Planeta Země. Náš jedinečný domov, na kterém máme to štěstí žít, je plný dobrodružství, nových zkušeností, zajímavých známostí a překypuje různorodostí v každém ohledu. Co se pro jednoho jeví jako zcela normální, může být na druhé straně planety bráno jako neslušné či dokonce zakázané. Náš svět jsme si rozdělili hranicemi na 243 zemí, dali jim různá jména, přijali místní zákony, naučili se vlastním jazykům, zvykům, tradicím a kultuře. Jeden život nestačí, abychom prozkoumali každý kout světa a poznali všechno, co naše planeta nabízí. Ale za pokus to určitě stojí!

„Cestování je jediná věc, za kterou utratíte peníze, ale stáváte se bohatšími!“ neznámý cestovatel

Nehodlám tu rozebírat zážitky od mých mladých let, ale ty od doby, kdy jsem se z obyčejného turisty a člena na rodinných dovolených stala samostatným cestovatelem.

Na cestách je mým největším přítelem moje krosna, foťák, chuť poznávat a učit se novému. Nejsem však osamoceným poutníkem, ale vše prožíváme ve dvou – to dobré i to špatné. Žádné plány se nám osvědčily jako ty nejlepší a nejraději jednotlivé zážitky kombinujeme – cestováním autem, stopem, autobusem, lodí, na kole, pešky, spaním ve stanu, v hostelu, u místních na gauči či jídlem v restauraci, nebo ještě lépe v zapadlém pouličním stánku.

Cestování a gastronomie jdou ruku v ruce. Dle mého názoru i zkušeností, vede nejkratší cesta k cizí kultuře přes žaludek, tedy jídlo. A není to bomba, že se můžeme k těm nejkrásnějším zážitkům prokousat a ochutnávat tak místní atmosféru kousek po kousku? Jako vegetariánka se bohužel nikdy neprokoušu úplně, ale o to se většinou postará Standa, který vždy ochutná úplně všechno. Nejsou to tedy pouze nezapomenutelné zážitky, které si z cest odnášíme, ale i recepty plné nových a zajímavých chutí.

Následující články se pro někoho mohou stát inspirací, pro druhého odstrašujícím příkladem a pro jiného zábavnou historkou. Jsou určeny pro každého a zejména pro moji rodinu a kamarády, se kterými nemám dostatek času sdílet všechny mé zážitky.

[pt_view id=“e16e902d86″]

Dip z vlašských ořechů 4x jinak

Podzim s sebou přináší spoustu báječných ingrediencí do kuchyně a právě vlašské ořechy jsou jedny z mých nejoblíbenějších. Na zahradě rodičů máme hned dva krásné vlašáky, které nám každým rokem nadělí kila tohoto plodu ve tvaru našeho nejdůležitějšího orgánu – mozku. Není to náhoda, ořechy totiž podporují dobrou náladu a paměť. Každý den hrstka ořechů pro zdraví Rozhodně…

Návštěva Černobylu – po stopách největší atomové katastrofy

Rozhodně jeden z nejsilnějších zážitků, který se při pobytu v Kyjevě naskytne, je výlet na místo havárie černobylské jaderné elektrárny a přilehlého města duchů Pripjať. Postapokalyptická atmosféra mě naprosto pohltila a zadřela se mi hluboko pod kůži. Oblast v okruhu 30 km od Černobylu dostala jméno Exclusion Zone a je legálně přístupná pouze s průvodcem…

10 důvodů proč se vydat právě do města Lvov

Cestovat po Ukrajině lze za pár hřiven a po cestě vás čeká spousta zajímavých míst, mezi které rozhodně patří i nádherné historické město Lvov. Důvodů proč se vydat právě sem je tolik, že vlastně ani nevím, kde začít. Atmosféra města mě úplně očarovala, a i přes chladné období během listopadu, jsme si to pořádně užili.…

Kyjev – top místa a zážitky, které ukrývá ukrajinská metropole

Hlavní a zároveň největší město Ukrajiny, Kyjev, je unikátní metropolí, kterou přitom nenajdete na žebříčku nejnavštěvovanějších evropských měst. Možná škoda pro ekonomiku země, ale jedinečným plusem pro každého, kdo se sem rozhodne vydat, jelikož se nebudete muset brodit davy turistů. Kyjev vyrostl na mohutné řece Dněpr a dodnes oplývá jedinečným kouzlem majestátnosti a vybízí k…

Řecký salát dakos

Pod slovem Řecko si představím hned několik věcí, a právě salát dakos mi vždycky bude připomínat pracovní sezóny zalité sluncem v Řecku. Poprvé jsem se s tímto salátem setkala na Krétě, kde má i své kořeny, ale v hojné míře se připravuje i na jiných řeckých ostrovech, zejména na Rhodosu. Co je to dakos? Dakos je v podstatě sušený…

Menemen – míchaná vajíčka po Turecku

Na Tureckou kuchyni nedám dopustit, zejména na snídaně, které si Turci umějí užívat plnými doušky. Stůl se vždy prohýbá pod tíhou báječných sýrů, oliv všech barev, čerstvé zeleniny, domácích marmelád a v neposlední řadě lahodných pokrmů z vajec. Jedním takovým je i menemen. Jedná se o fantastické, jednoduché a rychlé jídlo z jedné pánve, které může být servírováno…

Salát se sýrem haloumi a fíkovou pastou

Už jsou tomu 2 roky, co jsem strávila pracovní sezonu na Kypru. Krásném ostrově ve Středomoří. Ostrov věčného slunce, historických památek, přírodních zajímavostí, nádherných pláží, a báječné kuchyně. A právě z toho ostrůvku pochází grilovací ovčí sýr haloumi, který se stal velmi rychle známým po celém světě. Není se čemu divit, tento lahodný sýr, krátkým…

Dušená rajčata na pomerančích

Hlavní sezóna v Řecku se rozbíhá v plném proudu a místní trhy hrají všemi barvami. Již předem jsem si vyhlídla rudě červená rajčata a svítivě oranžové šťavnaté pomeranče, ale popravdě až doma jsem vymyslela, co vlastně budu vařit. Kombinaci rajčat a pomeranče jsem si zamilovala a s místním sýrem feta, se jedná o opravdovou baštu. K rajčatům…

Křupavý lilek s ředkvičkovým salátem

Inspiraci na tento recept jsem čerpala ve Střední Americe. Během dvouměsíčního cestování po této úžasné části světa, jsme se několik týdnů intenzivně učili španělštinu v místní škole. V rámci výuky byla i možnost bydlet s místními, včetně jídel, která pro nás rodina připravovala. Volba byla pro nás předem jasná. Opět jsem tak mohla během cestování…

Tartiflette – francouzské zapečené brambory

Pokrm, který vám může zprvu znít cize, zná stoprocentně každý Čech. Co když vám řeknu francouzské zapečené brambory? Málokdo ví, že zapékání brambor má kořeny ve Francii, a právě tartiflette, prakticky zapečené francouzské brambory, patří k vyhlášeným pokrmům francouzských Alp. Ovšem v pravém francouzském podání se jedná o hotovou delikatesu. Zapomeňte na vejce a salám. Francouzi používají…