Zdravá, ale i velice chutná varianta lehkých jídel jsou právě saláty, které lze kombinovat v originálních a sezonních variacích. I ze salátu lze vykouzlit gastronomický zážitek nepřeberných chutí, barev a plný vitamínů.

Řecký salát dakos

Pod slovem Řecko si představím hned několik věcí, a právě salát dakos mi vždycky bude připomínat pracovní sezóny zalité sluncem v Řecku. Poprvé jsem se s tímto salátem setkala na Krétě, kde má i své kořeny, ale v hojné míře se připravuje i na jiných řeckých ostrovech, zejména na Rhodosu. Co je to dakos? Dakos je v podstatě sušený…

Salát se sýrem haloumi a fíkovou pastou

Už jsou tomu 2 roky, co jsem strávila pracovní sezonu na Kypru. Krásném ostrově ve Středomoří. Ostrov věčného slunce, historických památek, přírodních zajímavostí, nádherných pláží, a báječné kuchyně. A právě z toho ostrůvku pochází grilovací ovčí sýr haloumi, který se stal velmi rychle známým po celém světě. Není se čemu divit, tento lahodný sýr, krátkým…

Salát z červených fazolí s řapíkatým celerem

Fazole patří mezi potraviny, které by neměly v našem jídelníčku chybět. Existuje celá řada různých druhů, které se liší nejen barvou, ale také velikostí. Ovšem vždy je spojuje vysoký podíl rostlinných bílkovin, vlákniny a dalších tělu prospěšných látek. Podle čínské tradice prospívají ledvinám, ostatně jsou jim i tvarově podobné, mají močopudné účinky, čistí a posilují…

Feferonový salát

I když jsem tento recept nazvala feferonový salát, u nás doma mu nikdo neřekne jinak, nežli feferoňák. Celá moje rodina, snad jenom kromě mojí sestry, miluje pálivé a právě feferoňák odstartoval moji lásku k chilli. Už si ani nepamatuji, kdy jsme poprvé tento salát u nás uvařili. Vzpomínám si akorát proč. Jelikož jsme ho jedli na…

Raw salát z červené čočky

Červená čočka je u nás opomíjená luštěnina, což je veliká škoda. Tato zázračná surovina pochází z Turecka, ale netrvalo dlouho a rozšířila se do zbytku Asie, a posléze si získala oblibu i v Evropě. Proč zrovna červená čočka? Červená čočka je bohatým zdrojem bílkovin a železa, proto je velice oblíbená mezi vegetariány, a zároveň rovnoměrné uvolňování glukózy do…

Rajčatový salát s ovocem a dresinkem z arašídů a bazalky

Během horkých letních dnů není nic lepšího nežli si dát salát z čerstvé, křupavé a šťavnaté zeleniny doplněný o zajímavý dresink. Letos v létě jsem si oblíbila kombinaci zeleniny a ovoce, se kterou jsem začala experimentovat. Ať salát připravíme z jakéhokoliv druhu zeleniny či ovoce, je důležité, aby jednotlivé suroviny byly čerstvé a pokud možno vypěstované…