Tento recept vznikl čistě náhodou. Respektive z toho, co mě zbylo v lednici, když jsem pracovala v francouzských Alpách. Ale co vám budu povídat, tak vznikla převážná čáast mých receptů (škoda, že drtivou většinu jenom sním a nezdokumentuji).
Na horách člověk spotřebuje spousty energie, takže samo sebou ji potřebuje i nějakým způsobem doplnit. Mně se to většinou daří ovesnými vločkami, ořechy, semínky a nějakou zázračnou potravinou. Jako třeba chia semínky.
Ovšem na horách se pokaždé setkávám s partou sportovních alkoholiků, takže po společných mejdanech opravdu nemám chuť na ovesnou kaši, ale na křupavou francouzskou bagetu, vajíčko na jakýkoliv způsob a tradiční savojský sýr. Takže konečně koncem týdne, kdy se vypily veškeré zásoby, mi v lednici osiřelo sójové mléko, jogurt a další ingredience, ze kterých jsem si uvařila výživnou snídani. Samozřejmě nemusíte být v Alpách. Tuhle zdravou dobrotu si lze uvařit kdykoliv a kdekoliv.
Suroviny
pro 2 – 3 osoby / příprava 15 minut + 12 hodin nakládání
- ½ litr (vanilkového) sójového mléka
- 3 lžíce jemných ovesných vloček
- 2 lžíce chia semínek
- 4 sušené datle
- skořice
na podávání
- sójový čokoládový jogurt
- kustovnice
- jablko
Postup
- Do dvou zavařovacích sklenic nalijeme sójové mléko, do kterého naložíme ovesné vločky, chia semínka, nakrájené datle bez pecky a skořici. Promícháme a uchováme v lednici do druhého dne.
- Druhého dne přendáme připravenou směs do hrnce a krátce provaříme.
- Teplou kaši podáváme s čokoládovým sójovým jogurtem, ozdobené nakrájeným jablíčkem a posypané kustovnicí.
TIP! Hotovou směs z předchozího dne můžeme podávat rovnou z lednice a rázem máme raw snídani.