Jídlům do ruky či předkrmům přezdívám jednoduše „ zob, zob“. Obecně Češi a předkrmy nejdou moc dohromady a bohužel jsme jeden z mála národů, který to tak má. Mezze, tapas či klasické předkrmy se zkrátka staly neodmyslitelnou součástí kulinářského zážitku sdíleném v okruhu přátel při dlouhých večerech.
Trhaný jackfruit burger
Moje hledání toho nejlepšího vege burgeru, prozatím skončilo u tohoto fešáka – trhaný jackfruit burger. Jeho chuť a struktura je skvělá, a dle několika masožravců hodně podobná trhanému masu. Navíc odpadá namáhavá příprava směsi, která se často s otočením na pánvi stejně rozpadne. Co je to jackfruit Jackfruit je jeden z největších druhů ovoce na…
Summer rolls – letní závitky s arašídovou omáčkou
Summer rolls neboli letní závitky mi vždy budou připomínat Vietnam, kde jsme je do sebe ládovali o sto šest. Standa převážně s krevetama, já s hromadou zeleniny, bylinek a tofu. Do závitků se dá zabalit opravdu úplně všechno včetně vaječné omelety nebo ovoce a to je na nich právě to nejlepší. Stačí nakrájet, co najdete…
Veganská zmrzlina za 5 minut
U nás sice oficiálně začala zima, ale ani to nezkrotilo mojí občasnou touhu po zmrzlině. Před odjezdem na Zéland jsem objevila super recept na domácí, zdravou, veganskou, bleskovou zmrzlinu, kterou jsem ale bohužel nestihla zdokumentovat. No a jelikož v Čechách padají teplotní rekordy, je ten pravý čas tento recept oprášit, ať nepadnete i vy… Možná…
Domácí kváskový chléb s avokádovou pomazánkou a vajíčkem
Kdybych si měla vybrat jednu věc, po které se mi během cestování stýská nejvíc, byl by to jednoznačně na povrchu křupavý a uvnitř vláčně měkkoučký kváskový chleba – ten my Češi opravdu umíme a je téměř nemožné ho sehnat kdekoliv jinde. Párkrát jsme narazili i na novozélandské pekárny, kde se dá koupit dobré pečivo, ale…
Nabombené ovocné smoothie se špenátem a datlovým karamelem
Po sezóně na sadu mi zbylo pár kousků kiwi, které jsem se rozhodla uplatnit v trochu nevšedním, ale o to výživnějším a chuťově báječném smoothie. Základem je několik druhů ovoce, které si můžete nakombinovat jak je libo, ale nikdy by nemělo chybět avokádo a banán. Ty totiž dodají smoothie krémovější konzistenci a plnější chuť. Pokud…
Mramorová smoothie miska
Smoothie miska je výživná snídaně i báječná svačina během dne. Její kombinace jsou nevyčíslitelné, a proto mě nikdy nepřestane bavit stále hledat ty nové. Smoothie se snažím připravovat ze sezónního ovoce – je to neskutečná zábava měnit suroviny a barvy podle ročního období… Mimo sezónu pak většinou sáhnu po banánu či jablku. Roční období mi…
4 rychlé kiwi recepty nejenom pro sběrače
Teprve na sadech si člověk uvědomí, jak velké množství ovoce se zbytečně vyhazuje – buď je moc měkké, poškozené nebo neodpovídá požadovanému tvaru. Všechny takové kusy jsou odepsané ke zkáze. A právě v tu chvíli přicházíme my a naše bezedné kapsy, které si pěchujeme po okraj. Naštěstí s tím místní farmáři nemají sebemenší problém, a…
Duhový sendvič
Čerstvý, svěží, křupavý a pestrobarevný. To jsou hesla pro následující recept. Je to v podstatě úplně jednoduché. Nejtěžší část je samotné vrstvení ingrediencí (všeho tedy s mírou), tak aby se vám pracně vytvořená pyramida před zabalením nezhroutila. Jako potěrku jsem použila již předem hotový domácí hummus a bazalkové pesto, takže jsem měla za 10 minut…
Luštěninová pomazánka 3x jinak
Už je tomu nějaký ten pátek, co jsem nahodila článek Dip z vlašských ořechů 4x jinak, a jelikož mám v oblibě míchat rozmanité chutě a barvy, připravila jsem další do série, tentokrát pomazánku s luštěninovým základem na tři různé způsoby. Aby vše barevně a chuťově ladilo, vybrala jsem jako základní suroviny cizrnu s pečenou paprikou,…
Sendvič s cizrnovým salátem a nakládaným tempehem
Sendvič je moje nejoblíbenější svačina mezi jídly nebo i často rychlá večeře. Sendviče jsem si oblíbila zejména v Anglii, před více jak 10 lety. Tamní měkoučký toustový chléb jsem mohla konzumovat od rána do večera. Postupem času jsem se tedy naučila připravovat, kromě klasiky zapečeného toustového chleba se sýrem, i další nové variace, především ty…
Tabbouleh – svěží bylinkový salát
Tabbouleh je proslulý bylinkový salát, původem z Libanonu, který se ovšem připravuje prakticky po celém Blízkém východě, ale popularitu sklízí po celém světě. I když je tabbouleh exotický salát, všechny suroviny hravě seženete v supermarketu. Jedná se o svěží a výrazný salát plný bylinek a zeleniny propojených do jedinečné chuťové kombinace. Hlavní roli hraje bulgur nebo kuskus, rajčata, petrželka, máta, citronová šťáva a olivový olej. Nicméně setkáte se s řadou nejrůznějších obměn. Například osobně přidávám rozinky, které skvěle vyváží kyselou chuť citrónu.