Zasytit, ale i potěšit jsou dvě tajné ingredience, které jsem přidala do každého receptu obohaceného o sezonní a čerstvé suroviny. Inspiraci čerpám v dalekých krajinách, odkud si vždy přivezu autentické zážitky provoněné novými chutěmi.
Fazolky s cizrnou a omáčkou z Marmite
Chvílemi si neodpustím pár nadávek, kam nás to průvodce zavezl. Ale na nezpevněnou, prašnou, kamenitou cestu jsme rázem zapomněli po příjezdu do Mimiwhangata Coastal Reserve. Společnost nám dělali pouze volně se pasoucí krávy a jejich občasné bučení. Jinak jsme v celé oblasti nepotkali živou duši. Přilehlá pláž navíc láká k surfování a okolní kopečky k…
Smetanové fazolky s tagliatelle
Cestou za objevováním krás severní části Zélandu, Northland, jsme se zastavili na krásné pláži Omaha. Pláži ideální zejména pro surfování a krásné procházky podél pobřežní promenády. Popravdě na surf jsem nenašla odvahu, jelikož silně foukalo a sluníčko, jako kdyby se stydělo, vykouklo pouze na chvilku a pak zase zalezlo za mohutné mraky. Přeci jenom jsme…
Dhal z čočky dvou barev
Voňavý, kořeněný a vydatný. Přesně takový je recept na luštěninový dhal. Co je to vlastně dhal? Dhal, nebo také dal či daal, je v podstatě luštěninová kaše s konzistencí husté polévky. Připravovat se dá hned několika způsoby, přičemž základ zůstává většinou neměnný – luštěniny, zelenina a spousta voňavého koření. Jedná se o jedno z nejvýživnějších…
Pečený batát plněný červenou čočkou
V poslední době, zejména během zimního období jsem si oblíbila jídla ze sladkých brambor, také známých pod jménem batát. I přestože je u nás běžně k mání, málokdo ho v kuchyni používá, nebo dokonce zná. Jeho sladkou, krémovou konzistenci jsem si zamilovala. Osobně mi připomíná něco mezi klasickou bramborou a dýní. Dají se z něho…
Chilli tří fazolí
Pálivé, vydatné a neodolatelné – to je heslo následujícího receptu. Během cestování po Střední Americe jsem narazila hned na několik variant chilli fazolí v podobě jakéhosi guláše. Z každého jsem si vzala trochu, smíchala s ingrediencemi, které já ráda používám, a světlo světa spatřilo veganské fazolové chilli. Proč právě fazole? Fazole jsou výživné, zasytí vás,…
Cizrna na paprice s kadeřávkem
Kadeřávek je báječná nevšední surovina, o které jsem se již zmínila v článku Svěží vydatná polévka s kadeřávkem nebo Volské oko s pečeným kadeřávkem. Tentokrát jsem kadeřávek zkombinovala s cizrnou, připravenou na uzené paprice a zjemněnou smetanou. K cizrně jsem zvolila trochu netradiční přílohu, a to šťouchané brambory s koprem a tahini pastou, která dodá bramborám…
Cuketovo – mrkvové špagety s omáčkou z avokáda
Jelikož poslední recept, kdy jsem oprášila moji spirálovačku, měl u kuchyňského stolu (poté se ještě horlivě dojídalo rovnou z pánve) úspěch, rozhodla jsem se vyzkoušet další pokrm. Tentokrát jsem řepu vyměnila za cuketu a mrkev. Připravené špagety se navíc dají, na rozdíl od daleko tvrdší řepy, připravovat i v syrové, tedy raw podobě. Osobně zeleninové špagety…
Tabbouleh – svěží bylinkový salát
Tabbouleh je proslulý bylinkový salát, původem z Libanonu, který se ovšem připravuje prakticky po celém Blízkém východě, ale popularitu sklízí po celém světě. I když je tabbouleh exotický salát, všechny suroviny hravě seženete v supermarketu. Jedná se o svěží a výrazný salát plný bylinek a zeleniny propojených do jedinečné chuťové kombinace. Hlavní roli hraje bulgur nebo kuskus, rajčata, petrželka, máta, citronová šťáva a olivový olej. Nicméně setkáte se s řadou nejrůznějších obměn. Například osobně přidávám rozinky, které skvěle vyváží kyselou chuť citrónu.
Fazolové burrito s nachos do 20 minut
Další do série mých burrito receptů. Když na to tak koukám, čtvrtý v pořadí – po zapečeném, svěžím snídaňovém a bleskovém burritu, jde na řadu burrito s fazolovou směsí, domácí chilli omáčkou a křupavými nachos. Opět se jedná o rychlý recept vhodný jako svačina, nebo rychlá večeře. Přiznávám se, že na přípravu fazolové směsi většinou kupuji konzervu.…
Kuskus s cizrnou, dýňovým pyré a pečenou hlívou
Už máte po podzimní sklizni plné zuby dýně? Já tedy osobně už docela jo. Z poslední zatoulané dýně ve sklepě jsem se tedy rozhodla uvařit nové, chuťově odlišné dva recepty ve stylu hokus pokus. A světe div se, ono se to docela povedlo. Jako první recept jsem uvařila „teplý“ salát s dresinkem z vlašských ořechů, a jelikož…
Naložený tempeh s mangovým salátem a arašídovým dresinkem
Exotické jídlo plné nových a zajímavých chutí v nevšední kombinaci. Tak nějak bych popsala následující recept. Recept obsahuje hned několik kroků, nenechte se ovšem odradit, samotná příprava nezabere déle než 30 minut. Prvním krokem je příprava kešu másla. Osobně jsem ještě nenašla obchod, kde by se dalo sehnat již hotové. Stejně jako v případě ostatních ořechových másel, i kešu nemá s potěrkou na chleba nic společného. V podstatě se jedná o rozmixované ořechy na hladký krém. Kešu ořechy nejprve namočte na 30 minut do vody a až poté rozmixujte.