Planeta Země. Náš jedinečný domov, na kterém máme to štěstí žít, je plný dobrodružství, nových zkušeností, zajímavých známostí a překypuje různorodostí v každém ohledu. Co se pro jednoho jeví jako zcela normální, může být na druhé straně planety bráno jako neslušné či dokonce zakázané. Náš svět jsme si rozdělili hranicemi na 243 zemí, dali jim různá jména, přijali místní zákony, naučili se vlastním jazykům, zvykům, tradicím a kultuře. Jeden život nestačí, abychom prozkoumali každý kout světa a poznali všechno, co naše planeta nabízí. Ale za pokus to určitě stojí!

„Cestování je jediná věc, za kterou utratíte peníze, ale stáváte se bohatšími!“ neznámý cestovatel

Nehodlám tu rozebírat zážitky od mých mladých let, ale ty od doby, kdy jsem se z obyčejného turisty a člena na rodinných dovolených stala samostatným cestovatelem.

Na cestách je mým největším přítelem moje krosna, foťák, chuť poznávat a učit se novému. Nejsem však osamoceným poutníkem, ale vše prožíváme ve dvou – to dobré i to špatné. Žádné plány se nám osvědčily jako ty nejlepší a nejraději jednotlivé zážitky kombinujeme – cestováním autem, stopem, autobusem, lodí, na kole, pešky, spaním ve stanu, v hostelu, u místních na gauči či jídlem v restauraci, nebo ještě lépe v zapadlém pouličním stánku.

Cestování a gastronomie jdou ruku v ruce. Dle mého názoru i zkušeností, vede nejkratší cesta k cizí kultuře přes žaludek, tedy jídlo. A není to bomba, že se můžeme k těm nejkrásnějším zážitkům prokousat a ochutnávat tak místní atmosféru kousek po kousku? Jako vegetariánka se bohužel nikdy neprokoušu úplně, ale o to se většinou postará Standa, který vždy ochutná úplně všechno. Nejsou to tedy pouze nezapomenutelné zážitky, které si z cest odnášíme, ale i recepty plné nových a zajímavých chutí.

Následující články se pro někoho mohou stát inspirací, pro druhého odstrašujícím příkladem a pro jiného zábavnou historkou. Jsou určeny pro každého a zejména pro moji rodinu a kamarády, se kterými nemám dostatek času sdílet všechny mé zážitky.

[pt_view id=“e16e902d86″]

Chilli tří fazolí

Pálivé, vydatné a neodolatelné – to je heslo následujícího receptu. Během cestování po Střední Americe jsem narazila hned na několik variant chilli fazolí v podobě jakéhosi guláše. Z každého jsem si vzala trochu, smíchala s ingrediencemi, které já ráda používám, a světlo světa spatřilo veganské fazolové chilli. Proč právě fazole? Fazole jsou výživné, zasytí vás,…

Tabbouleh – svěží bylinkový salát

Tabbouleh je proslulý bylinkový salát, původem z Libanonu, který se ovšem připravuje prakticky po celém Blízkém východě, ale popularitu sklízí po celém světě. I když je tabbouleh exotický salát, všechny suroviny hravě seženete v supermarketu. Jedná se o svěží a výrazný salát plný bylinek a zeleniny propojených do jedinečné chuťové kombinace. Hlavní roli hraje bulgur nebo kuskus, rajčata, petrželka, máta, citronová šťáva a olivový olej. Nicméně setkáte se s řadou nejrůznějších obměn. Například osobně přidávám rozinky, které skvěle vyváží kyselou chuť citrónu.

Středoamerický salát s quinou, fazolemi a avokádovým dresinkem

Už to bude skoro jeden rok, co jsem cestovala dva měsíce po Střední Americe. Nezapomenutelné dobrodružství, které si ráda připomínám alespoň uvařením nějaké té tamní dobroty. Následující salát sice není z jídelníčku místních, ale obsažené suroviny jako například avokádo, kukuřice, fazole či limetka mi vždy budou připomínat chvíle strávené v této jedinečné části naší planety.…

Natáčení pořadu Sama doma, aneb jak jsem to zvládla bez trapasu

Telefon ukazuje 10 hodin. Budím se s kocovinou do dalšího krásného slunečného dne na horách. Ještě před dvěma dny to byly francouzské Alpy, dnes užívám zasněžených kopců v Krkonoších. Zbývá nám posledních 14 dní do odjezdu na Zéland, které si máme v plánu pořádně užít. Ale jak se ještě ráno ukázalo, moje plány dostaly úplně…

