Zasytit, ale i potěšit jsou dvě tajné ingredience, které jsem přidala do každého receptu obohaceného o sezonní a čerstvé suroviny. Inspiraci čerpám v dalekých krajinách, odkud si vždy přivezu autentické zážitky provoněné novými chutěmi.
Sójový burger s dýňovými hranolkami
Miluju burgery. Miluju ten pocit když ho pevně obejmu rukama. Miluju ten čas, kdy se většinou celá zašpiním a po konci úspěšné mise si za zvuku mlaskání oblížu každý prst zvlášť. Bohužel nabídka bezmasých burgerů je stále omezená, i když je pravda, blýská se na lepší časy. Nicméně nedám dopustit na takový domácí, nejlépe na…
Špagety s červenou čočkou
Po nádherné procházce podél pobřeží nejsevernější části Jižního ostrova Nového Zélandu jsme zastavili u kivi zobáku, jak místní přezdívají Farewell Spit. Dnešní program máme nabitý, chce to něco rychlého. Takovým jídlem jsou zaručeně těstoviny. A jelikož máme zrovna před nákupem, musím se trochu uskromnit – přesně k tomu poslouží konzerva rajčat a červená čočka, která…
Lilkové kari
Hutné, pálivé, kořeněné kari můžu na tisíce způsobů, ale speciální místo na mém pomyslném žebříčku, zaujímá právě to lilkové. Lilek do sebe totiž nasákne báječnou chuť kari a vytvoří vláčný kontrast ke zbytku křupavé zeleniny. Kari je jedna z našich nejoblíbenějších jednohrncovek a kvůli snadné a rychlé přípravě se jedná o nejčastější jídlo během našeho…
Bleskový dušený lilek s cizrnou provoněný bylinkami
Středomořská kuchyně se neobejde bez lilku, a právě kvůli tamním barevným, po bylinkách vonícím jídlům, nedám na lilek dopustit! Bohužel na Zélandu stojí jeden kus téhle temně fialové tykve, co u nás kilo, takže neexperimentuju tolik jako za našich pracovních sezón. A co si budeme, lilek je stejně nejlepší z trouby nebo grilu, který v…
Pečený květákový „flák“ podávaný s hummusem z bílých fazolí a pečené papriky
Jídla z trouby, to my můžem! Ona je vlastně trouba taková magická skříňka, ze které vycházejí samé dobroty, ať ty slané nebo sladké (pokud na ně nezapomenete a neproměníte kuchyň v udírnu). Mnohdy se přistihnu jak do ní koukám jako na televizi, s tím rozdílem, že tady se odehrávají samé božské věci! Takže když se…
Dokonalý falafel s květákovým tabboulehem
Tradiční arabský pokrm, falafel, provází historii lidstva již od dob faraonů v Egyptě, kde byl připravován z fazolí fava. Dnes se jedná o nejznámější veganské jídlo do ruky, na které narazíte po celém světě, ale údajně se ty nejlepší připravují v Izraeli. Už jenom kvůli tamnímu křupavému falafelu zabaleného v mekoučké pitě, se tam musím…
Polévka s čínskými knedlíčky plněnými kořeněným tofu a zeleninou
Čínské knedlíčky jsem poprvé připravila během mého experimentování do Duhové kuchařky, a od té doby je miluju! Mojí teorii jsem spojila až před pár měsíci s praxí v zaprášených čínských bistrech v Šanghaji, kde jsem nepřicházela z údivu v kolika možných variantách lze knedlíčky připravit. Při stříhání videa z našeho dobrodružství jsme neustále slintali nad…
Mungo dhal
Mungo je jedna z nejvděčnějších luštěnin. Hodí se jak na klíčení, tak i na přípravu palačinek, či tradičních luštěninových kaší. A kvůli jeho hráškové chuti ho často spořádám jen tak samotné, nebo v salátu. Jedno z mých nejoblíbenějších jídel z munga je právě indický voňavý dhal. S vařením v dodávce jsem navíc přišla na jednoduchý,…
Nakládané tofu s pečeným červeným zelím a krémovými kroupy
Červené zelí se v Česku prodává téměř celoročně a stojí pár korun. Ve špajzce, nebo v naší dodávce navíc vydrží dlouho čerstvé a dají se z něho připravovat křupavé saláty, hřejivé polévky nebo pečená kořeněná příloha. Miluju jeho sytě fialovou barvu, která vypadá na talíři božsky. To je ale pouze vrchol ledovce. Dále to jsou…
Jak nakládat (s) tofu krok za krokem
Tofu v mojí kuchyni mělo vždy své čestné místo, a jelikož český trh nabízí kvalitní a už předem naložené varianty, neměla jsem potřebu s ním až tak experimentovat. Většinou jsem sáhla po uzeném (moje nejoblíbenější), které chutná skvěle i bez dalšího nakládání a zdlouhavého marinovaní. Tím, že jsem se zdržovala na jednom místě sotva pár…
Palačinky z munga a quioni
Téměř jsem zapomněla, co všechno se dá z mungo fazolí uvařit, když jsem si vzpomněla na vláčné indické placky dosa. Na tyto tradiční indické „palačinky“, jak se jim přezdívá, narazíte téměř po celé Indii. Jedná se o fermentovanou směs, osmaženou stejně jako francouzské crêpes, podávané s pikantní rajčatovou omáčkou a kokosovým dipem. Ovšem v tradičních…