Už naše maminky a babičky znaly tajemství polévek a pořekadlo „ polévka je grunt, kdo ji nejí, ten je lump“, mluví za vše. Klasické, zeleninové, ovocné či raw, každá z nich se může stát lahodnou součástí jídla anebo samostatnou lehkou večeří.

Podzimní kořeněná mrkvová polévka

Pracovní sezona v Řecku se nám pomalu a jistě chýlí ke konci a s prvním deštivým dnem, po skoro 4 měsících, jsem dostala chuť na teplou kořeněnou polévku. V polévce nesmí chybět chilli a skořice, které zaručeně zahřejí i během sychravého, mlhavého podzimního odpoledne u nás doma. Původně jsem chtěla udělat polévku zeleninovou, ale to bychom nesměli sníst všechnu zeleninu…

Blesková polévka z červené čočky a bulguru

Miluju luštěniny všeho druhu, ale ne vždy mám čas na jejich přípravu (namáčení, vaření). V těchto případech se vždy můžu spolehnout na červenou čočku, která je uvařená za pár minut. Jeden takový recept jsem sepsala i do mé Duhové kuchařky v sekci mrkev. Tentokrát jsem do polévky přidala bulgur, který je dobrým zdrojem vlákniny a vitamínů, a polévku…

Harira – marocká polévka

Maroko jsem zatím bohužel nenavštívila, ale pracovala jsem několik měsíců v marocké restauraci v Anglii, a tam jsem si ze všech tradičních pokrmů (restauraci vlastnil Marokánec) zamilovala právě hariru. Jedná se o vydatnou polévku, která je dokonalou kombinací luštěnin a voňavého koření. Osobně bych hariru spíše označila jako hlavní jídlo, nežli jako polévku. Tradičně se vaří s hovězím…

Kaštanová polévka

Plody kaštanu patří neodmyslitelně k podzimu a jejich neopakovatelnou chuť a vůni jsem si zamilovala. Navíc se dají snadno a rychle připravit a dodají pokrmům báječnou oříškovou příchuť. Využití kaštanů je velmi pestré, ovšem bohužel u nás jsme stále nepřišli na to, jak tento lahodný plod využívat. Kromě pečené varianty se kaštany nejčastěji konzumují v podobě různých…

Jarní polévka

Miluji české jaro, během kterého všechno kvete a nádherně voní. Období, kdy se příroda probouzí a moje tělo si říká o svěží lehkou stravu. Nejraději v tomto období vařím z kopřiv, pampelišek, libečku či pažitky. Vlastně ze všeho čerstvého zeleného, co najdu u mých nebo Standových rodičů na zahradě. Bylinky mám vždy natrhané raději do…

Dýňová polévka

Obliba dýně v české kuchyni každým rokem vzrůstá. Během podzimního období si lze vybrat z desítek restaurací, které nabízejí výborné dýňové hody, anebo si jednoduše nějakou dobrotu udělat sami, jelikož během tohoto období narazíte na dýni v každém supermarketu. Osobně nemám zkušenosti s pěstováním dýně, ale mám pocit, že roste jako plevel. Pokaždé když se na podzim vracím…

Raw rajčatová polévka s datlemi a pestem

Raw food, vitariánství, živá či syrová strava jsou názvy životního stylu, který se snaží o co nejšetrnější úpravu potravin, která tak dokáže udržet více minerálů, vitamínů, enzymů a dalších důležitých látek pro naše tělo. Pod pojmem syrová strava si většina z nás představí kus mrkve nebo jiné zeleniny či ovoce. Pravda je ovšem úplně někde…