Zasytit, ale i potěšit jsou dvě tajné ingredience, které jsem přidala do každého receptu obohaceného o sezonní a čerstvé suroviny. Inspiraci čerpám v dalekých krajinách, odkud si vždy přivezu autentické zážitky provoněné novými chutěmi.
Sójové koule s dýňovou omáčkou
Během mého pátraní po jídle s pořádnejma koulema, jsem vymyslela tuhle pecku. Vzpomněla jsem si na senzační indickou kuchyni, která obsahuje i spoustu receptů na nejrůznější luštěninové, zeleninové a zejména sójové koule, které místní nazývají kofta. Směs drží báječně pohromadě, a to díky přidaným bramborám, škrobu a rozmixované části sójového granulátu, který vytvoří jemnější konzistenci…
Veganské špagety „meatballs“
Léto v Čechách se pomalu ale jistě blíží do cílové rovinky a balkóny a zahrady zdobí sytě červená, šťavnatá rajčata. Alespoň takové mám vzpomínky na období, kdy jsem trávila léto doma. To už je ale více jak 9 let! Právě nyní je ten nejlepší čas si rajčata zavařit a připravit si tak zásobu na nadcházející…
Lasagne se zeleninovo – čočkovým ragů
Kdo by neznal tradiční lasagne, které mnohým připomenou slunečnou Itálii nebo tlustého, nenasytného, zrzavého kocoura Garfielda. Ovšem historie tohoto pokrmu sahá daleko hloub, přesněji řečeno až do starověkého Řecka. Historie lasagní Název lasagna/lasagne je odvozen z řeckého slova „laganon“, což byla první známá forma těstovin. Tehdy se jednalo o vrstvení těchto těstovin pouze s omáčkou.…
Bleskový těstovinový salát s fetou, sušenými rajčaty a pestem
Těstoviny jsou vždy zárukou rychlého, vydatného a svěžího jídla. Právě proto je italská kuchyně jedna z mých nejoblíbenějších. Stačí mít poblíž pár surovin a během chvilky je možné vykouzlit senzační oběd či večeři. Tento recept vznikl během naší práce na kiwi sadech. Práce to byla fyzicky náročná a tak jsem po šichtě neměla chuť vyvářet,…
Nakládané tofu s brokolicovou rýží a studenou kokosovou omáčkou
Už jsme téměř nakousli šestý měsíc našeho putování po Novém Zélandu. Jak ten čas tady nádherně utíká… Během této doby jsem uvařila jídel jak nikdy předtím, když nepočítám dětství a začátky mého experimentování v kuchyni. To jsem musela, jinak bych pošla hladem. Česká gastronomie toho bez masa tenkrát, téměř před dvaceti lety, moc nenabízela. Práce…
Pečený BBQ květák s česnekovou sójanézou
Našla jsem novou, nejoblíbenější úpravu květáku! Sice nedám dopustit na květákovou polévku nebo vindaloo, ale kořeněný, křupavý a zároveň vláčný květák s BBQ omáčkou pečený v troubě je naprostá bomba. Nejradši ho jím rukama, servírovaného na talíři s křupavou zeleninou a česnekovou sójanézou. Květák je super zelenina, se kterou ráda experimentuju. Často se používá i…
Vydatná jednohrncovka s vůní bylinek
I když máme na pár týdnů pořádnou kuchyň v rámci programu house sitting, nedám dopustit na jednohrncovky. Ne vždy mám chuť strávit dlouhé hodiny v kuchyni nebo zašpinit hromadu nádobí. Nemluvě o tom, že v lednici je sice spousta jídla, ale nemám nápad a chuť vymýšlet nic konkrétního. Přesně v takovou chvíli, naházím do hrnce…
Pečené tofu podávané se zeleným hummusem
Kdybych si měla vybrat jedno jídlo, na kterém jsem závislá, nejspíš by to byl hummus. Možnosti jeho kombinací jsou neuvěřitelně bohaté a stále objevuji nové, barevnější a čím dál tím chutnější. Hummus je báječný jen tak, na studeno jako pomazánka, nebo předkrm, za tepla jako luštěninová kaše, ale také se skvěle hodí na přípravu nejrůznějších…
Trhaný jackfruit burger
Moje hledání toho nejlepšího vege burgeru, prozatím skončilo u tohoto fešáka – trhaný jackfruit burger. Jeho chuť a struktura je skvělá, a dle několika masožravců hodně podobná trhanému masu. Navíc odpadá namáhavá příprava směsi, která se často s otočením na pánvi stejně rozpadne. Co je to jackfruit Jackfruit je jeden z největších druhů ovoce na…
Summer rolls – letní závitky s arašídovou omáčkou
Summer rolls neboli letní závitky mi vždy budou připomínat Vietnam, kde jsme je do sebe ládovali o sto šest. Standa převážně s krevetama, já s hromadou zeleniny, bylinek a tofu. Do závitků se dá zabalit opravdu úplně všechno včetně vaječné omelety nebo ovoce a to je na nich právě to nejlepší. Stačí nakrájet, co najdete…
Dýňové noky s kadeřávkem
Posledních pár dní mě pronásledovala chuť na noky. Původně jsem je zamýšlela uvařit z místní sladké brambory, kumary, ale to bych ji nesměla zdělat do polévky. Sáhla jsem tedy po další dostupné surovině, a to po dýni. Jako pojidlo jsem zvolila mouku rýžovou a místo vajíčka použila rozmixované lněné semínko smíchané s vodou, které funguje…