Planeta Země. Náš jedinečný domov, na kterém máme to štěstí žít, je plný dobrodružství, nových zkušeností, zajímavých známostí a překypuje různorodostí v každém ohledu. Co se pro jednoho jeví jako zcela normální, může být na druhé straně planety bráno jako neslušné či dokonce zakázané. Náš svět jsme si rozdělili hranicemi na 243 zemí, dali jim různá jména, přijali místní zákony, naučili se vlastním jazykům, zvykům, tradicím a kultuře. Jeden život nestačí, abychom prozkoumali každý kout světa a poznali všechno, co naše planeta nabízí. Ale za pokus to určitě stojí!

„Cestování je jediná věc, za kterou utratíte peníze, ale stáváte se bohatšími!“ neznámý cestovatel

Nehodlám tu rozebírat zážitky od mých mladých let, ale ty od doby, kdy jsem se z obyčejného turisty a člena na rodinných dovolených stala samostatným cestovatelem.

Na cestách je mým největším přítelem moje krosna, foťák, chuť poznávat a učit se novému. Nejsem však osamoceným poutníkem, ale vše prožíváme ve dvou – to dobré i to špatné. Žádné plány se nám osvědčily jako ty nejlepší a nejraději jednotlivé zážitky kombinujeme – cestováním autem, stopem, autobusem, lodí, na kole, pešky, spaním ve stanu, v hostelu, u místních na gauči či jídlem v restauraci, nebo ještě lépe v zapadlém pouličním stánku.

Cestování a gastronomie jdou ruku v ruce. Dle mého názoru i zkušeností, vede nejkratší cesta k cizí kultuře přes žaludek, tedy jídlo. A není to bomba, že se můžeme k těm nejkrásnějším zážitkům prokousat a ochutnávat tak místní atmosféru kousek po kousku? Jako vegetariánka se bohužel nikdy neprokoušu úplně, ale o to se většinou postará Standa, který vždy ochutná úplně všechno. Nejsou to tedy pouze nezapomenutelné zážitky, které si z cest odnášíme, ale i recepty plné nových a zajímavých chutí.

Následující články se pro někoho mohou stát inspirací, pro druhého odstrašujícím příkladem a pro jiného zábavnou historkou. Jsou určeny pro každého a zejména pro moji rodinu a kamarády, se kterými nemám dostatek času sdílet všechny mé zážitky.

[pt_view id=“e16e902d86″]

Kouzlo tureckého čaje

Odjakživa jsem si libovala spíše v čaji zeleném, ale kultura spojená s popíjením tradičního tureckého čaje, mě okouzlila natolik, že si ho dodnes pravidelně vařím. I když je pravda, že to mnohdy postrádá magickou atmosféru a moje turecké kamarády. Turecko se nachází na slavné hedvábné stezce a čaj (turecky çay) tu vždy proudil ve velkém…

Tajemná Kappadokie a Konya stopem

Z východní části země jsme se 20. stopem přesunuli směrem do vnitrozemí, kde cesty neberou konce a ztrácí se v nekonečné dáli za obzorem. Na silnicích jsme téměř sami, takže další usměvavý Turek, tentokrát podnikatel z Ankary, láme rekordy a plánovaný příjezd jsme zkrátili o několik hodin. Přímo uprostřed Turecka se rozprostírá neuvěřitelná krajina Kappadokie. Skály…

Stopem po východním Turecku

Každý, komu jsem řekla, že hodláme se Standou stopovat na východ Turecka, nám náš plán rozmlouval. Nebyli to jenom naši kolegové z českých a slovenských cestovek, ale i Turkové. Je pravda, že jsme si nevybrali nejvhodnější období, kdy den před naším odjezdem vybuchla další bomba v hlavním městě, Ankaře. Stačilo ovšem sebrat kousek odvahy a již po…

Turecké grilování

Není nic lepšího než jet s přáteli grilovat a se západem sluníčka si vychutnávat ohněm provoněné jídlo. Ke grilování je zapotřebí pěkné počasí, o které v Turecku není nouze. Během 5 měsíců tady pršelo jenom jednou!! Miluju léto, teplo a sluníčko ale všeho moc škodí. Kolikrát jsme si se Standou přáli alespoň oblačno a válet se u dobrého filmu doma. Ovšem to je jen maličkost v porovnání se vším báječným co tady máme šanci zažít. A právě grilování patří k jedné z našich nejoblíbenějších aktivit.

Nakládané chilli papričky se šalotkou

Mezi moji největší vášeň, ale zároveň prokletí, patří obliba pálivého jídla. Závislosti jsem propadla pár let zpátky, a od té doby jsem posunula laťku pálivosti do nebeských výšin. Nejsem to ale jenom já, ale celá moje rodina, která si holduje v pálivém, takže chilli nikdy nechybí na seznamu suvenýrů. Sušené, čerstvé, nakládané. Je to jedno, hlavně…

Nakládaný lilek

Lilek nebo také baklažán je jednoznačně jeden z mých nejoblíbenějších druhů zeleniny. V Indii odkud i pochází, ho dokonce nazývají králem zeleniny. V Evropě se tato lilkovitá zelenina usídlila až v 16. století. Bohužel ale dodnes ve spoustě zemích, jako i v České Republice, nezískala popularitu, kterou by si zasloužila. Nenechte se zmást různými odstíny a tvary od typické…

Sušená rajčata

Věděli jste, že společně s bramborami je rajče celosvětově nejvýznamnější rostlinou, která má původ v Jižní Ame­rice a do Evropy se rajčata dostala až v 16. století po objevení Ameriky? Rajčata jsou doslova koktejlem vitamínů, minerálů i dalších důležitých látek. Obsahují přes 90 % vody, proto mají i níz­kou energetickou hodnotu. Raj­čata jsou také právem označována za elixír mládí, mají velmi příznivý vliv na naše zdraví, podporují látkovou výměnu, pomáhají při stavbě nových vaziv, posilují buněčnou strukturu a sliznice v celém těle. Rajčata bychom měli konzumovat nejlépe s trochou oleje, protože tak naše tělo může lépe vstřebat karoteny a jiné cenné substance rozpustné v tucích.

Osvěžující citrusová limonáda s mátou

Horké letní dny nás přímo vybízejí o zvýšení našeho pitného režimu. Nemám na mysli jenom vyšší příděl vychlazeného piva, nebo domácího vína. Občas neuškodí udělat si nealkoholický koktejl či limonádu, která vás také zaručeně osvěží. Letošní letní sezonu jsme strávili v Bodrumu. Jedná se o krásnou destinaci na egejském pobřeží v Turecku. Mohli jsme si…