Flatbread pizza

Flatbread, neboli chlebová placka, má velmi všestranné využití. Dnes jsem se rozhodla o přípravu pizzy trochu jinak. V prvé řadě je nutné si připravit základní těsto a poté lze během pár minut uvařit senzační večeři nebo odpolední svačinu. Inspiraci jsem tentokrát čerpala v daleké Guatemale, kde jsem strávila měsíc cestováním a učením španělštiny na místní škole. Jako odměnu…

Pečený falafel s quinou

Kdo by neznal tradiční arabský veganský karbanátek, falafel. Zabalením do arabského chleba a přidáním čerstvé zeleniny a pikantních sosů, vzniká jedno z mých nejoblíbenějších jídel do ruky. Falafel je jedním z nejchutnějších pokrmů Středního východu. Najdete ho v Libanonu i v Izraeli. Jedná se o kuličky z rozdrcené cizrny, nebo zelených fazolí fava, ochucených koriandrem, římským kmínem a česnekem, krátce osmažených na oleji. Falafel se často podává v pita/arabském chlebu, nebo se balí do placek nazývaných taboon. Pro zdravější verzi zapomeňte na smažení v oleji a kuličky jednoduše upečte v troubě, na chuti to trochu ubere, vyváží to ale pocit, že jste pro své zdraví udělali maximum.

Orientální špenát s červenou čočkou

Další jednohrncovka, tedy jídlo z jednoho hrnce/pánvičky, které jsme si u nás doma oblíbili. A není se čemu divit – jedná se o snadný, rychlý, zdravý a lahodný pokrm. Inspiraci jsem tentokrát čerpala v daleké Indii. Ani po necelém měsíci cestování mě nepřestala bavit kořeněná a voňavá tamní jídla a právě ta se špenátem, byla moje nejoblíbenější.

Řepové špagety s gorgonzolovou omáčkou, ořechy a hruškou

Už je to nějaký ten pátek, co jsem k Vánocům dostala spirálovačku. Neměla jsem moc příležitostí ji pořádně vyzkoušet, takže jsem si řekla, že po návratu z Řecka, je ten pravý čas to napravit. Velmi ráda připravuji jídla z řepy a troufám si říct, že s tímto novým receptem, jsem našla svůj prozatím nejoblíbenější. Dokonce zachutnal i odpůrcům této sytě fialovo – červené zeleniny, takže původní plán si špagety v klidu vyfotit druhý den nevyšel, jelikož se po nich během chvíle slehla zem.

Pečené tofu v arašídovém sosu s květákovou rýží

Následující recept má nádech Asie, takže nesmí chybět sojová omáčka a chilli. Ovšem recept jsem nakombinovala s méně tradiční přílohou, tedy květákovou rýží, a na samotnou přípravu použila sezamový olej – jedná se sice o dražší ingredienci, ale jeho plná sezamová chuť stojí za každou utracenou korunu. Tímto vás nechci přemlouvat k jeho koupi, na přípravu lze použít i běžný olej, ale ošidíte tak následující jídlo o zajímavou příchuť.

Pikantní batátová polévka s avokádem a nachos

Hřejivá, pikantní, hutná – přesně taková je polévka z batátů. Inspiraci jsem tentokrát čerpala v Guatemale, městě Antigua, kde jsem párkrát navštívila tamní vegetariánskou restauraci, jednu z nejstarších ve Střední Americe vůbec. Batáty občas používám ve své kuchyni, například na přípravu salátů, španělské tortilly či zázračných „super mís“, ale polévka mě popravdě nikdy nenapadla. Připravila…

Sójový guláš na černém pivu

Guláš je bezesporu jedno z nejoblíbenějších českých jídel, i přestože jeho kořeny sahají do sousedního Maďarska. V dnešní době má guláš mnoho podob, dokonce i ve vegetariánské variantě. Osobně jsem vyzkoušela několik bezmasých verzí, ať z tradičních či nevšedních surovin, ale nejvíce jsem si oblíbila kombinaci luštěnin, sóji, černého piva a uzené papriky. Ale jak vypadal tradiční guláš dříve a jaká je vlastně jeho historie?