Zasytit, ale i potěšit jsou dvě tajné ingredience, které jsem přidala do každého receptu obohaceného o sezonní a čerstvé suroviny. Inspiraci čerpám v dalekých krajinách, odkud si vždy přivezu autentické zážitky provoněné novými chutěmi.

Sójové koule s dýňovou omáčkou

Během mého pátraní po jídle s pořádnejma koulema, jsem vymyslela tuhle pecku. Vzpomněla jsem si na senzační indickou kuchyni, která obsahuje i spoustu receptů na nejrůznější luštěninové, zeleninové a zejména sójové koule, které místní nazývají kofta. Směs drží báječně pohromadě, a to díky přidaným bramborám, škrobu a rozmixované části sójového granulátu, který vytvoří jemnější konzistenci…

Lasagne se zeleninovo – čočkovým ragů

Kdo by neznal tradiční lasagne, které mnohým připomenou slunečnou Itálii nebo tlustého, nenasytného, zrzavého kocoura Garfielda. Ovšem historie tohoto pokrmu sahá daleko hloub, přesněji řečeno až do starověkého Řecka. Historie lasagní Název lasagna/lasagne je odvozen z řeckého slova „laganon“, což byla první známá forma těstovin. Tehdy se jednalo o vrstvení těchto těstovin pouze s omáčkou.…

Bleskový těstovinový salát s fetou, sušenými rajčaty a pestem

Těstoviny jsou vždy zárukou rychlého, vydatného a svěžího jídla. Právě proto je italská kuchyně jedna z mých nejoblíbenějších. Stačí mít poblíž pár surovin a během chvilky je možné vykouzlit senzační oběd či večeři. Tento recept vznikl během naší práce na kiwi sadech. Práce to byla fyzicky náročná a tak jsem po šichtě neměla chuť vyvářet,…

Nakládané tofu s brokolicovou rýží a studenou kokosovou omáčkou

Už jsme téměř nakousli šestý měsíc našeho putování po Novém Zélandu. Jak ten čas tady nádherně utíká… Během této doby jsem uvařila jídel jak nikdy předtím, když nepočítám dětství a začátky mého experimentování v kuchyni. To jsem musela, jinak bych pošla hladem. Česká gastronomie toho bez masa tenkrát, téměř před dvaceti lety, moc nenabízela. Práce…

Pečený BBQ květák s česnekovou sójanézou

Našla jsem novou, nejoblíbenější úpravu květáku! Sice nedám dopustit na květákovou polévku nebo vindaloo, ale kořeněný, křupavý a zároveň vláčný květák s BBQ omáčkou pečený v troubě je naprostá bomba. Nejradši ho jím rukama, servírovaného na talíři s křupavou zeleninou a česnekovou sójanézou. Květák je super zelenina, se kterou ráda experimentuju. Často se používá i…

Pečené tofu podávané se zeleným hummusem

Kdybych si měla vybrat jedno jídlo, na kterém jsem závislá, nejspíš by to byl hummus. Možnosti jeho kombinací jsou neuvěřitelně bohaté a stále objevuji nové, barevnější a čím dál tím chutnější. Hummus je báječný jen tak, na studeno jako pomazánka, nebo předkrm, za tepla jako luštěninová kaše, ale také se skvěle hodí na přípravu nejrůznějších…

Summer rolls – letní závitky s arašídovou omáčkou

Summer rolls neboli letní závitky mi vždy budou připomínat Vietnam, kde jsme je do sebe ládovali o sto šest. Standa převážně s krevetama, já s hromadou zeleniny, bylinek a tofu. Do závitků se dá zabalit opravdu úplně všechno včetně vaječné omelety nebo ovoce a to je na nich právě to nejlepší. Stačí nakrájet, co najdete…