Ať už ze zdravotních důvodů nebo jen čistě ze zajímavosti, vaření bezlepkových jídel je čím dál populárnější. A tak jsem vytvořila novou kategorii, kde si pro změnu budu hrát s bezlepkovými surovinami, které čím dál více plní regály supermarketů.
Marinovaný lilek s gorgonzolou
Další prochozené kilometry po Zélandu se stanem na zádech si žádají něco speciálního, obzvlášť po pytlíkové stravě. Jo to už ale je nějaký ten pátek, v období Vánoc, kdy jsme pracovali na sadu a jako odměnu ve volné dny utíkali do přírody. V obchodě na mě tenkrát vykoukla zlevněná gorgonzola, v oddělení zeleniny krásný velký…
Vydatná bramborová tortilla
Nejedná se o moučnou placku, jak si mnozí můžou myslet, ale o jakousi vaječnou omeletu s bramborem původem ze Španělska. Na blogu už jsem sdílela pár inspirací a tady je další. Tentokrát uvařená v naší Vanilce během cestování po západním pobřeží Jižního ostrova Nového Zélandu. To vám ale bylo nádherné místo. Moji kuchyň obklopoval majestátní…
Brownies z černých fazolí slazené datlemi
Já to pořád říkám: „Luštěniny jsou zázrak, který má široké pole působnosti.“ O čemž vlastně vypovídá i dnešní recept, kde jsem rozmixovala fazole do sladkého brownies. Tak dobrého a vláčného, jako jeho „nezdravá“ alternativa plná cukru a másla. Brownie jsem pekla na Zélandu hned několikrát. Jedná se totiž o rychlý, vydatný a čokoládou napěchovaný dezert,…
Mungo placičky
Luštěniny miluju o tom žádná a zejména poslední dobou jim kralují právě mungo fazolky. A to dokonce hned několik druhů, které se dají sehnat v místních indických obchodech. Moje experimentování tak neskončilo pouze u klíčení, voňavého dhalu, nebo fermentovaných palačinek. Dnes je to o vláčných placičkách, hodně kořeněných, podávaných s vařenou zeleninou, chutney a hromadou…
Kocovinová snídaně z jedné pánve
Není to jenom úchvatná novozélandská příroda, co nám dělá denně společnost, ale i kocovinová rána – to víte, místnímu craft beer se prostě nedá odolat. A takové nezapomenutelné večírky jsme zažili i v naší Vanilce na parkovišti. Takové ty naše soukromé, kdy se z nás s mizející hladinou v láhvi stávají zpěváci. Ach, ale ta…
Tofu na pomerančích
Jarní období na Zélandu nám ukázalo svoji náladovost, a tak jsme museli naše plány měnit v závislosti na počasí (momentálně už je sice léto, ale s tímhle receptem se musím i takhle zpětně podělit). Nakonec jsme se i přes nepříznivou předpověď vydali směrem do nádherného národního parku Nelson Lakes. Museli jsme si obléknout o pár…
Guláš s kořenovou zeleninou
Popravdě jsem v životě neochutnala tradiční masový guláš (alespoň si to nepamatuju), ale atmosféra s ním spojená mě natolik baví, že miluju připravovat ty vlastní, bezmasé. A když takový mají i v rodné zemi guláše, v Maďarsku, tak proč vlastně ne? Základ připravuju vesměs pokaždé stejně, a to na hromadě cibule, uzené a pálivé paprice…
Fermentované mungo palačinky
Poslední recept na mungo palačinky s quinou mě natolik mile překvapil, že jsem se rozhodla zkusit další. Tentokrát jsem použila pouze mungo fazole, rozmixovanou směs nechala pár dní fermentovat a nakonec jsem přidala krátce opečenou zeleninu. A to vám byla zase taková bašta! Navíc zdravá a výživná. Jediným zádrhelem byla opět moje pánev, která má…
Brownies slazené datlemi se sezónním ovocem
Prosinec je na Zélandu nejenom obdobím Vánoc, ale i třešní, které zdobí stromy na nekonečných sadech v regionu Otago. A jelikož na jednom takovém rodinném sadu pracujeme, po ruce mám neomezené množství tohoto sytě rudého pokladu. První várka „zmetků“ – třešní, které neprošly balírnou, padla na výrobu džemu. Moc dobrého, slaďoučkého, citrusem ovoněného! A jelikož…
Blesková kořeněná miso polévka
Další vydatná polévka, která v období před nákupem, kdy zeje naše špajzka prázdnotou, až na pár stálic jako je miso pasta, zbytky zeleniny a vajíčka, je tu. A právě v tom spočívá tajemství přípravy – kořeněný miso základ skvěle doplní jakýkoliv druh nudlí a krátce spařené zeleniny. Miso přidávám do polévek moc ráda, jelikož ji…
Třešňový džem provoněný citrusy
Vánoce mám spojené s nejrůznějšími tradicemi, ale nikdy by mě nenapadlo, že po Zélandu to budou i třešně. Ty se totiž během prosince sbírají ve velkém. I my se do třešňového šílenství zapojili a jeden rodinný sad pomáháme sklízet. Marmeláda nebo džem? Se vstupem Česka do Evropské unie už dávno neplatí pojem marmeláda jakožto univerzální…