Jídlům do ruky či předkrmům přezdívám jednoduše „ zob, zob“. Obecně Češi a předkrmy nejdou moc dohromady a bohužel jsme jeden z mála národů, který to tak má. Mezze, tapas či klasické předkrmy se zkrátka staly neodmyslitelnou součástí kulinářského zážitku sdíleném v okruhu přátel při dlouhých večerech.
Fazolové burrito s nachos do 20 minut
Další do série mých burrito receptů. Když na to tak koukám, čtvrtý v pořadí – po zapečeném, svěžím snídaňovém a bleskovém burritu, jde na řadu burrito s fazolovou směsí, domácí chilli omáčkou a křupavými nachos. Opět se jedná o rychlý recept vhodný jako svačina, nebo rychlá večeře. Přiznávám se, že na přípravu fazolové směsi většinou kupuji konzervu.…
Pomazánka z vlašských ořechů a sušených rajčat
Pokud bych měla následující recept popsat pár slovy, zvolila bych šťavnatá, rychlá a kořeněná pomazánka – moje oblíbená svačina mezi jídly. Vlašské ořechy dodají pomazánce křupavost, sušená rajčata šťavnatost a uzená paprika zajímavý zauzený nádech. Během letní sezóny v Turecku jsem zkoušela, hned několikrát, usušit vlastní rajčata. Po rajčatech se ale rychle slehla zem, takže…
Blesková „sváča“ do práce
Původně jsem ani nezamýšlela přidat tento recept na Neposednou Myšku, ovšem jak se ukázalo, spoustu lidí ani nenapadne si připravit rychlou a zdravou snídani či svačinu s sebou. Nejenom že ušetříte peníze, ale můžete si připravit svačinu podle vlastní chutě a fantazie, bez zbytečných dochucovadel a cukrů. Nyní se nacházím v období, kdy jsem stále…
Flatbread pizza
Flatbread, neboli chlebová placka, má velmi všestranné využití. Dnes jsem se rozhodla o přípravu pizzy trochu jinak. V prvé řadě je nutné si připravit základní těsto a poté lze během pár minut uvařit senzační večeři nebo odpolední svačinu. Inspiraci jsem tentokrát čerpala v daleké Guatemale, kde jsem strávila měsíc cestováním a učením španělštiny na místní škole. Jako odměnu…
Flatbread – placka kterou si zamilujete
Měkká, vláčná, teplá a voňavá, přesně taková je placka flatbread. V podstatě se jedná o plochý chleba, který se připravuje po celém světě a má mnoho podob a variant. Jeho snadná příprava potěší zejména začátečníky, a jeho chuť ocení úplně každý. Flatbread má navíc široké uplatnění, takže se vám bude hodit i nějaká ta zásoba. Výborný je k polévce, jako příloha k salátům, hodí se jako placka na balení nejrůznějších druhů kebabu, nebo jej jednoduše můžete servírovat k nejrůznějším dipům. V neposlední řadě ho lze využít jako netradiční základ na pizzu.
Snídaňové burrito do 10 minut
Moje nejoblíbenější snídaně, jsou snídaně právě z vajec. Vymyslela jsem si tedy další z mnoha způsobů, jak lze vejce servírovat. Jedná se o volské oko, ale opečené z obou stran, stejně jako v receptu Flip Flop vejce. Ovšem tentokrát jsem kaiserku nahradila měkoučkou tortillou, kterou jsem ještě doplnila o avokádo a fazole. Ať k snídani, nebo jako svačina během dne – jedná se o super rychlý a senzační jídlo, které zvládne opravdu každý.
Křupavá, kořeněná cizrna rovnou z trouby
S pečenou, respektive s praženou cizrnou, jsem se setkala již v Turecku. Popravdě mi ale tato úprava příliš nezachutnala – pražením se z cizrny stala moučná, nemastná, neslaná hmota. Úprava v troubě je daleko chutnější, sice cizrna pečením také trochu zmouční, ale použité koření a olej se postarají o zajímavou příchuť. Takto připravená cizrna vydrží na studeném místě přes týden a své uplatnění najde například při přípravě „super mís“, salátů či k polévkám.
Veganská míchaná „vajíčka“ s pečenou zeleninou
Letošní svátky a Nový rok byly opět báječné, bujaré a fyzicky náročné. Ještě doteď se vzpamatovávám z Novoroční párty. Alespoň že mám pár dní k dobru před odjezdem do Říma, kde žádné novoroční předsevzetí rozhodně dodržovat nebudu – popravdě jsem si žádné ani letos nestanovila, jako i roky předtím. Nicméně než do sebe začnu ládovat pizzu, těstoviny a zmrzlinu, řeklo si mé tělo o trochu oddychu. Začala jsem tradičním po-novoročním půstem a teďka hurá na vydatnou snídani. I přestože jsem do názvu následujícího receptu přidala slovo vajíčka, recept je čistě veganský. V podstatě se jedná o rozmačkané tofu, které nahrazuje ona zmíněná vajíčka, servírovaná s pečenou zeleninou.
Avokádová pomazánka s cizrnou
Avokádo je superpotravina, kterou velmi ráda používám v kuchyni. Lze z něho vykouzlit lahodné smoothie, tradiční guacomole, nevšední pomazánky, zajímavé dresinky, ale hodí se i jen tak jako příloha k jídlu. Následující recept je super jednoduchý a super skvělý. Stačí vám jenom pár ingrediencí, 5 minut času a zdravá svačina je na světě. Nechte se třeba inspirovat…
Dip z vlašských ořechů 4x jinak
Podzim s sebou přináší spoustu báječných ingrediencí do kuchyně a právě vlašské ořechy jsou jedny z mých nejoblíbenějších. Na zahradě rodičů máme hned dva krásné vlašáky, které nám každým rokem nadělí kila tohoto plodu ve tvaru našeho nejdůležitějšího orgánu – mozku. Není to náhoda, ořechy totiž podporují dobrou náladu a paměť. Každý den hrstka ořechů pro zdraví Rozhodně…
Flip flop vejce
Stejně tak, jako jsem si zamilovala na snídani Obložený žiťák, nedám dopustit na Flip flop vejce. V názvu nehledejte žádnou logiku, kterou beztak některé moje recepty postrádají. V podstatě se jedná o otočené buličí oko, takže je vajíčko křupavé z obou stran a zároveň uvnitř stále vláčné a tekuté. Podávat se dá snad úplně se…