Ať už ze zdravotních důvodů nebo jen čistě ze zajímavosti, vaření bezlepkových jídel je čím dál populárnější. A tak jsem vytvořila novou kategorii, kde si pro změnu budu hrát s bezlepkovými surovinami, které čím dál více plní regály supermarketů.
Svěží vydatná polévka s kadeřávkem
Letošní Vánoce a svátky jsem se opět nevyhnula tradiční „přežíračce“, takže si moje tělo (spíš moje svědomí) řeklo o lehčí zdravější jídlo. Na zahrádce jsem z okna zahlédla stále otužilý kadeřávek, a tak jsem připravila vydatnou polévku, co lednice po svátcích dala. S kadeřávkem mám spojené dětství na chalupě mojí babičky, kde rostl hned vedle brambor a hrášku. V té době jsme mu ale říkali kadraba. Vlastně ani netuším proč, pokud si tento pojem dáte vyhledat do googlu, se zeleninou to nemá nic společného. I přesto mu dodnes neříkáme jinak.
Luštěninová nádivka s batáty a kaštany
Původně jsem zamýšlela pojmenovat následující recept luštěninová sekaná, ale nejenže nerada používám názvy spojené s masovými pokrmy na ty vegetariánské, ale stejně tak je pojmenování nádivka přesnější. Slovo nádivka má v tomto případě symbolizovat voňavý, šťavnatý a nasládlý pokrm. O vůni se postarají ořechy, o šťavnatost batáty a o nasládlou chuť omáčka. Tu lze připravit klidně i do zásoby. V lednici vydrží několik týdnů, přičemž najde široké uplatnění – hodí se jako doplněk ke grilování, na naložení tofu či sóji nebo jednoduše zastoupí využití kečupu.
Sójový guláš na černém pivu
Guláš je bezesporu jedno z nejoblíbenějších českých jídel, i přestože jeho kořeny sahají do sousedního Maďarska. V dnešní době má guláš mnoho podob, dokonce i ve vegetariánské variantě. Osobně jsem vyzkoušela několik bezmasých verzí, ať z tradičních či nevšedních surovin, ale nejvíce jsem si oblíbila kombinaci luštěnin, sóji, černého piva a uzené papriky. Ale jak vypadal tradiční guláš dříve a jaká je vlastně jeho historie?
Snídaně z jedné pánve
Kdo by neměl rád rychlá, ale báječná jídla z jedné pánve. Všechny vůně se v pánvi krásně propojí a vaše chuťové pohárky budou v sedmém nebi!
Plněný banán arašídovo-rozinkovým krémem
Neskutečně rychlá, báječná a zároveň zdravá snídaně. To jsou hlavní hesla dalšího receptu, který zároveň umožňuje i mnoho experimentování podle vaší fantazie. Dle sezony lze vybírat jednotlivé ingredience, zejména ořechy a ovoce, a zároveň se dá připravit i ve veganské variantě – stačí použít sójové, ořechové či kokosové mléko a sójový jogurt na podávání. Časově…
Dip z vlašských ořechů 4x jinak
Podzim s sebou přináší spoustu báječných ingrediencí do kuchyně a právě vlašské ořechy jsou jedny z mých nejoblíbenějších. Na zahradě rodičů máme hned dva krásné vlašáky, které nám každým rokem nadělí kila tohoto plodu ve tvaru našeho nejdůležitějšího orgánu – mozku. Není to náhoda, ořechy totiž podporují dobrou náladu a paměť. Každý den hrstka ořechů pro zdraví Rozhodně…
Podzimní kořeněná mrkvová polévka
Pracovní sezona v Řecku se nám pomalu a jistě chýlí ke konci a s prvním deštivým dnem, po skoro 4 měsících, jsem dostala chuť na teplou kořeněnou polévku. V polévce nesmí chybět chilli a skořice, které zaručeně zahřejí i během sychravého, mlhavého podzimního odpoledne u nás doma. Původně jsem chtěla udělat polévku zeleninovou, ale to bychom nesměli sníst všechnu zeleninu…
Jak na luštěniny – užitečné rady a tipy
Luštěniny – pradávné a zázračné plodiny, jsou od nepaměti nepostradatelnou součástí mnohých kultur a signifikantní složkou vyvážené stravy. Navíc jsou levné a mohou být připraveny tak chutným způsobem, nejenom jako čočková nebo hrachová kaše, kterou zná snad každý ze školních jídelen. Na luštěninách mě baví hlavně nepřeberné množství nových variací použití, které se učím s…
Ovocné smoothie s vůní limetky a zázvoru
Horké letní dny v Řecku si doslova žádají o osvěžující, lehké, ale zároveň vydatné snídaně. A právě taková jsou smoothie, která se dají připravit pokaždé jiným způsobem. Ať podle nálady, nebo jednoduše ze surovin, které jsou zrovna po ruce. Většinou kombinuji oboje dohromady a tak pokaždé vznikne jiný koktejl chutí. Příchuť smothie příjemně osvěží i…
Menemen – míchaná vajíčka po Turecku
Na Tureckou kuchyni nedám dopustit, zejména na snídaně, které si Turci umějí užívat plnými doušky. Stůl se vždy prohýbá pod tíhou báječných sýrů, oliv všech barev, čerstvé zeleniny, domácích marmelád a v neposlední řadě lahodných pokrmů z vajec. Jedním takovým je i menemen. Jedná se o fantastické, jednoduché a rychlé jídlo z jedné pánve, které může být servírováno…
Zelená bomba
Rychlá vydatná snídaně nebo svačina, která vám dodá energii superhrdiny (určitě tušíte kterého). Ať už se jedná o jakoukoliv část dne, tento nápoj zaručeně nastartuje váš organismus. Nebojte se zeleninových smoothie. Jsou osvěžující a nabízejí velmi zajímavé kombinace. Avokádo navíc propůjčí nápojům vláčnou nadýchanou a krémovou konzistenci, kterou jsem si zamilovala.