Planeta Země. Náš jedinečný domov, na kterém máme to štěstí žít, je plný dobrodružství, nových zkušeností, zajímavých známostí a překypuje různorodostí v každém ohledu. Co se pro jednoho jeví jako zcela normální, může být na druhé straně planety bráno jako neslušné či dokonce zakázané. Náš svět jsme si rozdělili hranicemi na 243 zemí, dali jim různá jména, přijali místní zákony, naučili se vlastním jazykům, zvykům, tradicím a kultuře. Jeden život nestačí, abychom prozkoumali každý kout světa a poznali všechno, co naše planeta nabízí. Ale za pokus to určitě stojí!

„Cestování je jediná věc, za kterou utratíte peníze, ale stáváte se bohatšími!“ neznámý cestovatel

Nehodlám tu rozebírat zážitky od mých mladých let, ale ty od doby, kdy jsem se z obyčejného turisty a člena na rodinných dovolených stala samostatným cestovatelem.

Na cestách je mým největším přítelem moje krosna, foťák, chuť poznávat a učit se novému. Nejsem však osamoceným poutníkem, ale vše prožíváme ve dvou – to dobré i to špatné. Žádné plány se nám osvědčily jako ty nejlepší a nejraději jednotlivé zážitky kombinujeme – cestováním autem, stopem, autobusem, lodí, na kole, pešky, spaním ve stanu, v hostelu, u místních na gauči či jídlem v restauraci, nebo ještě lépe v zapadlém pouličním stánku.

Cestování a gastronomie jdou ruku v ruce. Dle mého názoru i zkušeností, vede nejkratší cesta k cizí kultuře přes žaludek, tedy jídlo. A není to bomba, že se můžeme k těm nejkrásnějším zážitkům prokousat a ochutnávat tak místní atmosféru kousek po kousku? Jako vegetariánka se bohužel nikdy neprokoušu úplně, ale o to se většinou postará Standa, který vždy ochutná úplně všechno. Nejsou to tedy pouze nezapomenutelné zážitky, které si z cest odnášíme, ale i recepty plné nových a zajímavých chutí.

Následující články se pro někoho mohou stát inspirací, pro druhého odstrašujícím příkladem a pro jiného zábavnou historkou. Jsou určeny pro každého a zejména pro moji rodinu a kamarády, se kterými nemám dostatek času sdílet všechny mé zážitky.

[pt_view id=“e16e902d86″]

Španělská tortilla z batátů

Když se řekne slovo tortilla, určitě si představíte pšeničnou placku plněnou masem, fazolemi a zeleninou. Ovšem španělská tortilla má zcela jinou podobu, do které jsem se během mého putování po Španělsku zamilovala. Tradiční španělská tortilla se skládá z brambor cibule a vajec, ale existuje i ve spoustě dalších variací. Španělská tortilla má široké pole působnosti – můžete…

Lyžařská oblast Les Sybelles

U nás již zima prohrála neúprosný souboj s jarem, ale ve francouzských Alpách se zdá, že zimní královna bude vládnout dál. Francouzské Aply se mohou chlubit dlouhou zimní sezónou, která v některých střediscích trvá až do konce dubna, v případě ledovců i po celý rok. Přináším tedy další článek do cyklu Zimní radovánky ve francouzských Alpách, tentokrát ze střediska Les Sybelles.

Zimní radovánky ve francouzských Alpách

Francii jsem měla štěstí navštívit již několikrát. Nejprve to byla romantická Paříž s krásnými památkami a jednou z nejlepších gastronomií světa a později jsem nasávala mrazivou atmosféru nejvyššího pohoří Evropy. Práce delegátky po pěti letech konečně přinesla své ovoce a mohla jsem si tak rozšířit sezónní práci i přes zimní období. Místo horkých letních dnů, které jsem…

Tenerife, ostrov věčného jara

Tenerife je nejenom největším Kanárským ostrovem, ale i jedním z nejhezčích a nejzajímavějších ostrovů vůbec. Kanárské ostrovy jsou autonomní součástí Španělského království a leží celkem na sedmi hlavních ostrovech (plus několik menších ostrůvků) v Atlantickém oceánu zhruba 100 km od pobřeží Maroka. Ostrovy jsou sopečného původu a jejich název nevznikl od kanárků, jak si mnozí myslí,…

Anaga, pohoří tisíce odstínů zelené

Masív Anaga je pohoří v severovýchodní části ostrova Tenerife s nejvyšším vrcholem Taborno (1024 m). Pohoří Anaga je vzhledem k časté mlze a dešti nejvlhčím místem ostrova. Místní mu říkají Monteverde – Zelená hora. Po včerejším  výletu na Teide a dnešní výpravě po okolí Anagy, jsem na vlastní oči viděla, jak velké kontrasty ostrov v sobě skrývá – pouštní…

Finsko, země tisíců jezer a ostrovů

Slunečné dny bez jediného mráčku s průměrnými teplotami 40 °C ve stínu. To samozřejmě není Finsko, ale ostrov Kypr, kde jsem strávila předchozích pět měsíců. Právě zde jsem narazila na akční letenku do Helsinek přes Laponsko zpátky. Úmorné horké dny jsme se chladila představami o pohádkové zimě a než jsem se nadála je tu polovina listopadu, a naše pětičlenná skupina odjíždí vstříc novému dobrodružství. Náš výlet dostává zcela jiný rozměr, jelikož poprvé necestujeme sami, ale společně se Standovým bráchou a střelenými Pražáky Haničkou a Markem. Něco mi říká, že na tento výlet jen tak nezapomeneme…

Okruh kanárským ostrovem Tenerife

Tenerife nabízí spoustu nádherných míst, které stojí za návštěvu, a proto je potřeba na prohlídku celého ostrova alespoň několik dní. Ideální harmonogram neexistuje, a každý si může zvolit program dle libosti. Za deset dní se dají kombinací prostředků hravě stihnout ty nejkrásnější a nejzajímavější místa. Pokud ale nemáte dostatek času, nejrychlejším prostředkem je jednoznačně automobil, jedině…

Flódni – maďarský koláč

Flódni je tradiční židovský koláč, který pochází z Maďarska. Právě v Maďarsku a zejména v hlavním městě Budapešti, žije spousta židů, kteří si během několika dekád, vytvořili vlastní podobu maďarské kuchyně. Flódni se peče vždy během vánočních svátků a je doslova nabitý chutěmi – skládá se z několika vrstev (ořechová, maková, povidlová a jablková), které jsou ovoněné skořicí a…

Budapešť, perla Dunaje

Město dobrého jídla, krásných památek, pohostinnosti, snadné dopravy a to vše za přijatelné ceny. Takovou jsem si vždy Budapešť představovala a dlouho snila ji navštívit. Minulým rokem započala naše tradice objevování vánočních trhů, a tak s příchodem adventu nastala otázka kam letos? Volba byla předem jasná – Budapešť. Město, které se během adventních svátků mění v kouzelnou vesničku ze zimních pohádek, provoněnou poklady místní kuchyně.