Ať už ze zdravotních důvodů nebo jen čistě ze zajímavosti, vaření bezlepkových jídel je čím dál populárnější. A tak jsem vytvořila novou kategorii, kde si pro změnu budu hrát s bezlepkovými surovinami, které čím dál více plní regály supermarketů.
Ředkvičková pomazánka s vlašskými ořechy
Miluju volné dny, už jenom kvůli poctivé snídani, kterou nastartuji den. A pokud vám to přeci jen práce nedovolí, pomazánku si lze připravit den dopředu. Proč právě ředkvičky? Tyto malé štiplavé růžové kuličky zřejmě pocházejí z oblasti Blízkého Východu, i když jiné zdroje tvrdí, že mají původ v Japonsku. Hořčičné oleje dodávají ředkvičkám onu typickou, štiplavou…
Kořeněné olivy
Věděli jste, že olivy patří mezi ovoce? A to není jediná zvláštnost, která vás u oliv překvapí. Olivový strom je stálezelený a roste velmi pomalu. Potřebuje alespoň 7 let, aby začal plodit první olivy, a přes 30 let aby dosáhl své plné produkce. Přičemž je potřeba cca 5 kg oliv na výrobu jednoho kilogramu oleje. Zajímavostí je i samotná barva oliv – nejdříve jsou olivy zelené, ale zráním mění svou barvu na vínově červenou, červenou, fialovou a nakonec černou.
Nakládané chilli papričky se šalotkou
Mezi moji největší vášeň, ale zároveň prokletí, patří obliba pálivého jídla. Závislosti jsem propadla pár let zpátky, a od té doby jsem posunula laťku pálivosti do nebeských výšin. Nejsem to ale jenom já, ale celá moje rodina, která si holduje v pálivém, takže chilli nikdy nechybí na seznamu suvenýrů. Sušené, čerstvé, nakládané. Je to jedno, hlavně…
Nakládaný lilek
Lilek nebo také baklažán je jednoznačně jeden z mých nejoblíbenějších druhů zeleniny. V Indii odkud i pochází, ho dokonce nazývají králem zeleniny. V Evropě se tato lilkovitá zelenina usídlila až v 16. století. Bohužel ale dodnes ve spoustě zemích, jako i v České Republice, nezískala popularitu, kterou by si zasloužila. Nenechte se zmást různými odstíny a tvary od typické…
Nakládaná pečená cuketa
Cuketa je další úžasnou královnou letní kuchyně, která se dá připravit na tisíce způsobů. Roste jako z vody a v sezoně vás i mile překvapí její cena. Patří do stejné rodiny jako okurka, dýně či jejich sladký příbuzný meloun. Obsahuje přes 90 % vody, přičemž zbytek složení tvoří vláknina, antioxidanty a vitamíny jako A, B…
Banánové smoothie s hroznovým vínem a müsli
Smoothie patří v současné době k velmi populární formě zdravé výživy. Zázračný tekutý nápoj lze připravit ze všeho co máte rádi – ovoce, zeleniny, bylinek atd. Na mých delších cestách nesmí chybět tyčový mixér. Jedině tak vykouzlím rychlou, zdravou a velmi chutnou variantu snídaně a nebo svačiny během dne, která zasytí a zároveň dodá potřebnou energii.
Svěží salát s bazalkovo hořčičným dresinkem
Teploty v Bodrumu neklesají pod 38 stupňů celsia ve stínu a vylézat na sluníčko může být dokonce životu nebezpečné. Vysoké teploty nám berou energii a i jinak velký apetit na oběd. Je tedy pravý čas si připravit další zajímavou variaci letního salátu.
Sušená rajčata
Věděli jste, že společně s bramborami je rajče celosvětově nejvýznamnější rostlinou, která má původ v Jižní Americe a do Evropy se rajčata dostala až v 16. století po objevení Ameriky? Rajčata jsou doslova koktejlem vitamínů, minerálů i dalších důležitých látek. Obsahují přes 90 % vody, proto mají i nízkou energetickou hodnotu. Rajčata jsou také právem označována za elixír mládí, mají velmi příznivý vliv na naše zdraví, podporují látkovou výměnu, pomáhají při stavbě nových vaziv, posilují buněčnou strukturu a sliznice v celém těle. Rajčata bychom měli konzumovat nejlépe s trochou oleje, protože tak naše tělo může lépe vstřebat karoteny a jiné cenné substance rozpustné v tucích.
Raw rajčatová polévka s datlemi a pestem
Raw food, vitariánství, živá či syrová strava jsou názvy životního stylu, který se snaží o co nejšetrnější úpravu potravin, která tak dokáže udržet více minerálů, vitamínů, enzymů a dalších důležitých látek pro naše tělo. Pod pojmem syrová strava si většina z nás představí kus mrkve nebo jiné zeleniny či ovoce. Pravda je ovšem úplně někde…
Raw salát z červené čočky
Červená čočka je u nás opomíjená luštěnina, což je veliká škoda. Tato zázračná surovina pochází z Turecka, ale netrvalo dlouho a rozšířila se do zbytku Asie, a posléze si získala oblibu i v Evropě. Proč zrovna červená čočka? Červená čočka je bohatým zdrojem bílkovin a železa, proto je velice oblíbená mezi vegetariány, a zároveň rovnoměrné uvolňování glukózy do…
Rajčatový salát s ovocem a dresinkem z arašídů a bazalky
Během horkých letních dnů není nic lepšího nežli si dát salát z čerstvé, křupavé a šťavnaté zeleniny doplněný o zajímavý dresink. Letos v létě jsem si oblíbila kombinaci zeleniny a ovoce, se kterou jsem začala experimentovat. Ať salát připravíme z jakéhokoliv druhu zeleniny či ovoce, je důležité, aby jednotlivé suroviny byly čerstvé a pokud možno vypěstované…