Zastávám názor, že zdravý životní styl určitě neznamená hodinové trápení v posilovně, dodržování diety a odříkání všeho, co nám přináší radost a požitek! Mnohem důležitější než to, jaké potraviny si vybírám, v kolik chodím spát nebo zda jsem uběhla dost kilometrů, je pro mě důležitá životní rovnováha. Miluju pizzu všechno spojené s pečivem a mlsání. To mi žádná dieta prostě zakázat nemůže, stejně tak jako alkoholové dýchánky s kamarády a společné večery s tou mojí polovičkou a (nejednou) lahví, která nás vždy promění ve zpěváky. Občas mám chuť se pořádně přecpat, někdy si moje tělo řekne o několikadenní půst. Baterky dobíjím jógou a nebo jakoukoliv outdoorovou aktivitou, ale i celodenním válením v posteli. Jedině tak cítím, že opravdu žiju!

To je moje klikatá cesta ke spokojenosti – uždibovat od každého kousek a i když bych si někdy přála trochu té rutiny, moje divoké srdce a stále se měnící životní prostředí do toho zkrátka nezapadá.

Ani Pinďa to už nežere

Když mi bylo asi deset (už si to přesně ani nedokážu vybavit), rozhodla jsem se přestat jíst maso. Odjakživa jsem milovala zvířata, ale na lásku nebylo na naší babiččině farmě místo. Co víkend, se konala zabíjačka a skoro pokaždé se jedl králík. Vždycky se mi vybaví scéna z filmu Slunce, seno, jahody s hláškou: „Ani Pinďa to už nežere.“

Bezmasá strava pro mě není dietou. Je to můj životní styl, kterým dávám najevo lásku k druhým tvorům a naší jedinečné planetě. Od malička jsem bojovala s tvrzením, že bez masa umřu, a že bez masa vlastně nemám co jíst a je to nuda. Já se ale rozhodla jim ukázat pravý opak (karty se ovšem obrátily a tito lidé, ke mě nyní chodí pro inspiraci).

Moje záliba ve vaření tak sice začala jako pouhá povinnost uvařit si bezmasé jídlo, ovšem postupem času během cestování po nejrůznějších krajinách, se proměnila v začátek mé kulinářské cesty za chutěmi celého světa.

Většinou vařím ve spartánských podmínkách, ale paradoxně ty nejlepší recepty a vychytávky vznikly v kuchyňce, kam se stěží vešel sporák a linku mnohdy nahrazovala pračka, takže při režimu ždímání stačilo nůž držet v ruce. Šuplíky vždy ukrývaly nejrůznější nástroje, zaručeně pokaždé to byl tupý nůž, ale málokdy jsem našla potřebné kuchyňské vybavení. Kuchyň jsem ovšem sdílela s místními, což je zaručeně ten nejlepší nástroj, na který narazíte zřídkakdy. Nikdy nezapomenu na vaření s Masajem v Tanzanii, Muslimkou v Indii, Turky u Syrských hranic, Vietnamkou v Asii, s potomky Májů v Guatemale, Australanem v Karibiku a nespočtem dalších cestovatelů, kteří přijeli objevovat nejenom krásy dané země, ale ochutnávat místní speciality a podělit se o ty vlastní.

Věřím, že s trochou odhodlání a pozitivního přístupu, dokáže i začátečník (bez pořádné kuchyně) vyčarovat spoustu zajímavých a originálních bezmasých jídel, které si oblíbíte nejen vy, ale brzy vám na ně bude chodit i celá vaše rodina.

[pt_view id=“d3ec1b0upr“]

Kaštanová polévka

Plody kaštanu patří neodmyslitelně k podzimu a jejich neopakovatelnou chuť a vůni jsem si zamilovala. Navíc se dají snadno a rychle připravit a dodají pokrmům báječnou oříškovou příchuť. Využití kaštanů je velmi pestré, ovšem bohužel u nás jsme stále nepřišli na to, jak tento lahodný plod využívat. Kromě pečené varianty se kaštany nejčastěji konzumují v podobě různých…

Ořechové smoothie s chia

Každé roční období s sebou přináší jiné sezonní plody či zeleninu, a kromě krásně zbarveného listí, je to právě vůně pečených kaštanů a sklizeň ořechů, kvůli kterým miluju podzim. Důvodů by se samozřejmě našlo ještě více, ale loupat ořechy z našeho několik desítek let starého ořešáku, a připravit z nich kdejaký pokrm, mě nikdy nepřestane bavit.

Cuketové nudličky se zeleninovým pyré

Cuketa je velice všestranná zelenina, ze které lze během chvilky vykouzlit jednoduché, ale zároveň báječné pokrmy. Středomořská kuchyně by se bez cukety neobešla a místní z ní umí připravit lahodné placičky, zeleninové koláče, saláty, dušené směsi či její nakládanou variantu. Ovšem ne vždy je nutné recepty příliš komplikovat a i z pár ingrediencí a za pár…

Mandlový koktejl s datlemi

Mandlové mléko nejenom výborně chutná, ale je i velice zdravé. Harmonizuje naše vnitřní prostředí těla a současně dodává cenné minerály, především vápník, draslík, fosfor a hořčík. Mandlové mléko je k dostání v každém supermarketu, nebo si ho lze jednoduše vyrobit doma. Mandlové mléko používám velmi ráda. Nápojům dodává nasládlou oříškovou chuť, kterou jsem si oblíbila…

Obložený žiťák

Kdybyste se mě zeptali, jaká je moje nejoblíbenější snídaně, nejspíš bych si vybrala právě tento recept. Rychlá, zdravá, výživná a krásně barevná snídaně potěší snad každého. A právě obložený žiťák má od každého trochu. Původně jsem chtěla tento recept pojmenovat obložený šroťák. Vlastně tento pojem u nás zdomácněl natolik, že jakýkoliv žitný chléb se semínky, je…

Senzační guacamole

Guacamole je jednoduché, vydatné a báječné jídlo, které zvládne opravdu každý. A pokud použijete všechny základní suroviny na jeho přípravu, pokaždé připravíte nevídanou pochoutku, která má široké uplatnění, nejenom v mexické kuchyni. Avokádo je jednoznačně nejzajímavější ovoce planety. Je plné vitamínů, zdravých tuků a se svojí jemně máslovou chutí si našlo spoustu příznivců, ale i odpůrců. Pro některé se jedná o plod bez chuti a nápadu, opak je ovšem pravdou, to zejména potvrdí zastánci raw stylu, pro které se stal neodmyslitelnou součástí jejich pokrmů.

Svěží vaječné burrito

Možná jste si všimli, že spousta mých receptů má kořeny v kuchyni Střední Ameriky, tedy alespoň podle názvu. Je pravda, že se jedná o jednu z mých nejoblíbenějších gastronomií, zejména na přípravu nejrůznějších svačin během dne anebo na vydatné snídaně. Miluju měkoučké čerstvé tortilly, do kterých vždy zabalím, co najdu v ledničce. A tak když…

Jarní polévka

Miluji české jaro, během kterého všechno kvete a nádherně voní. Období, kdy se příroda probouzí a moje tělo si říká o svěží lehkou stravu. Nejraději v tomto období vařím z kopřiv, pampelišek, libečku či pažitky. Vlastně ze všeho čerstvého zeleného, co najdu u mých nebo Standových rodičů na zahradě. Bylinky mám vždy natrhané raději do…