Zastávám názor, že zdravý životní styl určitě neznamená hodinové trápení v posilovně, dodržování diety a odříkání všeho, co nám přináší radost a požitek! Mnohem důležitější než to, jaké potraviny si vybírám, v kolik chodím spát nebo zda jsem uběhla dost kilometrů, je pro mě důležitá životní rovnováha. Miluju pizzu všechno spojené s pečivem a mlsání. To mi žádná dieta prostě zakázat nemůže, stejně tak jako alkoholové dýchánky s kamarády a společné večery s tou mojí polovičkou a (nejednou) lahví, která nás vždy promění ve zpěváky. Občas mám chuť se pořádně přecpat, někdy si moje tělo řekne o několikadenní půst. Baterky dobíjím jógou a nebo jakoukoliv outdoorovou aktivitou, ale i celodenním válením v posteli. Jedině tak cítím, že opravdu žiju!

To je moje klikatá cesta ke spokojenosti – uždibovat od každého kousek a i když bych si někdy přála trochu té rutiny, moje divoké srdce a stále se měnící životní prostředí do toho zkrátka nezapadá.

Ani Pinďa to už nežere

Když mi bylo asi deset (už si to přesně ani nedokážu vybavit), rozhodla jsem se přestat jíst maso. Odjakživa jsem milovala zvířata, ale na lásku nebylo na naší babiččině farmě místo. Co víkend, se konala zabíjačka a skoro pokaždé se jedl králík. Vždycky se mi vybaví scéna z filmu Slunce, seno, jahody s hláškou: „Ani Pinďa to už nežere.“

Bezmasá strava pro mě není dietou. Je to můj životní styl, kterým dávám najevo lásku k druhým tvorům a naší jedinečné planetě. Od malička jsem bojovala s tvrzením, že bez masa umřu, a že bez masa vlastně nemám co jíst a je to nuda. Já se ale rozhodla jim ukázat pravý opak (karty se ovšem obrátily a tito lidé, ke mě nyní chodí pro inspiraci).

Moje záliba ve vaření tak sice začala jako pouhá povinnost uvařit si bezmasé jídlo, ovšem postupem času během cestování po nejrůznějších krajinách, se proměnila v začátek mé kulinářské cesty za chutěmi celého světa.

Většinou vařím ve spartánských podmínkách, ale paradoxně ty nejlepší recepty a vychytávky vznikly v kuchyňce, kam se stěží vešel sporák a linku mnohdy nahrazovala pračka, takže při režimu ždímání stačilo nůž držet v ruce. Šuplíky vždy ukrývaly nejrůznější nástroje, zaručeně pokaždé to byl tupý nůž, ale málokdy jsem našla potřebné kuchyňské vybavení. Kuchyň jsem ovšem sdílela s místními, což je zaručeně ten nejlepší nástroj, na který narazíte zřídkakdy. Nikdy nezapomenu na vaření s Masajem v Tanzanii, Muslimkou v Indii, Turky u Syrských hranic, Vietnamkou v Asii, s potomky Májů v Guatemale, Australanem v Karibiku a nespočtem dalších cestovatelů, kteří přijeli objevovat nejenom krásy dané země, ale ochutnávat místní speciality a podělit se o ty vlastní.

Věřím, že s trochou odhodlání a pozitivního přístupu, dokáže i začátečník (bez pořádné kuchyně) vyčarovat spoustu zajímavých a originálních bezmasých jídel, které si oblíbíte nejen vy, ale brzy vám na ně bude chodit i celá vaše rodina.

[pt_view id=“d3ec1b0upr“]

Smetanové fazolky s tagliatelle

Cestou za objevováním krás severní části Zélandu, Northland, jsme se zastavili na krásné pláži Omaha. Pláži ideální zejména pro surfování a krásné procházky podél pobřežní promenády. Popravdě na surf jsem nenašla odvahu, jelikož silně foukalo a sluníčko, jako kdyby se stydělo, vykouklo pouze na chvilku a pak zase zalezlo za mohutné mraky. Přeci jenom jsme…

Duhový sendvič

Čerstvý, svěží, křupavý a pestrobarevný. To jsou hesla pro následující recept. Je to v podstatě úplně jednoduché. Nejtěžší část je samotné vrstvení ingrediencí (všeho tedy s mírou), tak aby se vám pracně vytvořená pyramida před zabalením nezhroutila. Jako potěrku jsem použila již předem hotový domácí hummus a bazalkové pesto, takže jsem měla za 10 minut…

Dhal z čočky dvou barev

Voňavý, kořeněný a vydatný. Přesně takový je recept na luštěninový dhal. Co je to vlastně dhal? Dhal, nebo také dal či daal, je v podstatě luštěninová kaše s konzistencí husté polévky. Připravovat se dá hned několika způsoby, přičemž základ zůstává většinou neměnný – luštěniny, zelenina a spousta voňavého koření. Jedná se o jedno z nejvýživnějších…

Chilli tří fazolí

Pálivé, vydatné a neodolatelné – to je heslo následujícího receptu. Během cestování po Střední Americe jsem narazila hned na několik variant chilli fazolí v podobě jakéhosi guláše. Z každého jsem si vzala trochu, smíchala s ingrediencemi, které já ráda používám, a světlo světa spatřilo veganské fazolové chilli. Proč právě fazole? Fazole jsou výživné, zasytí vás,…

Sendvič s cizrnovým salátem a nakládaným tempehem

Sendvič je moje nejoblíbenější svačina mezi jídly nebo i často rychlá večeře. Sendviče jsem si oblíbila zejména v Anglii, před více jak 10 lety. Tamní měkoučký toustový chléb jsem mohla konzumovat od rána do večera. Postupem času jsem se tedy naučila připravovat, kromě klasiky zapečeného toustového chleba se sýrem, i další nové variace, především ty…

Cizrna na paprice s kadeřávkem

Kadeřávek je báječná nevšední surovina, o které jsem se již zmínila v článku Svěží vydatná polévka s kadeřávkem nebo Volské oko s pečeným kadeřávkem. Tentokrát jsem kadeřávek zkombinovala s cizrnou, připravenou na uzené paprice a zjemněnou smetanou. K cizrně jsem zvolila trochu netradiční přílohu, a to šťouchané brambory s koprem a tahini pastou, která dodá bramborám…

Cuketovo – mrkvové špagety s omáčkou z avokáda

Jelikož poslední recept, kdy jsem oprášila moji spirálovačku, měl u kuchyňského stolu (poté se ještě horlivě dojídalo rovnou z pánve) úspěch, rozhodla jsem se vyzkoušet další pokrm. Tentokrát jsem řepu vyměnila za cuketu a mrkev. Připravené špagety se navíc dají, na rozdíl od daleko tvrdší řepy, připravovat i v syrové, tedy raw podobě. Osobně zeleninové špagety…

Tabbouleh – svěží bylinkový salát

Tabbouleh je proslulý bylinkový salát, původem z Libanonu, který se ovšem připravuje prakticky po celém Blízkém východě, ale popularitu sklízí po celém světě. I když je tabbouleh exotický salát, všechny suroviny hravě seženete v supermarketu. Jedná se o svěží a výrazný salát plný bylinek a zeleniny propojených do jedinečné chuťové kombinace. Hlavní roli hraje bulgur nebo kuskus, rajčata, petrželka, máta, citronová šťáva a olivový olej. Nicméně setkáte se s řadou nejrůznějších obměn. Například osobně přidávám rozinky, které skvěle vyváží kyselou chuť citrónu.