Zasytit, ale i potěšit jsou dvě tajné ingredience, které jsem přidala do každého receptu obohaceného o sezonní a čerstvé suroviny. Inspiraci čerpám v dalekých krajinách, odkud si vždy přivezu autentické zážitky provoněné novými chutěmi.

Dušená rajčata na pomerančích

Hlavní sezóna v Řecku se rozbíhá v plném proudu a místní trhy hrají všemi barvami. Již předem jsem si vyhlídla rudě červená rajčata a svítivě oranžové šťavnaté pomeranče, ale popravdě až doma jsem vymyslela, co vlastně budu vařit. Kombinaci rajčat a pomeranče jsem si zamilovala a s místním sýrem feta, se jedná o opravdovou baštu. K rajčatům…

Plněný lilek quinou s jarními bylinkami

Quinou jsem objevila relativně nedávno, a sama jsem byla překvapená, jak snadná je její příprava. Quinoa je velice příjemnou změnou jídelníčku a svojí lehce oříškovou chutí dodá pokrmům nejenom netradiční chuť, ale i vzhled. Quinoa, neboli merlík čilský, je prastará rostlina pocházející z Jižní Ameriky, která se díky svým úžasným vlastnostem těší obrovskému zájmu i v dnešní době. Inkové quinou uctívali jako „matku zrn“ a není divu proč. Quinoa není jen nějaké podivné zrní pro vegetariány, ale jedná se o zázračnou rostlinu, kterou by každý z nás měl zařadit do svého jídelníčku.

Křupavý lilek s ředkvičkovým salátem

Inspiraci na tento recept jsem čerpala ve Střední Americe. Během dvouměsíčního cestování po této úžasné části světa, jsme se několik týdnů intenzivně učili španělštinu v místní škole. V rámci výuky byla i možnost bydlet s místními, včetně jídel, která pro nás rodina připravovala. Volba byla pro nás předem jasná. Opět jsem tak mohla během cestování…

Tartiflette – francouzské zapečené brambory

Pokrm, který vám může zprvu znít cize, zná stoprocentně každý Čech. Co když vám řeknu francouzské zapečené brambory? Málokdo ví, že zapékání brambor má kořeny ve Francii, a právě tartiflette, prakticky zapečené francouzské brambory, patří k vyhlášeným pokrmům francouzských Alp. Ovšem v pravém francouzském podání se jedná o hotovou delikatesu. Zapomeňte na vejce a salám. Francouzi používají…

Harira – marocká polévka

Maroko jsem zatím bohužel nenavštívila, ale pracovala jsem několik měsíců v marocké restauraci v Anglii, a tam jsem si ze všech tradičních pokrmů (restauraci vlastnil Marokánec) zamilovala právě hariru. Jedná se o vydatnou polévku, která je dokonalou kombinací luštěnin a voňavého koření. Osobně bych hariru spíše označila jako hlavní jídlo, nežli jako polévku. Tradičně se vaří s hovězím…

Mexický týden v Lidlu

Mexická kuchyně je pro mě výzvou v otázce pálivosti, ale zároveň mě baví její ingredience jako limetka, koriandr, římský kmín, chilli, fazole, avokádo, měkoučké tortilly a salsy nepřeberných odstínů a chutí. Zatím mám procestovanou Střední Ameriku, ale Mexiko je hned další na řadě. Mexické pokrmy jsou připravované z čerstvých surovin a kultura stolování je zejména založena na…

Cuketové nudličky se zeleninovým pyré

Cuketa je velice všestranná zelenina, ze které lze během chvilky vykouzlit jednoduché, ale zároveň báječné pokrmy. Středomořská kuchyně by se bez cukety neobešla a místní z ní umí připravit lahodné placičky, zeleninové koláče, saláty, dušené směsi či její nakládanou variantu. Ovšem ne vždy je nutné recepty příliš komplikovat a i z pár ingrediencí a za pár…

Pečená hlíva s petrželkovými brambory

S každým novým receptem si tuto jedinečnou houbu, hlívu ústřičnou, zamilovávám čím dál více. Tento recept se stal jakousi tradicí. Po dlouhých týdnech na cestách a opětovnému návratu do rodné hroudy, vedou mé kroky na místní market, kde i bez houbaření koupím přes celý rok čerstvou hlívu. Receptů jsem zkusila již několik, ale tento je náš nejoblíbenější!

Biryani – indická kořeněná rýže

Biryani je indická pečená nebo smažená rýže. Tento pokrm přinesli do Indie sice muslimové, ale dnes neodmyslitelně patří ke kuchyni indického subkontinentu. Biryani má mnoho variant, ale téměř všechny se shodují na rýži basmati. Pokud budete cestovat po Indii, setkáte se s odlišným způsobem vaření a použitých surovin. To dodává pokrmu jeho rozmanitost a propůjčuje mu…