Ať už ze zdravotních důvodů nebo jen čistě ze zajímavosti, vaření bezlepkových jídel je čím dál populárnější. A tak jsem vytvořila novou kategorii, kde si pro změnu budu hrát s bezlepkovými surovinami, které čím dál více plní regály supermarketů.
Domácí klíčírna
Zdravý životní styl nemusí hned znamenat nakupovat drahé cizokrajné superpotraviny. U nás roste spoustu plodin, které bychom také mohli označit za superfood, a není nic snazšího, než-li si doma během celého ruku pěstovat vitamínovou bombu – klíčky! V našich jídlech se moc často klíčky semen neobjevují. Je to velká škoda. Naklíčený hrách, čočka a další…
Jogurtové smoothie s pomerančem
Další rychlá, sladká a báječná snídaně, kterou jsme si u nás zamilovali. Většinou ji pokaždé připravuji jiným způsobem, jelikož záleží, co zrovna objevím v lednici a ve špajzu. Takže se i vy nebojte používat sezónní ovoce či ořechy a sušené plody podle chuti! Základem ovšem musí být šťavnatý pomeranč a tučnější jogurt – nejraději používám řecký.
Plněný lilek quinou s jarními bylinkami
Quinou jsem objevila relativně nedávno, a sama jsem byla překvapená, jak snadná je její příprava. Quinoa je velice příjemnou změnou jídelníčku a svojí lehce oříškovou chutí dodá pokrmům nejenom netradiční chuť, ale i vzhled. Quinoa, neboli merlík čilský, je prastará rostlina pocházející z Jižní Ameriky, která se díky svým úžasným vlastnostem těší obrovskému zájmu i v dnešní době. Inkové quinou uctívali jako „matku zrn“ a není divu proč. Quinoa není jen nějaké podivné zrní pro vegetariány, ale jedná se o zázračnou rostlinu, kterou by každý z nás měl zařadit do svého jídelníčku.
Chia pudink s pečeným banánem
Zejména v posledních letech se stala, tato malinká černá semínka, velmi oblíbená a není se čemu divit! Semínka šalvěje hispánské totiž i přes svou velikost obsahují obrovské množství výživných látek a právem je můžeme zařadit do potravin superfood. Je to teprve nedávno, co jsem zařadila chia semínka do mého jídelníčku. Jedná se o zajímavou potravinu, kterou mám…
Banánovo-arašídový milkshake
V jednoduchosti je krása, tak proč věci příliš komplikovat. Stačí vám 4 ingredience, 5 minut času a rázem vytvoříte koktejl, který milují jak děti, tak i dospělí. Většinou milkshake připravuji z čerstvých banánů, ale když si vzpomenu, dám je přes noc zmrazit. Koktejl je potom více osvěžující.
Osvěžující michelada
Michelada, drink, který buď milujete, nebo nesnášíte. Dodnes na mě spousta lidí kouká jako na blázna, když jím vysvětlím, o jaký nápoj se jedná. Je pravda, že před návštěvou Střední Ameriky, bych nejspíš také patřila do skupiny těchto odpůrců. No přiznejte se sami, jak vám zní kombinace rajčatového džusu, piva, sójové omáčky, worcesteru, chilli a…
Flip flop vejce
Stejně tak, jako jsem si zamilovala na snídani Obložený žiťák, nedám dopustit na Flip flop vejce. V názvu nehledejte žádnou logiku, kterou beztak některé moje recepty postrádají. V podstatě se jedná o otočené buličí oko, takže je vajíčko křupavé z obou stran a zároveň uvnitř stále vláčné a tekuté. Podávat se dá snad úplně se…
Tartiflette – francouzské zapečené brambory
Pokrm, který vám může zprvu znít cize, zná stoprocentně každý Čech. Co když vám řeknu francouzské zapečené brambory? Málokdo ví, že zapékání brambor má kořeny ve Francii, a právě tartiflette, prakticky zapečené francouzské brambory, patří k vyhlášeným pokrmům francouzských Alp. Ovšem v pravém francouzském podání se jedná o hotovou delikatesu. Zapomeňte na vejce a salám. Francouzi používají…
Kořeněný zázvorový čaj
Ze zázvoru se dají vykouzlit učiněné zázraky a uplatnění tohoto štiplavého kořene je opravdu široké, co se i nápojů týče. V létě si můžete dát osvěžující limonádu a v zimě zase hřejivý čaj. Silný domácí zázvorový čaj je zbraní, jak na posílení imunity a zahnání chřipky a nachlazení, tak i pomáhá při léčení zánětů. Čaj lze také využít pro inhalování, které vám uvolní dýchací cesty, a pomůže zmírnit další symptomy běžného nachlazení. A mimoto i skvěle chutná!
Harira – marocká polévka
Maroko jsem zatím bohužel nenavštívila, ale pracovala jsem několik měsíců v marocké restauraci v Anglii, a tam jsem si ze všech tradičních pokrmů (restauraci vlastnil Marokánec) zamilovala právě hariru. Jedná se o vydatnou polévku, která je dokonalou kombinací luštěnin a voňavého koření. Osobně bych hariru spíše označila jako hlavní jídlo, nežli jako polévku. Tradičně se vaří s hovězím…
Jak na sójové maso krok za krokem
Sója nemusí být jen vegetariánskou náhražkou masa anebo zdravou složkou na jídelníčku. Pokud sóje věnujete potřebnou péči, dají se z ní vykouzlit vynikající jídla. Jelikož ve spoustě receptů používám právě sóju, mám pro vás pár tipů, jak s ní pracovat, aby nejenom zasytila, ale i zachutnala. Co je to vlastně sója? Sójové maso je dehydratovaný texturovaný sójový…