Planeta Země. Náš jedinečný domov, na kterém máme to štěstí žít, je plný dobrodružství, nových zkušeností, zajímavých známostí a překypuje různorodostí v každém ohledu. Co se pro jednoho jeví jako zcela normální, může být na druhé straně planety bráno jako neslušné či dokonce zakázané. Náš svět jsme si rozdělili hranicemi na 243 zemí, dali jim různá jména, přijali místní zákony, naučili se vlastním jazykům, zvykům, tradicím a kultuře. Jeden život nestačí, abychom prozkoumali každý kout světa a poznali všechno, co naše planeta nabízí. Ale za pokus to určitě stojí!

„Cestování je jediná věc, za kterou utratíte peníze, ale stáváte se bohatšími!“ neznámý cestovatel

Nehodlám tu rozebírat zážitky od mých mladých let, ale ty od doby, kdy jsem se z obyčejného turisty a člena na rodinných dovolených stala samostatným cestovatelem.

Na cestách je mým největším přítelem moje krosna, foťák, chuť poznávat a učit se novému. Nejsem však osamoceným poutníkem, ale vše prožíváme ve dvou – to dobré i to špatné. Žádné plány se nám osvědčily jako ty nejlepší a nejraději jednotlivé zážitky kombinujeme – cestováním autem, stopem, autobusem, lodí, na kole, pešky, spaním ve stanu, v hostelu, u místních na gauči či jídlem v restauraci, nebo ještě lépe v zapadlém pouličním stánku.

Cestování a gastronomie jdou ruku v ruce. Dle mého názoru i zkušeností, vede nejkratší cesta k cizí kultuře přes žaludek, tedy jídlo. A není to bomba, že se můžeme k těm nejkrásnějším zážitkům prokousat a ochutnávat tak místní atmosféru kousek po kousku? Jako vegetariánka se bohužel nikdy neprokoušu úplně, ale o to se většinou postará Standa, který vždy ochutná úplně všechno. Nejsou to tedy pouze nezapomenutelné zážitky, které si z cest odnášíme, ale i recepty plné nových a zajímavých chutí.

Následující články se pro někoho mohou stát inspirací, pro druhého odstrašujícím příkladem a pro jiného zábavnou historkou. Jsou určeny pro každého a zejména pro moji rodinu a kamarády, se kterými nemám dostatek času sdílet všechny mé zážitky.

[pt_view id=“e16e902d86″]

Nakládané tofu s brokolicovou rýží a studenou kokosovou omáčkou

Už jsme téměř nakousli šestý měsíc našeho putování po Novém Zélandu. Jak ten čas tady nádherně utíká… Během této doby jsem uvařila jídel jak nikdy předtím, když nepočítám dětství a začátky mého experimentování v kuchyni. To jsem musela, jinak bych pošla hladem. Česká gastronomie toho bez masa tenkrát, téměř před dvaceti lety, moc nenabízela. Práce…

Summer rolls – letní závitky s arašídovou omáčkou

Summer rolls neboli letní závitky mi vždy budou připomínat Vietnam, kde jsme je do sebe ládovali o sto šest. Standa převážně s krevetama, já s hromadou zeleniny, bylinek a tofu. Do závitků se dá zabalit opravdu úplně všechno včetně vaječné omelety nebo ovoce a to je na nich právě to nejlepší. Stačí nakrájet, co najdete…

Video: SHANGHAI stopover

Cestu do našeho nového domova, Nového Zélandu, jsme si rozdělili na půl a strávili neuvěřitelných 5 nocí v nejlidnatějším městě Číny, v Šanghaji. Navíc jsme si mohli vychutnat místní kulturu a vyhlášené speciality, které na nás doslova číhaly na každém kroku. Většina letů na Zéland má mezipřistání v Asii a na výběr je hned několik dalších metropolí.…

Domácí kváskový chléb – tajemství jednoduchosti

Už v minulém článku jsem nakousla přípravu domácího kváskového chleba. Ta radost, kterou vám ošatka s křupavým, vláčným výtvorem přinese, určitě stojí za pár pokusů, jelikož domácímu chlebu se prostě nic nevyrovná. Chléb, pečivo které hýbe světem Chleba provází historii lidstva od nepaměti a dodnes je významnou složkou nejenom jídelníčku, ale i kultury různých národů…

Domácí kváskový chléb s avokádovou pomazánkou a vajíčkem

Kdybych si měla vybrat jednu věc, po které se mi během cestování stýská nejvíc, byl by to jednoznačně na povrchu křupavý a uvnitř vláčně měkkoučký kváskový chleba – ten my Češi opravdu umíme a je téměř nemožné ho sehnat kdekoliv jinde. Párkrát jsme narazili i na novozélandské pekárny, kde se dá koupit dobré pečivo, ale…

Nabombené ovocné smoothie se špenátem a datlovým karamelem

Po sezóně na sadu mi zbylo pár kousků kiwi, které jsem se rozhodla uplatnit v trochu nevšedním, ale o to výživnějším a chuťově báječném smoothie. Základem je několik druhů ovoce, které si můžete nakombinovat jak je libo, ale nikdy by nemělo chybět avokádo a banán. Ty totiž dodají smoothie krémovější konzistenci a plnější chuť. Pokud…

Po stopách prvních osadníků Nového Zélandu, aneb to nejlepší z Northlandu

Northland je nejsevernější region Nového Zélandu, který nabízí spoustu zajímavých aktivit jak ve vodě, na souši, tak i ve vzduchu. Právě zde se zrodily dějiny země, tudíž je region bohatý i co se kultury a historie týče. Když k tomu přičtete nádherné treky, celoročně příjemné počasí, dlouhé liduprázdné písčité pláže a další zajímavosti, dostanete region,…