Snídaně je základ a dokáže nám udělat radost po celý den. Ovšem ne vždy máme čas si snídani dopřát, ale takové volné sobotní ráno přímo vybízí, abychom si dali pořádnou a bohatou snídani, a užili si tak víkendové dopoledne ve stylu!
Míchaná „tofu vajíčka“ na kváskovém chlebu
Kváskový chleba je moje láska na celý život a tak není divu, že na takový čerstvě upečený, kladu co se mi jen zamane. Opět jsem se nechala inspirovat dostupnými surovinami ve špajzce, a tak vznikl tento barevný plátek – nejspíš moje (prozatím) nejoblíbenější veganská varianta ranního obloženého chlebu. Poctivě naládovaný, tak že se prohýbá pod…
Zimní kiwi smoothie
Supermarkety nabízejí akční cenu za kiwi – senzační 2 NZD za kilo a tak jsem si téměř po roce tohoto zelenáče povolala zpátky do kuchyně. Loni jsme vlastnoručně nasbíraného kiwi spořádali pěknou kupu, a musím říct, že se mi trochu zastesklo (aby bylo jasno po kiwi, ne po jeho sbírání). Je pravda, že tomu čerstvě…
„Overnight“ kávové vločky
I přestože mým ránům kraluje čaj, nedám dopustit na silnou a kvalitní kávu. Se životem na cestách se tak stala espresso konvička, mnohdy nazývána moka, nezbytnou součástí mojí skromné pojízdné kuchyňky. Ta rána s úžasným výhledem a horkou kávou jsou totiž k nezaplacení. S kávou se dá i skvěle čarovat v kuchyni a vykouzlit mnohé…
Opečený banán na kokosovém oleji provoněný skořicí
Dnešní recept je určený pro všechny milovníky sladkých snídaní. Je to jednoduchá rychlovka, kterou jsem si oblíbila během našeho života v dodávce. Bez pořádné špajzky mi navíc banány černaly před očima a tak jsem začala hledat recepty, kde bych mohla uplatnit i ty nejčernější. Přesně takové jsou báječné například do smoothie, pečení všeho druhu, anebo…
Čokoládová pěna z avokáda
Veganské alternativy dezertů mě začínají čím dál víc bavit. Nejenom že jsou tak dobré, ale i zdravé a šetrné k naší planetě. Většinu živočišných produktů lze navíc jednoduše nahradit těmi rostlinnými. Například báječnou alternativou másla je avokádo, které vytvoří krémovou konzistenci, nejenom v dnešním receptu, ale třeba i při přípravě pomazánek. Čokoládovou pěnu z avokáda bych…
Smoothie bowl – aneb super miska plná dobrot
Během cestování jsem se naučila uskromnit v mnoha ohledech, ale nikdy jsem si neodepřela ranní misku plnou lahodného smoothie. Takovou tu barevnou, plnou šťavnatého ovoce a křupavých oříšků. Do krémového smoothie jsme se zamilovali natolik, že tyčový mixér vždy tvořil povinnou výbavu v kufru, když jsme jezdili pracovně do Středomoří. Přeci jen půlroku je dlouhá…
Vydatná bramborová tortilla
Nejedná se o moučnou placku, jak si mnozí můžou myslet, ale o jakousi vaječnou omeletu s bramborem původem ze Španělska. Na blogu už jsem sdílela pár inspirací a tady je další. Tentokrát uvařená v naší Vanilce během cestování po západním pobřeží Jižního ostrova Nového Zélandu. To vám ale bylo nádherné místo. Moji kuchyň obklopoval majestátní…
Kocovinová snídaně z jedné pánve
Není to jenom úchvatná novozélandská příroda, co nám dělá denně společnost, ale i kocovinová rána – to víte, místnímu craft beer se prostě nedá odolat. A takové nezapomenutelné večírky jsme zažili i v naší Vanilce na parkovišti. Takové ty naše soukromé, kdy se z nás s mizející hladinou v láhvi stávají zpěváci. Ach, ale ta…
Třešňový džem provoněný citrusy
Vánoce mám spojené s nejrůznějšími tradicemi, ale nikdy by mě nenapadlo, že po Zélandu to budou i třešně. Ty se totiž během prosince sbírají ve velkém. I my se do třešňového šílenství zapojili a jeden rodinný sad pomáháme sklízet. Marmeláda nebo džem? Se vstupem Česka do Evropské unie už dávno neplatí pojem marmeláda jakožto univerzální…
Toast s pomazánkou z avokáda a fety
Od té doby, co jsem se musela vzdát mého kvásku, sice nahradil domácí chleba, chleba toustový, ale i ten nabízí skvělé možnosti využití. Nejradši ho máme nasucho opečený s vejcem a avokádem, ale po dnešní snídani se na žebříček vyšplhal tenhle fešák. Avokádo jsem pouze rozmačkala s trochou fety, přidala oregano a dochutila citronovou šťávou,…
Ovesné vločky s arašídovým máslem a zkaramelizovaným banánem
Ovesné vločky mají v naší dodávce čestné místo. Nabízejí tolik možností, kde je lze uplatnit – od ovesných kaší, přes ranní smoothie, po zeleninové placičky. Navíc jsou plné vitaminů, antioxidantů a komplexních sacharidů, což z nich činí skvělý zdroj energie. Ranní misku vloček jsem na Zélandu dělala už hodněkrát a tak nějak jsme si zamilovali…