák) chléb, a nebo zeleninové tyčinky například řapíkatý celer, mrkev, okurku atd.

Poslední zbytky pomazánek jsem použila jako dip k super mísám a chutnalo to také skvěle. Opět je tedy spoustu možností dle vaší fantazie, kde následující pomazánky / dipy lze uplatnit.

Cizrnová s pečenou paprikou a sušenými rajčaty

Suroviny

na 1 menší misku / příprava 5 minut + 30 minut pečení

  • 1 hrnek uvařené cizrny
  • 1 červená paprika
  • 2 sušená rajčata v oleji + 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 1 lžička tahini
  • 1 lžička harissy
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • ½ lžičky sladké papriky

na ozdobu

  • cuketa
  • lněné semínko
  • cizrna
Postup
  1. Nejprve si dáme péct papriku na režim horkovzduch na 200 °C, na cca 30 minut – dokud nám slupka nezačne černat a dělat puchýře. Upečenou papriku necháme v uzavřené nádobě spařit, poté vyjmeme jadřinec, oloupeme a přidáme ke zbytku ingrediencí.
  2. Mezitím, co se nám peče paprika, si do mísy připravíme zbytek surovin – cizrnu, rajčata, olej, citronovou šťávu, česnek, tahini pastu, harissu, římský kmín, sladkou papriku, cca 1 lžička soli a pepř.
  3. Upečenou a oloupanou papriku přidáme ke zbytku ingrediencí a rozmixujeme dohladka. Podáváme ozdobené nakrájenou cuketou a posypané lněným semínkem a uvařenou cizrnou.

Fazolová s pečeným česnekem a uzenou paprikou

Suroviny

na 1 mističku / příprava 20 minut

  • 1 konzerva bílých fazolí
  • 5 středních stroužků česneku
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • ½ lžičky uzené papriky
  • 1 lžíce citronové šťávy + trochu kůry
  • 2 sušené švestky
  • cca 1 lžička soli
  • pepř

na ozdobu

  • cherry rajčátka
  • slunečnicová semínka
  • petrželka
Postup
  1. Nejprve si na 2 lžících olivového oleje na mírném plamenu dozlatova opečeme oloupaný, celý česnek s rozmarýnem.
  2. Mezitím si do mísy připravíme zbytek ingrediencí – fazole, pár lístků rozmarýnu, uzenou papriku, citronovou šťávu + kůru, sušené švestky, sůl a pepř.
  3. Opečený česnek přihodíme do mísy ke zbytku ingrediencí a rozmixujeme dohladka.
  4. Servírujeme ozdobené pokrájenými cherry rajčátky, petrželkou a slunečnicovými semínky.

Z černé čočky beluga s kari

Suroviny

na 1 mističku / příprava cca 10 minut

  • 1 hrnek uvařené černé čočky
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 1 lžička kari koření
  • ½ lžičky drceného koriandru
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • cca 1 lžička soli
  • pepř

na ozdobu

  • nastrouhaná mrkev
  • dýňová semínka
  • čerstvý koriandr

Postup

  1. Všechny ingredience (čočku, česnek, kari koření, drcený koriandr, čerstvý koriandr, jablečný ocet, olivový olej, limetkovou šťávu, sůl a pepř) rozmixujeme dohladka.
  2. Podáváme s nastrouhanou mrkví, dýňovými semínky a čerstvým koriandrem.

TIP! Pomazánku servíruji s krátce cca 5 minut opečenou uvařenou černou čočkou v troubě, kterou promíchám s kořením (lze použít kari) a olivovým olejem. Jemná konzistence pomazánky tak rázem dostane křupavý kontrast.

694 thoughts on “Luštěninová pomazánka 3x jinak”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *