Zastávám názor, že zdravý životní styl určitě neznamená hodinové trápení v posilovně, dodržování diety a odříkání všeho, co nám přináší radost a požitek! Mnohem důležitější než to, jaké potraviny si vybírám, v kolik chodím spát nebo zda jsem uběhla dost kilometrů, je pro mě důležitá životní rovnováha. Miluju pizzu všechno spojené s pečivem a mlsání. To mi žádná dieta prostě zakázat nemůže, stejně tak jako alkoholové dýchánky s kamarády a společné večery s tou mojí polovičkou a (nejednou) lahví, která nás vždy promění ve zpěváky. Občas mám chuť se pořádně přecpat, někdy si moje tělo řekne o několikadenní půst. Baterky dobíjím jógou a nebo jakoukoliv outdoorovou aktivitou, ale i celodenním válením v posteli. Jedině tak cítím, že opravdu žiju!

To je moje klikatá cesta ke spokojenosti – uždibovat od každého kousek a i když bych si někdy přála trochu té rutiny, moje divoké srdce a stále se měnící životní prostředí do toho zkrátka nezapadá.

Ani Pinďa to už nežere

Když mi bylo asi deset (už si to přesně ani nedokážu vybavit), rozhodla jsem se přestat jíst maso. Odjakživa jsem milovala zvířata, ale na lásku nebylo na naší babiččině farmě místo. Co víkend, se konala zabíjačka a skoro pokaždé se jedl králík. Vždycky se mi vybaví scéna z filmu Slunce, seno, jahody s hláškou: „Ani Pinďa to už nežere.“

Bezmasá strava pro mě není dietou. Je to můj životní styl, kterým dávám najevo lásku k druhým tvorům a naší jedinečné planetě. Od malička jsem bojovala s tvrzením, že bez masa umřu, a že bez masa vlastně nemám co jíst a je to nuda. Já se ale rozhodla jim ukázat pravý opak (karty se ovšem obrátily a tito lidé, ke mě nyní chodí pro inspiraci).

Moje záliba ve vaření tak sice začala jako pouhá povinnost uvařit si bezmasé jídlo, ovšem postupem času během cestování po nejrůznějších krajinách, se proměnila v začátek mé kulinářské cesty za chutěmi celého světa.

Většinou vařím ve spartánských podmínkách, ale paradoxně ty nejlepší recepty a vychytávky vznikly v kuchyňce, kam se stěží vešel sporák a linku mnohdy nahrazovala pračka, takže při režimu ždímání stačilo nůž držet v ruce. Šuplíky vždy ukrývaly nejrůznější nástroje, zaručeně pokaždé to byl tupý nůž, ale málokdy jsem našla potřebné kuchyňské vybavení. Kuchyň jsem ovšem sdílela s místními, což je zaručeně ten nejlepší nástroj, na který narazíte zřídkakdy. Nikdy nezapomenu na vaření s Masajem v Tanzanii, Muslimkou v Indii, Turky u Syrských hranic, Vietnamkou v Asii, s potomky Májů v Guatemale, Australanem v Karibiku a nespočtem dalších cestovatelů, kteří přijeli objevovat nejenom krásy dané země, ale ochutnávat místní speciality a podělit se o ty vlastní.

Věřím, že s trochou odhodlání a pozitivního přístupu, dokáže i začátečník (bez pořádné kuchyně) vyčarovat spoustu zajímavých a originálních bezmasých jídel, které si oblíbíte nejen vy, ale brzy vám na ně bude chodit i celá vaše rodina.

[pt_view id=“d3ec1b0upr“]

Ovocné smoothie s vůní limetky a zázvoru

Horké letní dny v Řecku si doslova žádají o osvěžující, lehké, ale zároveň vydatné snídaně. A právě taková jsou smoothie, která se dají připravit pokaždé jiným způsobem. Ať podle nálady, nebo jednoduše ze surovin, které jsou zrovna po ruce. Většinou kombinuji oboje dohromady a tak pokaždé vznikne jiný koktejl chutí. Příchuť smothie příjemně osvěží i…

