Ať už ze zdravotních důvodů nebo jen čistě ze zajímavosti, vaření bezlepkových jídel je čím dál populárnější. A tak jsem vytvořila novou kategorii, kde si pro změnu budu hrát s bezlepkovými surovinami, které čím dál více plní regály supermarketů.

Salát z červených fazolí s řapíkatým celerem

Fazole patří mezi potraviny, které by neměly v našem jídelníčku chybět. Existuje celá řada různých druhů, které se liší nejen barvou, ale také velikostí. Ovšem vždy je spojuje vysoký podíl rostlinných bílkovin, vlákniny a dalších tělu prospěšných látek. Podle čínské tradice prospívají ledvinám, ostatně jsou jim i tvarově podobné, mají močopudné účinky, čistí a posilují…

Základní hummus

I když název jídla by mohl evokovat ne zrovna vábný pokrm, hummus je rychlá, zdravá a báječná svačina doslova nabitá chutěmi. Pokud nemáte s hummusem žádné předchozí zkušenosti, je ten pravý čas začít. V podstatě se jedná o pomazánku z cizrny ochucenou sezamovou pastou tahiny, česnekem, římským kmínem a citronem. Jedná se o výživný studený pokrm, který má kořeny v oblasti Středního východu, kde se dodnes hádají, kdo ho vlastně vymyslel. S přibývající popularitou vegetariánské stravy a zdravého životního stylu, jsou desítky druhů běžně k dostání v supermarketu, ale domácí je domácí.

Feferonový salát

I když jsem tento recept nazvala feferonový salát, u nás doma mu nikdo neřekne jinak, nežli feferoňák. Celá moje rodina, snad jenom kromě mojí sestry, miluje pálivé a právě feferoňák odstartoval moji lásku k chilli. Už si ani nepamatuji, kdy jsme poprvé tento salát u nás uvařili. Vzpomínám si akorát proč. Jelikož jsme ho jedli na…

Pečená hlíva s petrželkovými brambory

S každým novým receptem si tuto jedinečnou houbu, hlívu ústřičnou, zamilovávám čím dál více. Tento recept se stal jakousi tradicí. Po dlouhých týdnech na cestách a opětovnému návratu do rodné hroudy, vedou mé kroky na místní market, kde i bez houbaření koupím přes celý rok čerstvou hlívu. Receptů jsem zkusila již několik, ale tento je náš nejoblíbenější!

Dýňová polévka

Obliba dýně v české kuchyni každým rokem vzrůstá. Během podzimního období si lze vybrat z desítek restaurací, které nabízejí výborné dýňové hody, anebo si jednoduše nějakou dobrotu udělat sami, jelikož během tohoto období narazíte na dýni v každém supermarketu. Osobně nemám zkušenosti s pěstováním dýně, ale mám pocit, že roste jako plevel. Pokaždé když se na podzim vracím…

Mango smoothie

Základem tohoto receptu je šťavnaté a sladké mango, což v Čechách může být někdy nadlidský úkol sehnat. Někdy se ovšem poštěstí, a poté se dají z tohoto exotického ovoce vyčarovat báječná jídla, ale i lahodná smoothie. Nikdy nezapomenu na Indii, a její neuvěřitelné mango smoothie, na kterém jsem v horkých letních měsících byla zcela závislá. A nejlepší na…

Biryani – indická kořeněná rýže

Biryani je indická pečená nebo smažená rýže. Tento pokrm přinesli do Indie sice muslimové, ale dnes neodmyslitelně patří ke kuchyni indického subkontinentu. Biryani má mnoho variant, ale téměř všechny se shodují na rýži basmati. Pokud budete cestovat po Indii, setkáte se s odlišným způsobem vaření a použitých surovin. To dodává pokrmu jeho rozmanitost a propůjčuje mu…

Party menu vol. 1

Nepřestane mě udivovat, že pokaždé když se vrátím ze zahraničí, chystá se nějaká oslava. Samozřejmě si nestěžuji, o to veselejší jsou návraty do rodné hroudy. Navíc na cestách někdy vařím v bojových podmínkách, takže se vždy s radostí ujmu role kuchařky. Jenomže nikdy nejsem sama. Většinou se role ujme i Standa společně s jeho taťkou,…

Španělská tortilla z batátů

Když se řekne slovo tortilla, určitě si představíte pšeničnou placku plněnou masem, fazolemi a zeleninou. Ovšem španělská tortilla má zcela jinou podobu, do které jsem se během mého putování po Španělsku zamilovala. Tradiční španělská tortilla se skládá z brambor cibule a vajec, ale existuje i ve spoustě dalších variací. Španělská tortilla má široké pole působnosti – můžete…