Jídlům do ruky či předkrmům přezdívám jednoduše „ zob, zob“. Obecně Češi a předkrmy nejdou moc dohromady a bohužel jsme jeden z mála národů, který to tak má. Mezze, tapas či klasické předkrmy se zkrátka staly neodmyslitelnou součástí kulinářského zážitku sdíleném v okruhu přátel při dlouhých večerech.

Míchaná vajíčka s žampiony

Vajíčka na stovky způsobů – to my moc rádi. Obzvlášť pak ty domácí, zakoupené přímo u místních na zahradě. Navíc od té doby, co jsem začala s pečením vlastního kváskového chleba, jsme nesnídali ani nic jiného. Bohužel jsem se musela s mým několikaměsíčním kváskem, který s námi procestoval v dodávce tisíce kilometrů, před pár týdny…

Palačinky z munga a quioni

Téměř jsem zapomněla, co všechno se dá z mungo fazolí uvařit, když jsem si vzpomněla na vláčné indické placky dosa. Na tyto tradiční indické „palačinky“, jak se jim přezdívá, narazíte téměř po celé Indii. Jedná se o fermentovanou směs, osmaženou stejně jako francouzské crêpes, podávané s pikantní rajčatovou omáčkou a kokosovým dipem. Ovšem v tradičních…

Cizrnová pomazánka – ideální sváča na cesty

Z cizrny se dá připravit nejenom tradiční hummus, ale i nejrůznější pomazánky. Někdy mám chuť na rustikálnější verzi, a nemluvě o tom, že ne vždy mám po ruce mixér. V takové chvíli sáhnu po vidličce, kterou cizrnu rozmačkám, smíchám s ostatními surovinami a podávám namazanou na kváskovém chlebu obloženou pořádnou vrstvou sezonní zeleniny! Posledně to…

Křupavý salát s quinoou a arašídovým dresinkem

Často se mě lidé ptají: „a co vlastně pořád kuchtíš?“. Je pravda, že ne vždy mám inspiraci anebo chuť vařit, ale jakmile mám jednou vybavenou špajzku těmi správnými surovinami, vždycky něco vymyslím. Takovou ingrediencí je například arašídové máslo, které má široké spektrum využití. Ráno si ho můžu namazat na opečený toust s ovocem, na oběd…

Veganské mlsání

Snad každý, alespoň jednou za čas, rád mlsá. Upéct buchtu nebo koláč už svede kde kdo, a proto jsem začala experimentovat více s raw a veganskými dobrotami. A jde to báječně, zdravě a je to tááák dobré! Ingredience jsou sice finančně náročnější, jelikož základem jsou většinou ořechy, sušené ovoce, nejrůznější semínka a kokosové mléko. Ovšem…

Pečený BBQ květák s česnekovou sójanézou

Našla jsem novou, nejoblíbenější úpravu květáku! Sice nedám dopustit na květákovou polévku nebo vindaloo, ale kořeněný, křupavý a zároveň vláčný květák s BBQ omáčkou pečený v troubě je naprostá bomba. Nejradši ho jím rukama, servírovaného na talíři s křupavou zeleninou a česnekovou sójanézou. Květák je super zelenina, se kterou ráda experimentuju. Často se používá i…

Pečené tofu podávané se zeleným hummusem

Kdybych si měla vybrat jedno jídlo, na kterém jsem závislá, nejspíš by to byl hummus. Možnosti jeho kombinací jsou neuvěřitelně bohaté a stále objevuji nové, barevnější a čím dál tím chutnější. Hummus je báječný jen tak, na studeno jako pomazánka, nebo předkrm, za tepla jako luštěninová kaše, ale také se skvěle hodí na přípravu nejrůznějších…