Ať už ze zdravotních důvodů nebo jen čistě ze zajímavosti, vaření bezlepkových jídel je čím dál populárnější. A tak jsem vytvořila novou kategorii, kde si pro změnu budu hrát s bezlepkovými surovinami, které čím dál více plní regály supermarketů.
Supr propr zeleninová mísa
Pokud bych psala recept v angličtině, jednoznačně by se jmenoval super bowl, tedy tzv. super mísa, jelikož se jedná o spojení super potravin, oblíbených ingrediencí a dresinku. A to vše v jedné míse. Pojmenování salát by se na následující recept prostě nehodilo. Možná podle obrázku vypadá jídlo složitě, ale pravda je taková, že většinu ingrediencí…
Snídaňová smoothie miska s nádechem exotiky
Venku jsou sice teploty okolo nuly, ale to nic nemění na mojí touze po ovocném smoothie. V mrazáku Standových rodičů se od léta skrývají hotové poklady v podobě mražených borůvek, ostružin, malin, meruněk a spousta dalšího. Rozhodla jsem se tedy jim tyto zásoby trochu ztenčit. Čerstvé ovoce je nejlepší ovoce, ale během zimy mi příroda nedává moc…
Pečený falafel s quinou
Kdo by neznal tradiční arabský veganský karbanátek, falafel. Zabalením do arabského chleba a přidáním čerstvé zeleniny a pikantních sosů, vzniká jedno z mých nejoblíbenějších jídel do ruky. Falafel je jedním z nejchutnějších pokrmů Středního východu. Najdete ho v Libanonu i v Izraeli. Jedná se o kuličky z rozdrcené cizrny, nebo zelených fazolí fava, ochucených koriandrem, římským kmínem a česnekem, krátce osmažených na oleji. Falafel se často podává v pita/arabském chlebu, nebo se balí do placek nazývaných taboon. Pro zdravější verzi zapomeňte na smažení v oleji a kuličky jednoduše upečte v troubě, na chuti to trochu ubere, vyváží to ale pocit, že jste pro své zdraví udělali maximum.
Orientální špenát s červenou čočkou
Další jednohrncovka, tedy jídlo z jednoho hrnce/pánvičky, které jsme si u nás doma oblíbili. A není se čemu divit – jedná se o snadný, rychlý, zdravý a lahodný pokrm. Inspiraci jsem tentokrát čerpala v daleké Indii. Ani po necelém měsíci cestování mě nepřestala bavit kořeněná a voňavá tamní jídla a právě ta se špenátem, byla moje nejoblíbenější.
Snídaňové burrito do 10 minut
Moje nejoblíbenější snídaně, jsou snídaně právě z vajec. Vymyslela jsem si tedy další z mnoha způsobů, jak lze vejce servírovat. Jedná se o volské oko, ale opečené z obou stran, stejně jako v receptu Flip Flop vejce. Ovšem tentokrát jsem kaiserku nahradila měkoučkou tortillou, kterou jsem ještě doplnila o avokádo a fazole. Ať k snídani, nebo jako svačina během dne – jedná se o super rychlý a senzační jídlo, které zvládne opravdu každý.
Pyré z kořenové zeleniny s červenou čočkou
Už se budu opakovat, ale následující recept vznikl opět čirou náhodou, kdy doma nebylo nic jiného než níže zmíněné suroviny. Jestli čtete moje články pravidelně, nejspíš jste sami zjistili, že vlastně na tomto konceptu je založená většina mých receptů. Dnes je to recept téměř bez práce, tu za vás odvede tyčový mixér. Stačí všechno nakrájet,…
Řepové špagety s gorgonzolovou omáčkou, ořechy a hruškou
Už je to nějaký ten pátek, co jsem k Vánocům dostala spirálovačku. Neměla jsem moc příležitostí ji pořádně vyzkoušet, takže jsem si řekla, že po návratu z Řecka, je ten pravý čas to napravit. Velmi ráda připravuji jídla z řepy a troufám si říct, že s tímto novým receptem, jsem našla svůj prozatím nejoblíbenější. Dokonce zachutnal i odpůrcům této sytě fialovo – červené zeleniny, takže původní plán si špagety v klidu vyfotit druhý den nevyšel, jelikož se po nich během chvíle slehla zem.
Pečené tofu v arašídovém sosu s květákovou rýží
Následující recept má nádech Asie, takže nesmí chybět sojová omáčka a chilli. Ovšem recept jsem nakombinovala s méně tradiční přílohou, tedy květákovou rýží, a na samotnou přípravu použila sezamový olej – jedná se sice o dražší ingredienci, ale jeho plná sezamová chuť stojí za každou utracenou korunu. Tímto vás nechci přemlouvat k jeho koupi, na přípravu lze použít i běžný olej, ale ošidíte tak následující jídlo o zajímavou příchuť.
Pikantní batátová polévka s avokádem a nachos
Hřejivá, pikantní, hutná – přesně taková je polévka z batátů. Inspiraci jsem tentokrát čerpala v Guatemale, městě Antigua, kde jsem párkrát navštívila tamní vegetariánskou restauraci, jednu z nejstarších ve Střední Americe vůbec. Batáty občas používám ve své kuchyni, například na přípravu salátů, španělské tortilly či zázračných „super mís“, ale polévka mě popravdě nikdy nenapadla. Připravila…
Veganská míchaná „vajíčka“ s pečenou zeleninou
Letošní svátky a Nový rok byly opět báječné, bujaré a fyzicky náročné. Ještě doteď se vzpamatovávám z Novoroční párty. Alespoň že mám pár dní k dobru před odjezdem do Říma, kde žádné novoroční předsevzetí rozhodně dodržovat nebudu – popravdě jsem si žádné ani letos nestanovila, jako i roky předtím. Nicméně než do sebe začnu ládovat pizzu, těstoviny a zmrzlinu, řeklo si mé tělo o trochu oddychu. Začala jsem tradičním po-novoročním půstem a teďka hurá na vydatnou snídani. I přestože jsem do názvu následujícího receptu přidala slovo vajíčka, recept je čistě veganský. V podstatě se jedná o rozmačkané tofu, které nahrazuje ona zmíněná vajíčka, servírovaná s pečenou zeleninou.
Avokádová pomazánka s cizrnou
Avokádo je superpotravina, kterou velmi ráda používám v kuchyni. Lze z něho vykouzlit lahodné smoothie, tradiční guacomole, nevšední pomazánky, zajímavé dresinky, ale hodí se i jen tak jako příloha k jídlu. Následující recept je super jednoduchý a super skvělý. Stačí vám jenom pár ingrediencí, 5 minut času a zdravá svačina je na světě. Nechte se třeba inspirovat…