Menemen – míchaná vajíčka po Turecku

Na Tureckou kuchyni nedám dopustit, zejména na snídaně, které si Turci umějí užívat plnými doušky. Stůl se vždy prohýbá pod tíhou báječných sýrů, oliv všech barev, čerstvé zeleniny, domácích marmelád a v neposlední řadě lahodných pokrmů z vajec. Jedním takovým je i menemen. Jedná se o fantastické, jednoduché a rychlé jídlo z jedné pánve, které může být servírováno…

Zelená bomba

Rychlá vydatná snídaně nebo svačina, která vám dodá energii superhrdiny (určitě tušíte kterého). Ať už se jedná o jakoukoliv část dne, tento nápoj zaručeně nastartuje váš organismus. Nebojte se zeleninových smoothie. Jsou osvěžující a nabízejí velmi zajímavé kombinace. Avokádo navíc propůjčí nápojům vláčnou nadýchanou a krémovou konzistenci, kterou jsem si zamilovala. 

Salát se sýrem haloumi a fíkovou pastou

Už jsou tomu 2 roky, co jsem strávila pracovní sezonu na Kypru. Krásném ostrově ve Středomoří. Ostrov věčného slunce, historických památek, přírodních zajímavostí, nádherných pláží, a báječné kuchyně. A právě z toho ostrůvku pochází grilovací ovčí sýr haloumi, který se stal velmi rychle známým po celém světě. Není se čemu divit, tento lahodný sýr, krátkým…

Dušená rajčata na pomerančích

Hlavní sezóna v Řecku se rozbíhá v plném proudu a místní trhy hrají všemi barvami. Již předem jsem si vyhlídla rudě červená rajčata a svítivě oranžové šťavnaté pomeranče, ale popravdě až doma jsem vymyslela, co vlastně budu vařit. Kombinaci rajčat a pomeranče jsem si zamilovala a s místním sýrem feta, se jedná o opravdovou baštu. K rajčatům…

Domácí klíčírna

Zdravý životní styl nemusí hned znamenat nakupovat drahé cizokrajné superpotraviny. U nás roste spoustu plodin, které bychom také mohli označit za superfood, a není nic snazšího, než-li si doma během celého ruku pěstovat vitamínovou bombu – klíčky! V našich jídlech se moc často klíčky semen neobjevují. Je to velká škoda. Naklíčený hrách, čočka a další…

Jogurtové smoothie s pomerančem

Další rychlá, sladká a báječná snídaně, kterou jsme si u nás zamilovali. Většinou ji pokaždé připravuji jiným způsobem, jelikož záleží, co zrovna objevím v lednici a ve špajzu. Takže se i vy nebojte používat sezónní ovoce či ořechy a sušené plody podle chuti! Základem ovšem musí být šťavnatý pomeranč a tučnější jogurt – nejraději používám řecký. 

Blesková polévka z červené čočky a bulguru

Miluju luštěniny všeho druhu, ale ne vždy mám čas na jejich přípravu (namáčení, vaření). V těchto případech se vždy můžu spolehnout na červenou čočku, která je uvařená za pár minut. Jeden takový recept jsem sepsala i do mé Duhové kuchařky v sekci mrkev. Tentokrát jsem do polévky přidala bulgur, který je dobrým zdrojem vlákniny a vitamínů, a polévku…

Plněný lilek quinou s jarními bylinkami

Quinou jsem objevila relativně nedávno, a sama jsem byla překvapená, jak snadná je její příprava. Quinoa je velice příjemnou změnou jídelníčku a svojí lehce oříškovou chutí dodá pokrmům nejenom netradiční chuť, ale i vzhled. Quinoa, neboli merlík čilský, je prastará rostlina pocházející z Jižní Ameriky, která se díky svým úžasným vlastnostem těší obrovskému zájmu i v dnešní době. Inkové quinou uctívali jako „matku zrn“ a není divu proč. Quinoa není jen nějaké podivné zrní pro vegetariány, ale jedná se o zázračnou rostlinu, kterou by každý z nás měl zařadit do svého jídelníčku.

Chia pudink s pečeným banánem

Zejména v posledních letech se stala, tato malinká černá semínka, velmi oblíbená a není se čemu divit! Semínka šalvěje hispánské totiž i přes svou velikost obsahují obrovské množství výživných látek a právem je můžeme zařadit do potravin superfood. Je to teprve nedávno, co jsem zařadila chia semínka do mého jídelníčku. Jedná se o zajímavou potravinu, kterou mám…