Zastávám názor, že zdravý životní styl určitě neznamená hodinové trápení v posilovně, dodržování diety a odříkání všeho, co nám přináší radost a požitek! Mnohem důležitější než to, jaké potraviny si vybírám, v kolik chodím spát nebo zda jsem uběhla dost kilometrů, je pro mě důležitá životní rovnováha. Miluju pizzu všechno spojené s pečivem a mlsání. To mi žádná dieta prostě zakázat nemůže, stejně tak jako alkoholové dýchánky s kamarády a společné večery s tou mojí polovičkou a (nejednou) lahví, která nás vždy promění ve zpěváky. Občas mám chuť se pořádně přecpat, někdy si moje tělo řekne o několikadenní půst. Baterky dobíjím jógou a nebo jakoukoliv outdoorovou aktivitou, ale i celodenním válením v posteli. Jedině tak cítím, že opravdu žiju!

To je moje klikatá cesta ke spokojenosti – uždibovat od každého kousek a i když bych si někdy přála trochu té rutiny, moje divoké srdce a stále se měnící životní prostředí do toho zkrátka nezapadá.

Ani Pinďa to už nežere

Když mi bylo asi deset (už si to přesně ani nedokážu vybavit), rozhodla jsem se přestat jíst maso. Odjakživa jsem milovala zvířata, ale na lásku nebylo na naší babiččině farmě místo. Co víkend, se konala zabíjačka a skoro pokaždé se jedl králík. Vždycky se mi vybaví scéna z filmu Slunce, seno, jahody s hláškou: „Ani Pinďa to už nežere.“

Bezmasá strava pro mě není dietou. Je to můj životní styl, kterým dávám najevo lásku k druhým tvorům a naší jedinečné planetě. Od malička jsem bojovala s tvrzením, že bez masa umřu, a že bez masa vlastně nemám co jíst a je to nuda. Já se ale rozhodla jim ukázat pravý opak (karty se ovšem obrátily a tito lidé, ke mě nyní chodí pro inspiraci).

Moje záliba ve vaření tak sice začala jako pouhá povinnost uvařit si bezmasé jídlo, ovšem postupem času během cestování po nejrůznějších krajinách, se proměnila v začátek mé kulinářské cesty za chutěmi celého světa.

Většinou vařím ve spartánských podmínkách, ale paradoxně ty nejlepší recepty a vychytávky vznikly v kuchyňce, kam se stěží vešel sporák a linku mnohdy nahrazovala pračka, takže při režimu ždímání stačilo nůž držet v ruce. Šuplíky vždy ukrývaly nejrůznější nástroje, zaručeně pokaždé to byl tupý nůž, ale málokdy jsem našla potřebné kuchyňské vybavení. Kuchyň jsem ovšem sdílela s místními, což je zaručeně ten nejlepší nástroj, na který narazíte zřídkakdy. Nikdy nezapomenu na vaření s Masajem v Tanzanii, Muslimkou v Indii, Turky u Syrských hranic, Vietnamkou v Asii, s potomky Májů v Guatemale, Australanem v Karibiku a nespočtem dalších cestovatelů, kteří přijeli objevovat nejenom krásy dané země, ale ochutnávat místní speciality a podělit se o ty vlastní.

Věřím, že s trochou odhodlání a pozitivního přístupu, dokáže i začátečník (bez pořádné kuchyně) vyčarovat spoustu zajímavých a originálních bezmasých jídel, které si oblíbíte nejen vy, ale brzy vám na ně bude chodit i celá vaše rodina.

[pt_view id=“d3ec1b0upr“]

Smothie miska s kozím jogurtem

Výrobky z kozího mléka buď milujete nebo naopak nemůžete ani cítit. Osobně patřím do první kategorie. Proto miluji země jako Francie, Řecko či Turecko, kde se prodávají desítky výrobků z kozího mléka a hlavně za téměř stejnou cenu jako ty z kravského. Samozřejmě v následujícím receptu lze použít i jogurt z kravského mléka, ale to…

Křupavý lilek s ředkvičkovým salátem

Inspiraci na tento recept jsem čerpala ve Střední Americe. Během dvouměsíčního cestování po této úžasné části světa, jsme se několik týdnů intenzivně učili španělštinu v místní škole. V rámci výuky byla i možnost bydlet s místními, včetně jídel, která pro nás rodina připravovala. Volba byla pro nás předem jasná. Opět jsem tak mohla během cestování…

Flip flop vejce

Stejně tak, jako jsem si zamilovala na snídani Obložený žiťák, nedám dopustit na Flip flop vejce. V názvu nehledejte žádnou logiku, kterou beztak některé moje recepty postrádají. V podstatě se jedná o otočené buličí oko, takže je vajíčko křupavé z obou stran a zároveň uvnitř stále vláčné a tekuté. Podávat se dá snad úplně se…

Tartiflette – francouzské zapečené brambory

Pokrm, který vám může zprvu znít cize, zná stoprocentně každý Čech. Co když vám řeknu francouzské zapečené brambory? Málokdo ví, že zapékání brambor má kořeny ve Francii, a právě tartiflette, prakticky zapečené francouzské brambory, patří k vyhlášeným pokrmům francouzských Alp. Ovšem v pravém francouzském podání se jedná o hotovou delikatesu. Zapomeňte na vejce a salám. Francouzi používají…

Kořeněný zázvorový čaj

Ze zázvoru se dají vykouzlit učiněné zázraky a uplatnění tohoto štiplavého kořene je opravdu široké, co se i nápojů týče. V létě si můžete dát osvěžující limonádu a v zimě zase hřejivý čaj. Silný domácí zázvorový čaj je zbraní, jak na posílení imunity a zahnání chřipky a nachlazení, tak i pomáhá při léčení zánětů. Čaj lze také využít pro inhalování, které vám uvolní dýchací cesty, a pomůže zmírnit další symptomy běžného nachlazení. A mimoto i skvěle chutná!

Harira – marocká polévka

Maroko jsem zatím bohužel nenavštívila, ale pracovala jsem několik měsíců v marocké restauraci v Anglii, a tam jsem si ze všech tradičních pokrmů (restauraci vlastnil Marokánec) zamilovala právě hariru. Jedná se o vydatnou polévku, která je dokonalou kombinací luštěnin a voňavého koření. Osobně bych hariru spíše označila jako hlavní jídlo, nežli jako polévku. Tradičně se vaří s hovězím…

Jak na sójové maso krok za krokem

Sója nemusí být jen vegetariánskou náhražkou masa anebo zdravou složkou na jídelníčku. Pokud sóje věnujete potřebnou péči, dají se z ní vykouzlit vynikající jídla. Jelikož ve spoustě receptů používám právě sóju, mám pro vás pár tipů, jak s ní pracovat, aby nejenom zasytila, ale i zachutnala. Co je to vlastně sója? Sójové maso je dehydratovaný texturovaný sójový…

Mexický týden v Lidlu

Mexická kuchyně je pro mě výzvou v otázce pálivosti, ale zároveň mě baví její ingredience jako limetka, koriandr, římský kmín, chilli, fazole, avokádo, měkoučké tortilly a salsy nepřeberných odstínů a chutí. Zatím mám procestovanou Střední Ameriku, ale Mexiko je hned další na řadě. Mexické pokrmy jsou připravované z čerstvých surovin a kultura stolování je zejména založena na…