Ať už ze zdravotních důvodů nebo jen čistě ze zajímavosti, vaření bezlepkových jídel je čím dál populárnější. A tak jsem vytvořila novou kategorii, kde si pro změnu budu hrát s bezlepkovými surovinami, které čím dál více plní regály supermarketů.
Wok time!
Od té doby, co jsem se vrátila z jihovýchodní Asie, nedám dopustit na asijskou kuchyni, a právě vaření ve woku je jednou z mých nejoblíbenějších úprav. Cokoliv tam „spadne“, chutná prostě báječně. Z vaření ve woku se stala rodinná událost a jakmile to venkovní teploty dovolí, je jasné, co bude k obědu či večeři. Co je…
Míšin odstraňovač rtů
Jestli sledujete moje články, tak moc dobře víte, že jsem blázen do pálivého jídla. Mým snem je procestovat Mexiko, a tam se teprve uvidí, jak moc jsem na pálivé, spíše hořlavé jídlo zvyklá. Jelikož chilli je součástí spousty mých receptů neobejdu se i bez kvalitní omáčky, kterou často nahrazuji čerstvé papričky. Trošku podrobněji jsem se…
Ořechové smoothie s chia
Každé roční období s sebou přináší jiné sezonní plody či zeleninu, a kromě krásně zbarveného listí, je to právě vůně pečených kaštanů a sklizeň ořechů, kvůli kterým miluju podzim. Důvodů by se samozřejmě našlo ještě více, ale loupat ořechy z našeho několik desítek let starého ořešáku, a připravit z nich kdejaký pokrm, mě nikdy nepřestane bavit.
Cuketové nudličky se zeleninovým pyré
Cuketa je velice všestranná zelenina, ze které lze během chvilky vykouzlit jednoduché, ale zároveň báječné pokrmy. Středomořská kuchyně by se bez cukety neobešla a místní z ní umí připravit lahodné placičky, zeleninové koláče, saláty, dušené směsi či její nakládanou variantu. Ovšem ne vždy je nutné recepty příliš komplikovat a i z pár ingrediencí a za pár…
Mandlový koktejl s datlemi
Mandlové mléko nejenom výborně chutná, ale je i velice zdravé. Harmonizuje naše vnitřní prostředí těla a současně dodává cenné minerály, především vápník, draslík, fosfor a hořčík. Mandlové mléko je k dostání v každém supermarketu, nebo si ho lze jednoduše vyrobit doma. Mandlové mléko používám velmi ráda. Nápojům dodává nasládlou oříškovou chuť, kterou jsem si oblíbila…
Jahodové smoothie s bazalkou
Vlastně ani nevím, proč sem píši recept na další smoothie, jelikož se dá udělat téměř ze všeho a chutná báječně. Každopádně kombinace jahod, kiwi a jablíčkového džusu provoněného bazalkou, jsem si oblíbila.
Senzační guacamole
Guacamole je jednoduché, vydatné a báječné jídlo, které zvládne opravdu každý. A pokud použijete všechny základní suroviny na jeho přípravu, pokaždé připravíte nevídanou pochoutku, která má široké uplatnění, nejenom v mexické kuchyni. Avokádo je jednoznačně nejzajímavější ovoce planety. Je plné vitamínů, zdravých tuků a se svojí jemně máslovou chutí si našlo spoustu příznivců, ale i odpůrců. Pro některé se jedná o plod bez chuti a nápadu, opak je ovšem pravdou, to zejména potvrdí zastánci raw stylu, pro které se stal neodmyslitelnou součástí jejich pokrmů.
Svěží vaječné burrito
Možná jste si všimli, že spousta mých receptů má kořeny v kuchyni Střední Ameriky, tedy alespoň podle názvu. Je pravda, že se jedná o jednu z mých nejoblíbenějších gastronomií, zejména na přípravu nejrůznějších svačin během dne anebo na vydatné snídaně. Miluju měkoučké čerstvé tortilly, do kterých vždy zabalím, co najdu v ledničce. A tak když…
Zeleninové ragú na tanzanský styl
Do Tanzanie jsem se v prvé řadě těšila na safari a místní obyvatele a až po tom na gastronomii (většinou je to v opačném pořadí:)). Kamarádka, která několik let pracuje jako průvodkyně po Africe, mě dokonce varovala, že tanzanská kuchyně je buď kuře s rýží, nebo rýže s kuřetem. O to víc jsem byla překvapená, jak zajímavá a chutná…
Jarní polévka
Miluji české jaro, během kterého všechno kvete a nádherně voní. Období, kdy se příroda probouzí a moje tělo si říká o svěží lehkou stravu. Nejraději v tomto období vařím z kopřiv, pampelišek, libečku či pažitky. Vlastně ze všeho čerstvého zeleného, co najdu u mých nebo Standových rodičů na zahradě. Bylinky mám vždy natrhané raději do…
Tvarohová pomazánka s medvědím česnekem a petrklíčem
Zima už definitivně prohrála souboj s jarem a konečně po dlouhých temných dnech, převzalo svoji roli sluníčko. Ve vzduchu je cítit vůně přírody, která se probouzí opět k životu. Moje chuťové buňky jsou v pozoru. Jaro a podzim v Čechách nejraději trávím u našich nebo Standových rodičů na chalupě. Stačí totiž obejít jejich zahradu a mám dostatek čerstvých ingrediencí.…