Už naše maminky a babičky znaly tajemství polévek a pořekadlo „ polévka je grunt, kdo ji nejí, ten je lump“, mluví za vše. Klasické, zeleninové, ovocné či raw, každá z nich se může stát lahodnou součástí jídla anebo samostatnou lehkou večeří.
Podzimní kořeněná mrkvová polévka
Pracovní sezona v Řecku se nám pomalu a jistě chýlí ke konci a s prvním deštivým dnem, po skoro 4 měsících, jsem dostala chuť na teplou kořeněnou polévku. V polévce nesmí chybět chilli a skořice, které zaručeně zahřejí i během sychravého, mlhavého podzimního odpoledne u nás doma. Původně jsem chtěla udělat polévku zeleninovou, ale to bychom nesměli sníst všechnu zeleninu…
Blesková polévka z červené čočky a bulguru
Miluju luštěniny všeho druhu, ale ne vždy mám čas na jejich přípravu (namáčení, vaření). V těchto případech se vždy můžu spolehnout na červenou čočku, která je uvařená za pár minut. Jeden takový recept jsem sepsala i do mé Duhové kuchařky v sekci mrkev. Tentokrát jsem do polévky přidala bulgur, který je dobrým zdrojem vlákniny a vitamínů, a polévku…
Harira – marocká polévka
Maroko jsem zatím bohužel nenavštívila, ale pracovala jsem několik měsíců v marocké restauraci v Anglii, a tam jsem si ze všech tradičních pokrmů (restauraci vlastnil Marokánec) zamilovala právě hariru. Jedná se o vydatnou polévku, která je dokonalou kombinací luštěnin a voňavého koření. Osobně bych hariru spíše označila jako hlavní jídlo, nežli jako polévku. Tradičně se vaří s hovězím…
Kaštanová polévka
Plody kaštanu patří neodmyslitelně k podzimu a jejich neopakovatelnou chuť a vůni jsem si zamilovala. Navíc se dají snadno a rychle připravit a dodají pokrmům báječnou oříškovou příchuť. Využití kaštanů je velmi pestré, ovšem bohužel u nás jsme stále nepřišli na to, jak tento lahodný plod využívat. Kromě pečené varianty se kaštany nejčastěji konzumují v podobě různých…
Jarní polévka
Miluji české jaro, během kterého všechno kvete a nádherně voní. Období, kdy se příroda probouzí a moje tělo si říká o svěží lehkou stravu. Nejraději v tomto období vařím z kopřiv, pampelišek, libečku či pažitky. Vlastně ze všeho čerstvého zeleného, co najdu u mých nebo Standových rodičů na zahradě. Bylinky mám vždy natrhané raději do…
Dýňová polévka
Obliba dýně v české kuchyni každým rokem vzrůstá. Během podzimního období si lze vybrat z desítek restaurací, které nabízejí výborné dýňové hody, anebo si jednoduše nějakou dobrotu udělat sami, jelikož během tohoto období narazíte na dýni v každém supermarketu. Osobně nemám zkušenosti s pěstováním dýně, ale mám pocit, že roste jako plevel. Pokaždé když se na podzim vracím…
Jednoduchá květáková kari polévka
Nedám dopustit na asijskou kuchyni, která se neobejde bez tradiční kari pasty. Suroviny na její přípravu se dají v dnešní době vcelku jednoduše sehnat, nicméně není to nákup surovin, který většinu lidí odradí, ale spíše pracná a časově náročná příprava. A co si budeme nalhávat. Někdy člověk nemůže v kuchyni trávit příliš dlouho času a…
Raw rajčatová polévka s datlemi a pestem
Raw food, vitariánství, živá či syrová strava jsou názvy životního stylu, který se snaží o co nejšetrnější úpravu potravin, která tak dokáže udržet více minerálů, vitamínů, enzymů a dalších důležitých látek pro naše tělo. Pod pojmem syrová strava si většina z nás představí kus mrkve nebo jiné zeleniny či ovoce. Pravda je ovšem úplně někde…